Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe zit het met voorrang tussen auto en ambulance?

Bij een aanrijding tussen een auto en ambulance kunnen bijzondere regels van toepassing zijn. Deze verkeersregels zijn belangrijk om te weten wie schuldig is bij een aanrijding.

Op deze pagina leest u alles over de verkeersregels die gelden bij een aanrijding tussen een auto en ambulance en hoe u uw letselschade kunt verhalen na een verkeersongeluk.

Verkeersregels aanrijding tussen auto en ambulance

Bij de verkeersregels in het geval van een aanrijding tussen een auto en ambulance dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een ambulance als:

  • gewone weggebruiker
  • hulpverlener, dus met sirene en alarmlichten aan

 

Hieronder zal eerst besproken worden hoe het zit met voorrang als een ambulance zijn alarmlichten aanheeft en wordt daarna de situatie besproken dat de ambulance als "gewoon" motorvoertuig aan het verkeer deelneemt.

Aanrijding auto ambulance met sirene en alarmlichten

Ambulancebroeders helpen dagelijks vele mensen na een aanrijding of bijvoorbeeld na een medische noodsituatie thuis. Zij verlenen eerste hulp en zorgen dat het slachtoffer zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht wordt.

Om ervoor te zorgen dat iemand met zo snel mogelijk geholpen wordt en met spoed naar het ziekenhuis gebracht wordt, maken ambulances uiteraard gebruik van alarmlichten en een sirene. Maar dit zorgt niet zelden voor gevaarlijke situaties op de weg. De vraag is dan ook wie er nu schuldig is bij een aanrijding tussen een auto en ambulance of een fietser en een ambulance.

In de wet zijn de volgende voorrangsregels gegeven voor ambulances en overige hulpdiensten:

  1. Als een hulpdienst zoals een ambulance, maar ook een brandweerwagen of politieauto blauwe zwaailichten en sirenes voert, dan hebben deze voertuigen voorrang op al het overige verkeer.
  2. Voert de hulpdienst alleen blauwe zwaailichten? Dan is voorrang niet verplicht, maar is het verzoek wel voorrang te verlenen omdat er sprake is van een spoedsituatie. Deze is echter niet dermate dringend dat absolute voorrang noodzakelijk is

 

Wordt u dus aangereden in de auto door een ambulance en voerde de ambulance sirenes en zwaailicht? Dan had de ambulance voorrang en dient letselschade van de ambulancebroeders vergoed te worden. De schade van de bestuurder van de automobilist wordt in beginsel alleen vergoed als deze in het bezit is van een schade inzittenden verzekering, afgekort svi- verzekering. Overige inzittenden van de auto kunnen overigens aanspraak maken op een volledige schadevergoeding vanuit de "schuldloze derde regeling". Vraag een letselschade advocaat van ons letselschadebureau gerust naar de mogelijkheden!

Hierboven staat dat de letselschade van de ambulancebroeders wel en die van de automobilist in principe niet vergoed wordt. Er is namelijk wel een uitzondering. In de jurisprudentie (rechtspraak) is namelijk uitgemaakt dat de bestuurder van de ambulance, ook als deze een sirene en zwaailicht voert, wel voorzichtig dient te zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat deze bij het oversteken van een gevaarlijk kruispunt wel de snelheid van de ambulance dient aan te passen.

Is er derhalve sprake van een aanrijding tussen een auto en ambulance op een gevaarlijk kruispunt en reed de ambulance met een hoge snelheid, dan kan het zijn dat er een schulddeling plaatsvindt. Dit houdt in dat een deel van de letselschade van de bestuurder van de auto toch vergoed wordt.

Wordt geen sirene gevoerd maar alleen zwaailicht? Dan gelden de bijzondere voorrangsregels niet en zijn onderstaande verkeersregels van toepassing.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding bij een aanrijding tussen een auto en ambulance? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Aanrijding auto ambulance zonder zwaailicht en sirene

Voert de ambulance alleen zwaailicht of helemaal geen signaal, dan is hij voor de wet een gelijkwaardig voertuig. De gewone verkeersregels gelden in deze situatie. Dit betekent dat als een auto of scooter aangereden wordt door een ambulance, de bestuurder van de ambulance schuldig is een het ongeval. Maar uiteraard andersom ook, wordt een ambulance van achteren aangereden, dan is het achteroprijdende voertuig schuldig.

De aansprakelijkheid voor een verkeersongeval is geregeld in diverse wetten. Het belangrijkste wetsartikel hierbij is artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw). Dit wetsartikel luidt:

"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Artikel 5 wvw is eigenlijk bij ieder verkeersongeluk van toepassing en wordt daarom ook wel het kapstokartikel genoemd. Het houdt in dat als een voertuig zich niet aan de verkeersregels houdt, deze aansprakelijk is voor de letselschade van het verkeersslachtoffer.

Wat doet een letselschade advocaat?

Is er sprake van een aanrijding tussen een auto en ambulance en is de tegenpartij schuldig bij een aanrijding van achteren of ander auto ongeluk, dan is er recht op een letselschade vergoeding.

Letselschade verhalen is niet eenvoudig. Daarom kunt u op grond van de wet aanspraak maken op de kosteloze hulp van een letselschade advocaat of letselschade jurist. Deze belangenbehartiger regelt dan alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het regelen van een voorschot op uw letselschade na erkenning van aansprakelijkheid.

Kiest u voor het inschakelen van een letselschade advocaat van ons letselschadekantoor, dan is dit wat wij voor u doen:

  1. tegenpartij aansprakelijk stellen
  2. voorschot op uw letselschadevergoeding regelen
  3. helpen bij het claimen van inkomensschade en overige schadeposten
  4. medisch adviseur inschakelen
  5. schadestaat opstellen
  6. zorgen dat uw letselschade waaronder uw inkomensschade en het smartengeld verhaald wordt

 

Wilt u ook gratis juridische hulp na een aanrijding tussen een auto en ambulance? Neem dan contact met ons team van letselschade advocaten op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade door een aanrijding.

Contact met een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een letselschadebureau en onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren  in Nederland. Bij ons bent u dan ook aan het juiste adres voor het verhalen van letselschade als slachtoffer van een aanrijding.

Wilt u ook gratis geholpen worden bij het verhalen van een letselschade vergoeding? Wij bieden u gratis juridische hulp en verhalen uw letselschade snel en volledig op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering.

Waar vind ik mijn letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. U vindt ons team van letselschade juristen door heel Nederland. Want met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij.

Wij begrijpen dat het met verwondingen en klachten niet gemakkelijk is om naar ons toe te komen. Daarom bieden onze letselschade juristen aan om gewoon bij u thuis te komen voor een uitgebreid letselschade advies of een intakegesprek.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

8 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland