Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Verkeersregels voorrangsweg

U kent het vast wel, een geel bord met een witte rand eromheen, een voorrangsbord. Maar hoe zit het nu met de voorrangsregels op een voorrangweg? Heeft u altijd voorrang of zijn er uitzonderingen? En wat als u aangereden wordt op een voorrangsweg? U leest het op deze pagina.

Wat is een voorrangsweg?

Een voorrangsweg is te herkennen aan een geel geruit bord met een witte rand daaromheen. Dit bord duidt aan dat u als bestuurder voorrang heeft op al het kruisende verkeer, dus ook als andere bestuurder van rechts komt. Vaak zie je ook dat het overige verkeer haaientanden heeft hetgeen betekent dat zij voorrang moeten verlenen.

U komt een voorrangweg tegen zowel binnen als buiten de bebouwde kom.  Rijdt u binnen de bebouwde kom mag er op een voorrangsweg maximaal 50 km per uur gereden worden. Op sommige plaatsen 30 km per uur. Buiten de bebouwde kom mag er op een voorrangsweg maximaal 80 km per uur gereden worden, maar er zijn ook steeds meer plaatsen waar de maximumsnelheid op een voorrangsweg 60 km per uur is.

Heb ik altijd voorrang op een voorrangsweg?

In beginsel heeft u als bestuurder altijd voorrang op een voorrangsweg. Er is alleen een verschil tussen voorrang hebben en voorrang krijgen. Rijdt u derhalve als bestuurder op een voorrangsweg, dan is het dus raadzaam altijd goed uit te kijken en uw snelheid aan te passen.

Houdt er ook rekening mee dat u niet altijd voorrang heeft op een voorrangsweg. Zo zijn er voorrangsvoertuigen, denk aan een tram of een bus die van een halte weg rijdt. Maar ook een ambulance, brandweer of politie heeft voorrang, ook al rijdt u op een voorrangsweg.

Ook kan er een oversteekplaats zijn, zo dient u op een zebrapad voetgangers voorrang te geven, ook al rijdt u op een voorrangsweg!

Ik ben aangereden op een voorrangsweg, wat nu?

Niet iedereen is even voorzichtig in het verkeer en geeft voorrang waar dit verplicht is. Ondanks een stopbord of haaientanden gaan zij de weg op. Dit terwijl u op een voorrangsweg rijdt. Maar wat nu te doen als u op een voorrangsweg aangereden wordt?

Vast staat dat als u op een voorrangsweg aangereden wordt, u recht heeft op een vergoeding van uw letselschade. Deze schade bestaat uit alle gemaakte kosten, maar ook uit inkomensschade en smartengeld. Het is alleen niet zo eenvoudig om een schadevergoeding te claimen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken.

Van belang is dat u kunt aantonen dat de tegenpartij schuldig is. Vaak komt er bij een aanrijding op een voorrangsweg politie ter plaatse. Deze stellen een proces verbaal op en een letselschade advocaat van ons letselschadebureau vraagt deze voor u op. De toedracht is dan bewezen.

In veel gevallen komt er echter geen politie bij een ongeval ter plaatse. Hoe bewijst u dan dat de tegenpartij schuldig aan een ongeval is?

Bent u aangereden op een voorrangsweg en is er sprake van letsel? Dan adviseren wij u het volgende te doen:

 • vul een schade aanrijdingsformulier in. Doe dit, mist veilig, op de plek van het ongeluk. U voorkomt dat er achteraf discussie over de toedracht komt
 • vraag getuigen om een verklaring en contactgegevens. Getuigen kunnen belangrijk zijn als de tegenpartij aansprakelijkheid ontkent
 • maak zoveel mogelijk foto's van de plaats van de aanrijding
 • ga altijd langs een arts met uw klachten. Doe dit met name bij whiplash klachten, letselschadeverzekeraars willen nogal eens het causaal verband betwisten
 • schakel zo snel mogelijk een letselschade jurist van ons letselschadekantoor in. Hoe eerder wij ingeschakeld worden, hoe beter wij u kunnen helpen.

Wat doet een letselschade advocaat?

Bij ons letselschadebureau wordt u altijd geholpen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Deze helpt u gedurende het gehele letselschadetraject. Dit is kort samengevat wat onze letselschade advocaten voor u doen:

 • onderzoeken wie schuldig is bij een aanrijding
 • de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • een voorschot op uw letselschade vergoeding regelen na erkenning van de aansprakelijkheid
 • onderhandelen over de hoogte van uw schadevergoeding
 • het opstellen van een schadestaat met daarop alle schadeposten die op uw situatie van toepassing zijn
 • indien nodig het inschakelen van een medisch adviseur
 • zorgen voor een zo hoog mogelijke slotbetaling van uw letselschadevergoeding

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Bent u aangereden op een voorrangsweg en is de aansprakelijkheid door de schadeverzekering van de tegenpartij erkend? Dan is er recht op een letselschade vergoeding. De hoogte van een letselschade vergoeding hangt af van diverse factoren, waaronder:

 1. de ernst van uw letsel
 2. de duur van de klachten en beperkingen
 3. het risico op toekomstige schade
 4. doorlooptijd van de schade

 

Een letselschadevergoeding bestaat ten eerste uit de kosten die u maakt door een aanrijding. Dit kunnen medische kosten zijn, maar ook kosten gemaakt in het ziekenhuis, kosten voor huishoudelijke hulp of reiskosten.

Naast kosten kan er ook sprake zijn van inkomensschade omdat u als gevolg van de aanrijding op de voorrangweg arbeidsongeschikt bent geraakt. Ook deze schade komt voor vergoeding in aanmerking. Volgt u een opleiding en ondervindt u een studievertraging door het verkeersongeluk? Dan wordt ook de schade als gevolg van de studievertraging vergoed.

Bent u gewond geraakt bij het ongeluk of heeft u hieraan klachten overgehouden, zoals nekklachten? Bij verwondingen of klachten is er altijd recht op een smartengeldvergoeding. Ook deze schadepost wordt door uw letselschade advocaat van ons advocatenkantoor voor u verhaald.

Leg uw situatie aan ons uit en wij helpen u kosteloos!

Bent u aangereden op een voorrangsweg en lijdt u hierdoor schade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd geheel kosteloos. De kosten voor rechtsbijstand worden namelijk verhaald op de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekering.

Bel voor al uw vragen, een kosteloos letselschade advies of het direct verhalen van letselschade gratis 0800 2784626 of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland