Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wat is conditio sine qua non bij whiplash?

Verzekeraars betwisten bij niet objectiveerbaar letsel als nekklachten en hersenletsel vaak het conditio sine qua non verband. Maar wat betekent dit eigenlijk en is dit verweer terecht?

Op deze pagina leest u hoe onze letselschade advocaten omgaan met het verweer omtrent het conditio sine qua non verband en wat te doen bij niet- objectiveerbaar letsel zoals whiplash klachten en hoofdpijnklachten.

Wil u gratis juridische hulp bij uw letselschade claim? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

conditio sine qua non verband bij letselschade

Het conditio sine qua non verband is een Latijnse benaming voor het verband tussen de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust en de schade u als slachtoffer lijdt. Bijvoorbeeld bij whiplashletsel als gevolg van een verkeersongeluk.

Het bewijs van het conditio sine qua non verband ligt bij de eisende partij. Claimt u dus een letselschade vergoeding na een auto ongeluk of fietsongeluk, dan dient u te bewijzen dat uw letsel het gevolg is van het u overkomen ongeluk. In het geval van objectiveerbaar letsel zoals een beenbreuk is het conditio sine qua non verband snel gegeven. Dit is echter anders bij niet- objectiveerbare klachten zoals:

 • nekklachten (als onderdeel van een whiplash)
 • rugklachten
 • hersenletsel
 • migraine
 • concentratieproblemen
 • vermoeidheid

 

Niet objectiveerbare klachten typeren zich doordat deze klachten niet met het blote ook en vaak ook niet op een röntgenfoto of scan te zien zijn. Daarom is er ook vaak discussie over het conditio sine qua non verband bij deze klachten. Maar hoe dient uw belangenbehartiger hier nu mee om te gaan?

Bewijs conditio sine qua non verband

Als verkeersslachtoffer of slachtoffer van een bedrijfsongeval dient u dus aan te tonen dat uw medische klachten en de schade die hieruit voortvloeit, zoals inkomensschade, het gevolg is van het u overkomen ongeval.

Met name bij whiplash symptomen maar ook bij andere niet- objectiveerbare klachten wordt het conditio sine qua non verband vaak door verzekeraars betwist. Zo geeft een letselschade jurist van een verzekeraar aan dat het gaat om een auto botsing met slechts een geringe impact of stelt de medisch adviseur van de verzekeraar dat de klachten na enkele maanden wel over moeten zijn.

Voorgaande argumenten van verzekeraars snijden geen hout. In de jurisprudentie (rechtspraak) is namelijk uitgemaakt dat er onder een aantal voorwaarden uitgegaan wordt van het conditio sine qua non verband:

 • vóór het ongeluk bestonden de klachten zoals na het ongeluk niet
 • het is mogelijk dat het ongeluk de klachten heeft veroorzaakt
 • er is geen alternatieve verklaring voor de klachten aanwezig

 

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan is het conditio sine qua non verband gegeven en dient de verzekeraar uw letselschade te vergoeden.

Contact met onze letselschade juristen

Helaas blijkt dat er in de praktijk nog altijd veel te lage schadevergoedingen betaald worden bij niet-objectiveerbare klachten. Het is dan ook belangrijk da u een belangenbehartiger in de arm neem dit verstand heeft van deze materie.

Ons letselschade bureau is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Het grootste en meest gespecialiseerde advocatenkantoor op het gebied van het verhalen van letselschade voor slachtoffers. Bij ons letselschadekantoor wordt u dan ook altijd geholpen door een ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaat.

Wilt u ook gratis juridische bijstand bij het bewijzen van het conditio sine qua non verband? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Welke letselschade wordt vergoed?

In het geval het conditio sine qua non verband vast staat, heeft u recht op een letselschade vergoeding. Schade als inkomensschade, schade door een studievertraging en gemaakte kosten dienen vergoed te worden. Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding.

Uw letselschade jurist van ons letselschadebureau stelt voor u een schadestaat op waarop alle voor uw letselschadezaak relevante schadeposten op staan. Deze schadestaat vormt de basis voor de onderhandelingen met de verzekeraar. Uw letselschade specialist zorgt er op deze wijze op dat uw volledig letselschade vergoed wordt.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland