Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wat is de schuldloze derde regeling?

Als je als passagier in de auto zit, heb je geen controle over de auto. deze controle ligt immers bij de bestuurder van de auto. Als er dus een aanrijding gebeurt, dan heb je hier als passagier geen schuld aan.

Ligt de schuld van de aanrijding bij de bestuurder van een andere auto, dan is deze schuldig en dient uw schade en die van de bestuurder van de auto waarin u meereed vergoed te worden. Soms echter is de schuldvraag niet duidelijk of is de auto waarin u zat schuldig aan de aanrijding. Voor deze situaties is de schuldloze derde regeling bedoelt.

De schuldloze derde regeling bepaald dat bij een aanrijding de letselschade van alle passagiers altijd vergoed moet worden. De toedracht van het auto ongeluk maakt daarbij niet uit. Is de auto waarin u meereed dus aangereden, dan wordt uw letselschade vergoed!

Wie vergoed de schade bij de schuldloze derde regeling?

Is het andere voertuig overduidelijk schuldig aan de aanrijding, kan kan deze partij aansprakelijk gesteld worden. In de schuldloze derde regeling is echter bepaald dat de letselschade claim ook altijd bij de autoverzekeraar ingediend kan worden van de auto waarin u meereed. Dus in de situatie dat:

 • de tegenpartij aansprakelijk is
 • de bestuurder van de "eigen" auto schuldig aan de aanrijding is
 • het niet bekend is wie er nu schuldig is aan de aanrijding

 

Bij toepassing van de schuldloze derde regeling kunt u dus altijd de letselschadeclaim bij de verzekeraar van het voertuig waarin u meereed indienen.

Is de schuldloze derde regeling ook van toepassing bij een scooterongeluk?

De schuldloze derde regeling ziet op alle motorvoertuigen. Dus niet alleen als u aangereden door een auto bent, maar ook bij een scooterongeluk is deze van toepassing, net als bij een aanrijding met een vrachtwagen of ander motorvoertuig.

Welke schade wordt vergoed met de schuldloze derde regeling?

Alle letselschade die het gevolg is van de aanrijding wordt vergoed. Letselschade bestaat uit divers schadeposten die zijn onderverdeeld in materiële schadeposten en immateriële schade, ook wel smartengeld genaamd.

Materiële schadeposten bestaat uit alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen kosten en schade. Dit zijn de meest voorkomende materiële letselschade bedragen:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten als het verplicht eigen risico
 • reiskosten
 • verzorgingskosten en verpleegkosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • onderhoudskosten van uw huis en tuin

Wat is smartengeld?

Naast materiële schade is er ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor voor pijnklachten, angstklachten en psychische klachten.

Ook smartengeld valt onder de schadevergoeding die vergoed wordt als u als passagier aangereden bent.

Contact met uw letselschade advocaat

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding en heeft u als gevolg hiervan letsel opgelopen? Onze letselschade deskundigen helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. Dit doen wij altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Bedrijfsregeling 7

Schuldloze derde regeling

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding en zat u als passagier in de auto of achterop de scooter of motor? Dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding. Wij verhalen deze 100% kosteloos voor u.