Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen bij gevaarzetting

Bij gevaarzetting gaat het om een dermate gevaarlijke situatie dat het risico bestaat dat hieruit een ongeluk met letsel ontstaat. In het geval van schade door gevaarzetting wordt gesproken van een onrechtmatige daad.

In het geval van gevaarzetting waaruit een ongeluk met schade voortvloeit, is er sprake van aansprakelijkheid. Er is dan recht op een letselschade vergoeding.

Op deze pagina leest u wanneer er sprake is van gevaarzetting en op weke letselschadevergoeding u recht heeft als er schade voortvloeit uit de gevaarzetting.

Gevaarzetting en onrechtmatige daad

Bij gevaarzetting gaat het om een situatie waarbij de kans aanwezig is dat hieruit schade ontstaat. Bijvoorbeeld omdat u een put op straat onbeheerd achterlaat of een natte vloer zonder dat voor uitglijden gewaarschuwd wordt.

Maar ook het niet houden aan een gedragsregel kan voor gevaarzetting zorgen. Denk aan het geen geven van voorrang of het door rood rijden. Het risico is dat door dit weggedrag er een ongeluk met schade ontstaat.

Gevaarzetting vinden wij ook in de wet en wel in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel gaat over een onrechtmatige daad. Op grond van voornoemd wetsartikel is onrechtmatig of gevaarzetting:

"een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.

Wordt er dus in strijd met een wettelijke bepaling of een gewoonte gehandeld, dan is er sprake van gevaarzetting of een onrechtmatige daad.

Gevaarzetting en de Kelderluik criteria

Er is een belangrijk arrest van de Hoge Raad als het om onrechtmatig handelen of gevaarzetting gaat. Op grond van deze gerechtelijke uitspraak wordt de vraag naar onrechtmatig handelen gebaseerd op het beantwoorden van een aantal vragen. Deze worden de kelderluik criteria genoemd:

  • De waarschijnlijkheid dat de vereiste onoplettendheid en voorzichtigheid niet in acht wordt genomen.
  • De ernst van de gevolgen van een ongeval.
  • Het bezwaar om voorzorgsmaatregelen te nemen die het ongeval konden voorkomen?

 

Is het dus waarschijnlijk dat iemand door onoplettendheid letsel en schade oploopt en kon de schade eenvoudig voorkomen worden (bordje neerzetten dat het glad kan zijn), dan is er sprake van gevaarzetting en dus een onrechtmatige daad.

Schadevergoeding verhalen bij gevaarzetting

Is er sprake van gevaarzetting, omdat u bijvoorbeeld geen voorrang kreeg of omdat iemand een luik onbeheerd achterlaat, dan kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. Dit doet u door middel van een aansprakelijkstelling.

Gelukkig hoeft u het claimen van letselschade niet zelf te doen. In de wet is opgenomen dat u bij gebleken gevaarzetting aanspraak kunt maken op de hulp van een letselschade advocaat, zonder dat u kosten maakt. Schakelt u dus een letselschade advocaat van ons letselschadekantoor in, dan helpen wij u geheel kosteloos.

Een schadevergoeding betstaat uit veel soorten schadebedragen. Welke dit zijn hangt af van uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of u werkt of kinderen verzorgt.

Veel voorkomende schadeposten bij letselschade zijn:

Recht op een smartengeldvergoeding

In het geval van gevaarzetting is er ook recht op een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een verzamelnaam voor alle schadelijke gevolgen van een ongeluk die niet op geld waardeerbaar zijn.

U kunt bij een smartengeldvergoeding denken aan een vergoeding voor pijnklachten na het ongeluk, rij angst, verdriet om wat er is gebeurd en psychische klachten

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u slachtoffer van een gevaarzettend handelen en heeft u hieraan klachten en beperkingen overgehouden? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos bij letselschade.

Met meer dan 15 bezoeklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd dichtbij. Omdat wij onderdeel zijn van Brugman Letselschade Advocaten, schaken wij indien nodig ook kosteloos een letselschade advocaat voor u in.

Neem voor gratis juridische hulp bij letselschade contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier op en  een letselschade specialist van ons kantoor neemt direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland