Regels omtrent het gebruik van een ladder vinden wij onder andere in de Arbowet. Zo staat in artikel 3.16 lid 1 van de Arbowet:
"Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen."
Daarnaast valt in de Arbowet te lezen dat:
"Een ladder is niet toegestaan als werkplek wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt, zoals een steiger."
Gebruikt u dus op initiatief van de werkgever een ladder en was gebruik van een steiger mogelijk, dan is de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade bij een ongeluk met een ladder.
Met betrekking tot de vraag "Hoe hoog mag je op een ladder werken" het volgende:
- De stahoogte van de ladder mag maximaal 7,5 meter zijn
- Bij voorkeur bedraagt de stahoogte maximaal 5 meter
Van belang is verder dat de werkgever al bij het werken op een hoogte vanaf 2.5 meter maatregelen moet nemen. Loopt u risico bij uw werkzaamheden? Dan dient de werkgever altijd maatregelen te nemen, ongeacht de hoogte. Dit is bijvoorbeeld het geval als u op een ladder werkt vlakbij verkeer waardoor er een grote kans op een ongeluk ontstaat.
Werkt u op meer dan 7.5 meter of is er een gevaarlijke situatie en heeft de werkgever geen maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen? Dan is er sprake van een schending van de zorgplicht van de werkgever en dit brengt werkgeversaansprakelijkheid met zich mee. U heeft dan recht op een letselschade vergoeding.