Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door ongeval in de bouw

Is u zelf een bedrijfsongeval in de bouw overkomen? Dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw letselschade. Uw werkgever is namelijk bijna altijd aansprakelijk voor een ongeval op de bouw. Bijna iedere werkgever in de bouw is verzekerd voor ongevallen van haar medewerkers. Uw letselschade wordt dan ook vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar.

Veelvoorkomende ongevallen in de bouw

Het aantal ongevallen in de bouw is in 2013 met 3,5% toegenomen. Ook waren er in hetzelfde jaar 20 dodelijke slachtoffers in de bouw te betreuren. Het aantal ongevallen neemt de laatste jaren toe en dat is een zorgelijke tendens. Met deze schokkende cijfers staat de bouw (opnieuw) te boek als de onveiligste sector!

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van het Ministerie SZW. Uit dit rapport blijkt ook dat de meeste bedrijfsongevallen in de bouw zich voordoen door:

 • Een val van minder dan 2,5 meter hoogte (ladder)
 • Een val van meer dan 2,5 meter hoogte (steiger)
 • Verstappen
 • Een wegschietend voorwerp
 • Een ongeval op de opslag, werkplaats of werf
 • Een fout van een collega
 • Onveilig materiaal

 

Is u zelf een bedrijfsongeval in de bouw overkomen? Dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw letselschade. Maar wie is aansprakelijk voor een ongeval in de bouw en welke letselschade wordt vergoed? u leest het op deze pagina.

Wist u dat u bij letselschade door een bouwongeval gratis een beroep kunt doen op een letselschade jurist van ons letselschadebureau? U leest er hier alles over!

Wie is aansprakelijk voor bouwongeval

De bouw is niet altijd een veilige omgeving om te werken. Daarin rust er op uw werkgever een verzwaarde zorgplicht. Dit betekent dat uw werkgever alles in het werk moet stellen om een ongeval op de bouw te voorkomen.

Wat er onder de zorgplicht van de werkgever valt, hangt af van het werk dat er gedaan moet worden. Hoe gevaarlijker het werk, hoe groter de zorgplicht is. Voor het werken in de bouw betekent dit dat de zorgplicht hoog is. Immers, de kans op een bouw ongeval is veel groter dan een ongeluk met letsel op kantoor.

De werkgever is op grond van uitspraken van de rechter bijna altijd aansprakelijk voor letselschade door een ongeval op de bouw.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?

Een werkgever is ten eerste aansprakelijk voor een bedrijfsongeval als hem een verwijt gemaakt kan worden voor het bouwongeval. Dit is in ieder geval zo indien:

 • materiaal waarmee gewerkt moet worden niet in orde is
 • er geen toezicht op het werk is
 • de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk zijn
 • beschermende kleding en schoeisel niet gegeven zijn

 

In de praktijk komt het bovenstaande er op neer dat indien u een bouw ongeval is overkomen, de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk is voor uw letselschade

Letselschade door fout van een collega

De werkgever is niet alleen aansprakelijk als het bouwongeval hem te verwijten valt. In de wet staat dat een werkgever ook aansprakelijk is voor letselschade veroorzaakt door een medewerker. Laat iemand dus iets vallen en komt dit op uw hoofd neer? Rijdt iemand met een heftruck over de bouw en rijdt deze persoon u aan? Naast de veroorzaker van het bouw ongeval zelf is ook de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. Omdat de werkgever in de regel verzekerd is tegen aansprakelijkheid, verdient het de voorkeur deze persoon aansprakelijk te stellen.

Letselschade zzp'er in de bouw

Vaak wordt gedacht dat de zorgplicht van de werkgever alleen geldt voor medewerkers in loondienst. Echter kunnen ook zzp'ers deze persoon aansprakelijk stellen. In artikel 7:658 lid 5 is namelijk bepaald dat dit artikel, dat over de zorgplicht van de werkgever gaat, ook geldt voor zzp'ers.

Bent u dus als zzp'er gewond geraakt bij een bouw ongeval, dan kunt u ook uw opdrachtgever aansprakelijk stellen voor de door u geleden letselschade.

Laat uw letselschade kosteloos verhalen

Lijdt u letselschade door een ongeval op de bouw? Onze letselschade juristen staan u graag terzijde bij het verhalen van uw letselschade. Dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland