Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen op grond van onrechtmatige daad

De grondslag voor letselschade claimen is in de meeste gevallen artikel 6:162 BW. Dit wetsartikel gaat over de onrechtmatige daad.In deze bijdrage leest u alles over het claimen van letselschade. Wilt u gratis uw letselschade laten claimen door de letselschade specialisten van ons letselschade bureau? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

De onrechtmatige daad ex artikel 6:162 BW

Van een onrechtmatige daad is sprake als iemand een fout maakt als gevolg waarvan je schade lijdt. Bijvoorbeeld bij een aanrijding als je bij een kop-staart botsing van achteren aangereden bent. De bestuurder die achterop rijdt is dan schuldig aan de aanrijding en aansprakelijk om de geleden schade te betalen.

Maar wat maakt nu dat iets onrechtmatig is? Dit hangt af van een aantal factoren, die de 'Kelderluik criteria' genoemd worden. Wordt er aan deze 'Kelderluik criteria' voldaan, dan is er sprake van een onrechtmatige daad ex artikel 6:162 BW.

Is er eenmaal sprake van een onrechtmatige daad ex artikel 6:162 BW, dan kun je schadevergoeding eisen. Waar deze letselschadevergoeding uit bestaat en wat een letselschade advocaat kan betekenen bij het claimen van letselschade komt verderop in deze bijdrage aan de orde.

De Kelderluik criteria ex artikel 6:162 BW

De Kelderluik criteria zijn vastgesteld door de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland. Dit zijn de Kelderluik criteria:

 • Hoe waarschijnlijk kan de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid (van anderen) worden geacht?
 • Wat is de kans dat door deze niet-inachtneming ongevallen staan?
 • Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn?
 • Is het bezwaarlijk om veiligheidsmaatregelen te nemen?

 

Is het waarschijnlijk dat er door het handelen of nalaten een ongeluk wordt veroorzaakt met letsel tot gevolg en had dit ongeluk voorkomen kunnen worden? Dan is er sprake van onzorgvuldig handelen en daarmee een onrechtmatige daad zoals bedoeld in artikel 6:162 BW.

Schadevergoeding claimen ex artikel 6:162 BW

Bent u van achteren aangereden bij een kettingbotsing, gebeten door een hond of bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval? Dan is er recht op een schadevergoeding. Er is dan een fout op grond van artikel 6:162 BW.

Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Deze laatste schadepost wordt ook wel smartengeld genoemd. Hieronder worden alle letselschade bedragen nog eens opgesomd.

Letselschade bedragen op grond van artikel 6:162 BW

Een schadevergoeding bestaat uit veel verschillende soorten letselschade bedragen. De meest voorkomende schadeposten zijn:

 • loonschade
 • inkomensschade als zelfstandig ondernemer
 • een studievertraging
 • pensioenschade
 • medische kosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • tijdens een ziekenhuisopname gemaakte kosten
 • kosten voor onderhoud van je huis en tuin

 

Naast deze materiële schade is er recht op een smartengeldvergoeding. Is er sprake van letsel of klachten na een ongeluk of hondenbeet, dan is er recht op smartengeld. Blijvend letsel is geen voorwaarde, ook bij licht letsel en tijdelijke klachten en beperkingen is er recht op een smartengeldvergoeding.

Gratis letselschade claimen op grond van artikel 6:162 BW

Is een derde aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt of kunt u aanspraak maken op een letselschade uitkering vanuit een svi verzekering? Dan is er ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Dit recht is opgenomen in de wet.

Ons letselschade bureau helpt u graag bij letselschade claimen. Omdat wij onderdeel uitmaken van Brugman Letselschade Advocaten, wordt u bij ons niet geholpen door een letselschade jurist, maar door ervaren en deskundige letselschade advocaten.

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat? Neem dan contact met onze letselschade experts op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie!

Wat doet een letselschade advocaat?

Wilt u uw letselschade claimen op grond van artikel 6:162 BW, de onrechtmatige daad? Dan kunt u gratis aanspraak maken op juridische hulp van een letselschade advocaat  van ons letselschadebureau. Wij:

 • onderzoeken de toedracht van het ongeluk
 • stellen de tegenpartij aansprakelijk op grond van artikel 6:162 BW
 • stellen een schadestaat op
 • gaan ook uw smartengeld berekenen
 • voeren de onderhandelingen over de hoogte van uw schadevergoeding
 • schakelen zo nodig een medisch adviseur of arbeidsdeskundige in
 • zorgen voor een zo hoog mogelijke slotbetaling van uw letselschadevergoeding
Wat kost een letselschade advocaat?

Vaak wordt gedacht dat het inschakelen van een letselschade advocaat duur is. Bij ons letselschadekantoor is dit niet het geval. Alle juridische kosten verhalen wij bij de partij die op grond van artikel 6:162 BW aansprakelijk is voor uw letselschade. U bent ons dus niks verschuldigd.

Contact met ons letselschade bureau

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij het verhalen van uw letselschade vergoeding? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u!

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland