Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe groot is de kans op een auto ongeluk?

Het zijn slechts cijfers, maar de kans op een auto-ongeluk is groter dan u wellicht denkt en de kans op een auto-ongeluk wordt ook steeds groter. Het verkeer wordt immers steeds drukker. Maar hoe groot is de kans op een auto ongeluk nu eigenlijk?

Bent u betrokken bij een auto ongeluk, fietsongeluk of scooterongeluk, dan wilt u uiteraard uw letselschade claimen. Op deze pagina leest u ook hier alles over.

Hoe groot is de kans op een auto ongeluk?

Voor wij ingaan op wat te doen na een aanrijding, wie schuldig is en welke letselschade bedragen er vergoed worden, beantwoorden wij eerst de vraag, hoe groot is de kans op een auto ongeluk?

De Nederlandse wegen behoren tot de veiligste wegen van Europa. Maar toch gaat het nog vaak mis. Er is ook onderzoek gedaan naar de vraag hoe groot de kans is op een auto ongeluk. Uit dit onderzoek blijkt dat ieder jaar ruim 430.000 mensen in Nederland betrokken raken bij een verkeersongeluk. Een groot deel hiervan bestaat uit een auto botsing.

Van de 430.000 mensen die betrokken raken bij een ongeluk in het verkeer, belanden er 130.000 op de eerste hulp met letsel. Meer dan 600 mensen komen zelfs te overlijden door een auto ongeluk.

Het lijkt uiteraard heel veel, 430.000 mensen die verkeersongeluk betrokken raken. Het gaat dan wel om alle ongelukken in het verkeer, dus ook een fietsongeluk, iemand die als voetganger aangereden wordt en een scooterongeluk. Procentueel gaat het om 2,28% van de Nederlandse bevolking. Maar hoe groot is nu de kans op een auto ongeluk?

Het aantal auto ongelukken is ten opzichte van andere verkeersongelukken groot. De kans op een auto ongeluk in Nederland wordt geschat rond de 1.2%. De kans op een auto ongeluk met letsel tot gevolg is overigens kleiner,

Wat nu te doen als u betrokken bent bij een aanrijding? Wie is schuldig bij een aanrijding en op welke letselschadevergoeding heeft u recht?

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Wie schuldig is bij een aanrijding hangt af van de situatie van het geval. Er zijn veel verkeersregels te vinden in de wet over wie er nu schuldig is bij een aanrijding.

De belangrijkste bepaling is artikel 5 Wegenverkeerwet. Het wordt ook wel het kapstokartikel genoemd omdat dit artikel vaak de grond is voor aansprakelijkheid van een bestuurder.

Artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw) luidt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

In het geval bumperkleven, te hard rijden of geen voorrang verlenen de oorzaak is van de aanrijding, dan is veroorzaker van het ongeluk dus op grond van artikel 5 wvw aansprakelijke voor de letselschade die het verkeersslachtoffer lijdt.

Een van de meest voorkomende verkeersongelukken bestaat uit een aanrijding van achteren. Artikel 19 Regelement verkeerregels en verkeerstekens (rvv) bepaalt dat in dit geval het achterste voertuig in beginsel schuldig is aan de aanrijding en dus aansprakelijk is voor de letselschade van de persoon die van achteren aangereden is.

Hoe groot is de kans op een auto-ongeluk is dus belangrijk, voor het claimen van letselschade is belangrijker de vraag wie schuldig is bij een aanrijding

Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding? Dan is het belangrijk om te bewijzen dat de andere verkeersdeelnemer schuldig is. Dit bewijs kunt u onder andere leveren door het invullen van een schadeformulier. Hierop kunt u belangrijke informatie invullen, zoals de toedracht van de aanrijding en het letsel dat u door het ongeluk lijdt. Tekenen beide verkeersdeelnemers het schadeformulier? Dan is de inhoudt dwingend tussen partijen. Dit betekent dat de inhoud vast staat en de rechter ook van het schadeformulier uitgaat bij het bepalen van de schuldvraag.

Andere belangrijke zaken bij een aanrijding zijn:

  • het onderzoeken of er getuigen zijn
  • bellen van de politie als de tegenpartij niet meewerkt of bij doorrijden na een aanrijding
  • langs een arts gaan met uw letsel
  • zo spoedig mogelijk ons letselschadebureau inschakelen.

 

Naast de vraag hoe groot is de kans op een auto ongeluk is dus de vraag wat te doen bij een aanrijding belangrijk voor het verkrijgen van een letselschade vergoeding.

 

Welke letselschadeposten komen voor vergoeding in aanmerking?

Als verkeerslachtoffer is er recht op een vergoeding van uw letselschade. Deze bestaat uit veel soorten schadeposten die wij onderverdelen in materiële schade en immateriële schade.

Bent u arbeidsongeschikt geraakt door het ongeluk en wordt niet uw volledige inkomen doorbetaald? Of bent u zelfstandig ondernemer en lijdt u door de aanrijding schade? Dan kunt u de ontstane schade verhalen op de tegenpartij. Bij een auto ongeluk kunt u daarbij uw letselschade claim rechtstreeks bij de autoverzekeraar indienen. Dit wordt een WAM verzekeraar genoemd.

Scholieren en studenten kunnen in de knoop komen met de studie door een aanrijding. Zo kan er een vertraging in de studie ontstaan. Hierdoor worden extra kosten gemaakt zoals een jaar extra schoolgeld, nieuwe boeken en schade omdat u later op de arbeidsmarkt komt. Er is dan sprake van een studievertraging en schade. Ook hiervoor kan een schadevergoeding geclaimd worden op de schadeverzekering van de tegenpartij.

Kosten komen ook voor vergoeding in aanmerking. Medische kosten bijvoorbeeld of kosten voor hulp in het het huishouden.

Gratis hulp van een letselschade advocaat!

Wilt u dat wij gratis uw letselschade berekenen en een letselschade vergoeding voor u claimen op de aansprakelijke persoon of diens aansprakelijkheidsverzekering? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Ons letselschadekantoor is gevestigd door heel Nederland. Daarnaast zijn wij onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een gerenommeerd advocatenkantoor dat zich alleen bezig houdt met het verhalen van letselschade voor slachtoffers.

Samen hebben wij meer dan 25 bezoeklocaties door heel Nederland. Wij hebben alle expertise in huis om u goed bij te staan bij het verhalen van uw letselschade. Wij helpen u altijd geheel kosteloos!

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland