Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wat is de wettelijke termijn voor afhandeling letselschade?

Is u een verkeersongeluk of bedrijfsongeval overkomen? Of bent u slachtoffer van een hondenbeet? Bij als deze schade-evenementen kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. Maar het recht op schadevergoeding is beperkt, er geld namelijk een wettelijke termijn voor afhandeling letselschade.

Dient u na de wettelijke termijn voor afhandeling letselschade een claim in, dan is deze verjaard. Maar wat is nu de wettelijke termijn voor de afhandeling van een letselschade claim? U leest het op deze pagina!

Wettelijke termijn afhandeling letselschade en verjaring

De wettelijke termijn voor de afhandeling van uw letselschade claim is afhankelijk van het schade-incident dat u is overkomen. Daarom behandelen wij hieronder:

  • de verjaringstermijn bij verkeersongelukken
  • wettelijke termijn afhandeling letselschade bij bedrijfsongeval
  • verjaringstermijn bij een hondenbeet

 

Heeft u vragen over de verjaringstermijn van het u overkomen ongeluk? Neem dan gerust contact met onze letselschade juristen op. Wij adviseren u graag en altijd geheel kosteloos.

Wettelijke termijn afhandeling letselschade verkeersongeluk

Binnen verkeersongelukken hanteren wij 2 wettelijke termijnen voor de afhandeling van letselschade, een 3- jaarstermijn en een 5- jaarstermijn.

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze wet regelt verkeersongelukken waarbij motorvoertuigen verzekerd zijn. Op grond van deze wet kunt u rechtstreeks bij de autoverzekeraar, scooterverzekeraar of motorverzekeraar uw aansprakelijkstelling indienen. De wettelijke termijn voor afhandeling van een letselschade claim op grond van de WAM is 3 jaar te rekenen vanaf de dat van het verkeersongeluk.

Een stuiting op grond van de WAM wordt gedaan door iedere onderhandelingshandeling. Dus ook als u aan de verzekeraar aangeeft dat u schade wilt en aangeeft welke schade u dan lijdt. Stuit u eenmaal de verjaring, dan hoeft u deze niet meer te stuiten. Dit wordt een duurstuiting genoemd. Pas als de schadeverzekeraar de onderhandelingen staakt gaat er een nieuwe termijn van 3 jaar lopen.

De WAM geldt tussen:

  • ongelukken tussen motorvoertuigen
  • een aanrijding tussen een fiets en auto of ander motorvoertuig
  • aanrijding voetganger en motorvoertuig

 

Is de termijn van 3 jaar verstreken en heeft u de verzekeraar niet binnen deze termijn aansprakelijk gesteld? Dan heeft u nog een ander tegenpartij die aansprakelijk gesteld kan worden, namelijk de bestuurder en bezitter van het motorvoertuig. De verjaringstermijn is hierbij 5 jaar.

Is er sprake van een aanrijding tussen fietsers? Dan geldt er een verjaringstermijn van 3 jaar.

Wettelijke termijn afhandeling letselschade bij bedrijfsongeval

Is u een ongeluk op het werk overkomen? Ook hierbij geldt een wettelijke termijn voor de afhandeling van letselschade. Deze is op grond van artikel 3:310 lid 5 BW 5 jaar. U dient uw letselschadeclaim dus binnen deze termijn in te dienen. Doet u dit niet, dan is uw recht op schadevergoeding verjaard.

Let op, het is bij een bedrijfsongeval belangrijk dat u zo spoedig mogelijk na het ongeluk de werkgever aansprakelijk stelt. Er geldt namelijk ook een klachtplicht. Deze houdt in dat u niet te lang wacht met het verhalen van letselschade.

Verjaringstermijn hondenbeet

Jaarlijks worden ruim 150.000 mensen gebeten door een hond. U kunt aan een hondenbeet vervelend letsel overhouden, zoals spierletsel, zenuwletsel of er kunnen zelfs ledenmaten geamputeerd worden.

Wilt u letselschade verhalen na een hondenbeet, dan dient u dit binnen 5 jaar na de hondenbeet te doen. Ook hierbij is echter belangrijk dat u de hondenbezitter zo spoedig mogelijk aansprakelijk stelt.

Aansprakelijk bij een hondenbeet is de hondenbezitter. Veel bezitters van een hond zijn echter niet verzekerd tegen aansprakelijkheid. Vraag daarom altijd of er een verzekering is die schade als gevolg van een hondenbeet dekt.

Gratis letselschade advies van een letselschade jurist

Heeft u vragen verjaring of wilt u gratis uw letselschade claimen op de tegenpartij? Onze letselschade juristen helpen u graag. Wij geven een eerlijk en duidelijk letselschade advies en claimen indien gewenst de letselschade voor u.

Waar vind ik jullie letselschade bureau

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Wij zijn onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Dit is een gerenommeerd en gespecialiseerd advocatenkantoor. Samen hebben wij meer dan 25 bezoeklocaties door heel Nederland!

Bent u op zoek naar een letselschade advocaat of een letselschadebureau? Wij zijn altijd in de buurt! Maar ook een thuisbezoek van een letselschade jurist van ons letselschadekantoor is mogelijk.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland