Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade verhalen op de WA verzekering

Een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet, als een ander schade bij u veroorzaakt, is deze persoon aansprakelijk voor u letselschade. Een WA verzekering biedt hier dekking tegen.

Op deze pagina lees u alles over het verhalen van letselschade op de WA verzekering. Wist u dat wij uw letselschade gratis kunnen verhalen? U leest hier hoe dit mogelijk is.

Waarom kiest u voor Kompas?

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Wat is een WA verzekering

Een WA verzekering is een schadeverzekering die dekking biedt tegen schade als gevolg van een:

 1. verkeersongeluk
 2. bedrijfsongeval
 3. hondenbeet

 

Bent u aangereden door aan auto of ander motorvoertuig? Dan geldt er een verplichte WAM verzekering waar u aanspraak op kunt maken. U ontvangt dan altijd een schadevergoeding als de tegenpartij aansprakelijk is. In het geval van een bedrijfsongeval of hondenbeet is deze verplichte WA verzekering er niet. Maar gelukkig zijn bedrijven bijna altijd verzekerd tegen aansprakelijkheid, evenals een hondenbezitter.

Schade verhalen op WA verzekering na aanrijding

Bent u in de auto of als scooter bestuurder of fietser aangereden door een auto? Indien de tegenpartij schuldig is, dan kunt u aanspraak op schadevergoeding maken. Zoals hiervoor al aangegeven zijn alle motorvoertuigen in Nederland verzekerd op grond van de WAM, de verplichte WA verzekering voor auto's, scooters, enz.

In de WAM, wat staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, staat dat u een letselschadeclaim rechtstreeks in kunt dienen bij de WA verzekering. Deze vergoed dan rechtstreeks uw letselschade, zonder tussenkomst van de persoon die u aangereden heeft.

De hoofdregel bij aansprakelijkheid is dat wie schuldig bij een aanrijding is, de schade van het verkeersslachtoffer dient te betalen. Hierop is echter een uitzondering, namelijk als u als fietser of voetganger aangereden bent door een auto of ander motorvoertuig. Hoe dit precies zit leest u hieronder.

Altijd recht op letselschade uitkering bij fietsongeluk

Een fietsongeluk ontstaat vaak door een aanrijding tussen een fiets en auto of scooter. Maar ook gebeurt het vaak dat u als voetganger aangereden wordt op een zebrapad. Is de tegenpartij schuldig, dan geldt de hoofdregel en krijgt u uw letselschade vergoed.

Bijzonder is echter dat indien u als voetganger of fietser aangereden wordt, u altijd de WA verzekering van de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt. De wet ziet u namelijk als kwetsbare bestuurder. Hierdoor heeft u altijd recht op een vergoeding van letselschade.

De regeling voor u als kwetsbare bestuurder is opgenomen in artikel 185 wvw. Deze regeling houdt het volgende in:

 • Is de tegenpartij aansprakelijk voor uw letselschade? Dan wordt de letselschade 100% vergoed door de WA verzekering van de tegenpartij.
 • Heeft u zelf een verkeersfout gemaakt? In ieder geval 50% van de letselschade wordt door de WA verzekering betaald
 • In het geval uw kind tot 14 jaar aangereden wordt, is er recht op een volledige schadevergoeding.
Letselschade claimen op WA- verzekering werkgever

Op alle werkgevers in Nederland rust een zorgplicht. Zij dienen er voor te zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Dit houdt in dat uw werkgever ervoor moet zorgen dat machines veilig gebruikt kunnen worden, er veiligheidsvoorschriften moeten zijn en dat u beschermde kleding draagt. Houdt een werkgever zich niet aan deze zorgplicht, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U kunt dan een letselschade claim indienen.

Er geldt geen verplichte WA verzekering voor werkgevers, maar de meeste werkgevers zijn wel vrijwillig verzekerd. Het is derhalve de WA verzekering van de werkgever die uw letselschadevergoeding betaald.

Lijdt u schade als gevolg van een ongeluk op het werk? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Letselschade claimen bij een hondenbeet

Jaarlijks zijn 150.000 mensen het slachtoffer van een hondenbeet. Hieraan kunt u vervelend en ernstig letsel aan overhouden, zoals een vleeswond, zenuwschade en een ontsierend litteken. Maar anders dan bij een motorvoertuig, bestaat er geen verplichte WA verzekering voor hondenbezitters.

Letselschade als gevolg van een hondenbeet valt onder de dekking van een AVP verzekering, de WA verzekering voor particulieren. De aansprakelijkheidsbrief dient wel aan de hondenbezitter gestuurd te worden, deze zal zijn of haar schadeverzekering inschakelen. uw letselschade wordt dan door de verzekeraar betaald.

Schadevergoeding eisen

Is een derde aansprakelijk voor uw letselschade? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt, inkomensschade, een studievertraging en smartengeld.

Onder kosten vallen onder andere medische kosten, zoals het verplicht eigen risico, maar ook kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname, reiskosten en kosten die u thuis maakt, bijvoorbeeld voor overname van huishoudelijke taken.

Bent u als gevolg van een auto ongeluk, scooter ongeluk of arbeidsongeval arbeidsongeschikt geworden? Ook deze kosten komen voor vergoeding door de WA verzekering in aanmerking, evenals kosten die gemoeid gaan met een studievertraging.

Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor het leed dat u door het ongeluk is toegedaan. Er is bij klachten zoals whiplashklachten en verwondingen altijd recht op smartengeld, zowel bij licht letsel als bij zwaar letsel.

Contact met uw letselschade jurist

Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van letselschade als gevolg van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de meest bekende en gespecialiseerde advocatenkantoren in Nederland. Indien nodig schakelen wij dan ook kosteloos een letselschade advocaat voor u in; uniek in Nederland!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland