Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Aangereden
Op de fiets

Bij een aanrijding tussen een voetganger of fietser en een motorvoertuig raken eerstgenoemden meest gewond. De automobilist komt veelal met de schrik vrij.

De wetgever besefte zich dit ook en beschermd voetgangers en fietsers daarom tegen letsel als gevolg van deze verkeer ongevallen. Bent u als voetganger of op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto? Dan ontvangt u behoudens uitzonderingen altijd ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Zag u zelf een auto over het hoofd op de fiets? Dan ontvangt u dus een schadevergoeding van 50%. En dit percentage kan nog oplopen als de gevolgen van het ongeval heel ernstig zijn. Dit op basis van de billijkheidscorrectie die in de wet is opgelopen.

Kinderen nemen in het verkeer een extra kwetsbare positie in. Daarom bepaalt de wet dat kinderen tot 14 jaar in principe 100% van de geleden letselschade vergoed krijgen.

De regeling omtrent aanrijdingen tussen fietsers en voetgangers en motorvoertuigen vindt u in Wegenverkeerswet. Heeft u vragen over letselschade of wilt u uw letselschade na een verkeer ongeval laten verhalen door een ervaren en deskundige letselschadespecialist? Neemt u dan contact op met ons op. Wij helpen u graag!

Ik ben aangereden op de fiets wat moet ik doen?

Het is niet niks als u aangereden op de fiets wordt. Zeker niet als u aan een fietsongeluk ook nog eens verwondingen of klachten over hebt gehouden. Lijdt u hierdoor ook nog eens schade, dan spreken wij van letselschade.

Is een ander schuldig aan bij een aanrijding, dan is het logisch dat u een schadevergoeding eisen wilt. Hiervoor is echter wel een aantal zaken van belang. Want u dient als verkeersslachtoffer te bewijzen dat de andere partij schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding en aansprakelijks is voor uw letselschade. Daarom adviseren onze letselschade juristen u als volgt:

  • Bent u aangereden op de fiets? Vul altijd een schadeformulier in.
  • Maak indien mogelijk foto's of laat deze maken van de ongeval locatie. Maak foto's van uw beschadigde fiets, van het voertuig van de tegenpartij en van uw letsel
  • Vraag getuigen om een getuigenverklaring
  • Ga direct na het fietsongeluk naar een arts en vertel wat u is overkomen en welke klachten en verwondingen u aan de aanrijding op de fiets over hebt gehouden
  • schakel een letselschade jurist van ons kantoor in.

 

Op deze manier kunt u aantonen dat u aangereden op de fiets bent door toedoen van een ander.

Aangereden op de fiets door een auto

Hierboven spraken wij al over de 50% regel bij een fietsongeluk. Deze regel houdt in dat indien u aangereden op de fiets bent door een auto of ander motorvoertuig, u altijd recht op schadevergoeding hebt. Deze 50% - regel is af te leiden uit artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW).

Op grond van artikel 185 wvw is aansprakelijk het motovoertuig die schade berokkend aan een fietser of voetganger. Wordt u derhalve als voetganger of fietser aangereden, dan kunt u altijd letselschade vorderen. Daarbij maakt het niet uit wie er schuldig is bij een aanrijding.

De voorwaarde voor toepassing van artikel 185 wvw is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent. U heeft dan recht op ten minste 50% van de door u geleden schade. Maar ook als u zelf een aanrijding veroorzaakt, dan nog kunt u zelfs 100% van uw letselschade vergoed krijgen en wel op basis van de billijkheidscorrectie.

 

De billijkheidscorrectie van artikel 6:101 BW.

Artikel 6:101 BW gaat over de eigen schuld bij een ongeval. Bijvoorbeeld als u aangereden op de fiets bent omdat u door rood licht rijdt. Of omdat u ten onrechte geen voorrang verleent.

De laatste zin van artikel 6:101 BW geeft aan dat het niet altijd redelijk is om slechts 50% van de letselschade te vergoeden. De wet zegt dat het dan niet billijk is, vandaar de term billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie houdt in dat de "eigen schuld" zoals dit in artikel 6:101 staat, (gedeeltelijk) wordt opgeheven. Er vindt dan geen vergoeding van 50% van de letselschade plaats, maar 75% of zelf 100%.

Of er ruimte is voor toepassing van de billijkheidscorrectie hangt af van de volgende factoren:

  • aard van het letsel
  • ernst van het letsel
  • de vraag of het slachtoffer of de tegenpartij verzekerd is
  • het betriebsgefahr. Dat wil zeggen dat een zwaar motorvoertuig nu eenmaal snel letsel toebrengt aan een fietser of voetganger
  • de uiteenlopende fouten van partijen

 

Bent u aangereden op de fiets en wilt u weten welke letselschade voor vergoeding in aanmerking komt? Wilt u dat wij gratis uw letselschade berekenen? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Aanrijding tussen fietsers

Bent u aangereden op de fiets en gaat het om een aanrijding tussen fietsers? De beschermende werking van artikel 185 wvw is dan niet van toepassing. Er dient dan immers sprake te zijn van een aanrijding op de fiets met een auto.

Gaat het om een aanrijding tussen fietsers? Dan is er alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij een verkeersfout gemaakt heeft. Bijvoorbeeld bij het niet verlenen van voorrang of als de sturen van de fietsen door een inhaalmanoeuvre met elkaar in botsing komen.

Gratis hulp van een letselschade jurist

Bent u aangereden op de fiets en hieraan letselschade overgehouden? Onze letselschade juristen helpen graag bij uw letselschadeclaim. Wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen, stellen een aansprakelijkheidsbrief op en zorgen naast een voorschot ook voor een maximale slotbetaling van uw letselschadevergoeding.

Bel voor gratis hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of klik op de button en wij nemen direct contact met u op.

Bij je thuis of op locatie
Binnen 24 uur geholpen
€€ Geheel kosteloos

Wij zijn erg flexibel en operationeel in heel Nederland. Zo kunnen wij bij u thuis, of bij ons op locatie komen. Wij beschikken over een aantal divers gelegen afspraaklocaties in heel Nederland. Liever thuis? Geen enkel probleem!

Wij kunnen u binnen 24 uur van dienst zijn door een intake in te plannen, deze kunnen wij geheel vrijblijvend en bovendien kosteloos met u inplannen, bij ons of op locatie.

Een vraag die wij vaak vragen is hoe het kan dat een letselschade advocaat gratis kan werken voor een letselschadeslachtoffer. Dit komt omdat wij onze rechtsbijstand verhalen op de aansprakelijke partij. Vaak is dit een verzekeraar. Daarom betaalt u dus gegarandeerd niks voor onze gespecialiseerde rechtsbijstand.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten
Aangereden
Op de fiets

Bent u aangereden op de fiets en heeft u hieraan verwondingen of klachten overgehouden? Dan is er sprake van letselschade als u hierdoor ook schade lijdt. Denkt u aan loonschade of schade door medische kosten. Onze letselschade juristen helpen u gratis bij letselschade.