Contact opnemen

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Hulp bij overlijdenschade na een dodelijk ongeval

Een overlijden als gevolg van een ongeval komt plotseling en veroorzaakt groot leed. Wij begrijpen dat heel goed. Helaas heeft een dodelijk ongeval ook vaak financiële consequenties. Bijvoorbeeld omdat de overledene de zorg over u en uw kinderen had. Of omdat er onbetaalde uitvaartkosten zijn.

In Nederland  geldt sinds 2019 ook een recht op affectieschade voor nabestaanden van slachtoffers van een dodelijk ongeval. Daarnaast kan er soms sprake zijn van shockschade. Wat dit voor u betekent leest u in deze bijdrage.

Aanspraak maken op overlijdensschade na een dodelijk ongeval is niet eenvoudig. U kunt dan wel hulp gebruiken van een specialist. Een letselschade advocaat is dan de aangewezen persoon. In de wet is geregeld dat als iemand aansprakelijk is voor het ontstaan van een dodelijk ongeval, er recht is op gratis juridische bijstand. De letselschade advocaten van ons advocatenkantoor helpt u dan ook altijd gratis bij overlijdensschade.

Waar is recht op na een dodelijk ongeval?

De regeling in de wet die gaat over overlijdensschade na een dodelijk ongeval is te vinden in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek (BW) . Dit artikel geeft een regeling voor inkomensschade die u als nabestaande kunt leiden. Dit is het geval als u of uw kinderen (deels) afhankelijke waren van het inkomen van de overleden persoon.

Wie recht heeft op een vergoeding van inkomensschade en waarop recht bestaat leest u verderop op deze pagina.

Naast een regeling over inkomensschade geeft artikel 6:108 BW ook een regeling over vergoeding van uitvaartkosten. Deze regeling is ruim en verder uitgebreid in de jurisprudentie. Ook hier vindt u meer informatie over op deze pagina.

Naast inkomensschade en uitvaartkosten komen ook affectieschade en shockschade voor vergoeding in aanmerking. Meer informatie over deze regeling vindt u verderop deze pagina.

Bij het verhalen van al deze schade na een dodelijk ongeval kunt u gratis terecht bij een letselschade advocaat. Deze vindt u bij ons letselschade bureau. Onze letselschade advocaten zijn gespecialiseerd in het verhalen van overlijdensschade. Neemt u gerust contact met hem op voor al uw vragen en meer informatie over overlijdensschade na een dodelijk ongeval.

Inkomensschade na een dodelijk ongeval

Als iemand bij een dodelijk ongeval om het leven komt, dan is de kans groot dat nabestaanden van de overledene afhankelijk waren van (een deel van) zijn of inkomen. Omdat dit door het overlijden wegvalt, is er sprake van overlijdensschade in de vorm van inkomensschade.

Inkomensschade na een dodelijk ongeval is geregeld in de wet en wel in artikel 6:101 BW. Hierin staat wie recht hebben op een vergoeding van inkomensschade. Kort samengevat gaat het om de volgende personen verdeeld over de volgende 4 categorieën:

 • de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, de geregistreerde partner en de minderjarige kinderen van de overledene
 • andere bloed- of aanverwanten van de overledene, mits deze reeds ten tijde van het overlijden geheel of ten dele in hun levensonderhoud voorzag of daartoe krachtens rechterlijke uitspraak verplicht was
 • degenen die reeds vóór de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, met de overledene in gezinsverband samenwoonden en in wier levensonderhoud hij geheel of voor een groot deel voorzag, voor zover aannemelijk is dat een en ander zonder het overlijden zou zijn voortgezet en zij redelijkerwijze niet voldoende in hun levensonderhoud kunnen voorzien
 • aan degene die met de overledene in gezinsverband samenwoonde en in wiens levensonderhoud de overledene bijdroeg door het doen van de gemeenschappelijke huishouding, voor zover hij schade lijdt doordat na het overlijden op andere wijze in de gang van deze huishouding moet worden voorzien

 

Deze regeling is omslachtig en het is voor u wellicht lastig om te bepalen of u in aanmerking komt voor inkomensschade. Onze letselschade advocaten adviseren u graag. Wij helpen u bij het berekenen van overlijdensschade en het verhalen hiervan op de aansprakelijke partij.

Kosten van de uitvaart

In artikel 6:108 BW is geregeld welke uitvaartkosten voor vergoeding in aanmerking komen en wie voor deze vergoeding in aanmerking komt. Artikel 6:108 lid 2 luidt als volgt

"Bovendien is de aansprakelijke verplicht aan degene te wiens laste de kosten van lijkbezorging zijn gekomen, deze kosten te vergoeden, voor zover zij in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene."

Het is op grond van dit wetsartikel de persoon die de kosten gemaakt heeft die voor vergoeding in aanmerking komt. Welke kosten dit zijn hangt af van de omstandigheden van de overledene. In sommige culturen is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat het stoffelijk overschot teruggebracht wordt naar het geboorteland. In deze bijzondere situatie komen dan kosten voor het vervoer voor vergoeding in aanmerking.

Zonder uitputtend te zijn komen de volgende uitvaartkosten voor vergoeding na een dodelijk ongeval in aanmerking:

 • begrafeniskosten
 • een gedenksteen
 • kosten van een crematie
 • bloemen
 • kaarten en postzegels
 • kosten voor broodjes, andere etenswaren en consumpties
 • reiskosten van familie
 • vervoerskosten van de overleden

 

Wilt u weten welke kosten in een specifieke situatie voor vergoeding in aanmerking komen? Laat dan door onze letselschade advocaten de overlijdensschade berekenen.

Affectieschade na een dodelijk ongeval

Tot 1 januari 2019 had alleen een letselschadeslachtoffer recht op een smartengeldvergoeding. Naasten en nabestaanden hadden dit recht niet. Hier is per voornoemde datum verandering in gekomen. Per deze datum hebben naasten en nabestaanden ook recht op smartengeld na een ongeval met letsel of dodelijk ongeval.

Smartengeld voor nabestaanden wordt affectieschade genoemd. Recht op affectieschade hebben:

 • echtgenoten en geregistreerde partners
 • levensgezellen  (samenwonenden)
 • minderjarige kinderen
 • ouders
 • meerderjarige thuiswonende kinderen
 • pleegkinderen
 • meerderjarige niet-thuiswonende kinderen
 • overige nauwe persoonlijke relaties

 

De bedragen die aan affectieschade vergoed worden bedragen tussen de € 12.500 en € 20.000,00.

Wilt u affectieschade vorderen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en volledig kosteloos.

Shockschade claimen na een dodelijk ongeval

Soms maakt u een dodelijk ongeval van heel dichtbij mee. Bijvoorbeeld omdat u getuige bent van een aanrijding of omdat u direct na het ongeval naar het ziekenhuis gaat en daar geconfronteerd wordt met het overlijden.

Een directe confrontatie met de gevolgen van een ongeval kunnen een shock teweeg brengen. Hierdoor kunt u tijdelijk of voor lange tijd niet functioneren. U raakt arbeidsongeschikt, kunt uw huishouden niet doen en heeft hulp van een psycholoog nodig. De schade die hieruit bestaat wordt "shockschade" genoemd.

Bent u direct geconfronteerd met een dodelijk ongeval, dan kunt u aanspraak maken op shockschade. Dit kan eerder dan u wellicht denkt. Nodig voor een beroep op affectieschade is dat er sprake is van:

 • waarneming van een dodelijk ongeval of ongeluk met ernstig letsel tot gevolg dan wel een directe confrontatie met de ernstige gevolgen hiervan.
 • deze waarneming of confrontatie leidt tot een hevige emotionele shock.
 • er is sprake zijn van een erkend ziektebeeld.
 • er is een nauwe of affectieve band met het slachtoffer

 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een shockschadevergoeding? Onze letselschade advocaten informeren u graag en altijd volledig kosteloos!

Mensen zoeken ook

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Overlijdensschade als gevolg van een

Dodelijk ongeval

Bent u nabestaande van een slachtoffer van een dodelijk ongeval? Wij adviseren u over de mogelijkheden als u als gevolg van het overlijden schade lijdt.

Wij

kunnen u de hoogst mogelijke rechtsbijstand verlenen door het hoge opleidingsniveau en de permanente nascholing van de letselschade specialisten verbonden aan ons letselschade bureau. Indien nodig schakelen wij voor het verhalen van uw letselschade gratis een advocaat letselschade in.

Wilt u uw letselschade verhalen? Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk, gaan uw letselschade berekenen en verhalen uw schade inclusief het smartengeld op de aansprakelijke partij.

WIJ

Top advocaten, hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.

Elly Uitslager

1 year geleden

Goede ervaring, professioneel en duidelijk.
De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.

Vikaash

54 years geleden

Heel goede ervaring met deze letselschade Advocaat, deze heeft mij prima geholpen.

Gerard

54 years geleden

Goede klantvriendelijkheid en een prettige samenwerking.
Geholpen door Mvr. el Haddad

Bresilla Mulder

1 year geleden

Ik heb een positieve ervaring met dit advocaten kantoor.

Mevrouw El Haddad heeft mij geholpen bij mijn letselschadezaak na een auto ongeluk. Ze is erg deskundig, vriendelijk, betrokken en behulpzaam. Altijd goed bereikbaar zowel per e-mail als telefonisch en heeft mij altijd goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken. Ik raad Mevrouw El Haddad dan ook zeer zeker aan.

Heel erg bedankt voor alles!!

CO

1 year geleden

Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring !

Frank Witholt

54 years geleden

Full professionalism, professional help from beginning to end, very friendly service. I am very pleased with the services and the approach to the client by the attorneys Brugman. I recommend it to everyone. Call them and it will help 101%

Kamil G

1 year geleden

Brugman heeft mij geholpen met mijn letselschade. Zeer bekwame medewerkers en professionele service. Ze hielden mij altijd keurig op de hoogte van de huidige stand van zaken. Ik raad Brugman ten zeerste aan.

Kevin Wiedijk

1 year geleden

Wat een uitstekende keuze, Brugman letselschade advocaten kantoor. Voortreffelijke medewerkers
Zeer professioneel. Uitstekende communicatie vanaf begin tot eind. Ik zal, in voorkomende gevallen Brugman advocaten kantoor aanbevelen !

André Kalbvleesch

2 years geleden

Absoluut ongelofelijk! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit was ongelooflijk. Ik zou niet aarzelen om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed geadviseerd en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had. Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank :)

Tobias Moon

2 years geleden

Na een motorongeluk en onenigheid met de verzekering van de tegenpartij, heb ik mij gemeld bij Brugman letselschade in Wognum. Ben hier zeer goed ontvangen en hebben alles goed doorgenomen qua ongeval en evt kosten voortvloeiende uit het ongeval. Brugman letselschade heeft mijn dossier behartigd en met goede afsluiting tot een einde gebracht . De mensen bij Brugman letselschade zijn snel met hun mail beantwoorden en de communicatie verloopt vaak via een toegewezen persoon. Al met al zeker een aanrader om als U een letselschade advocaat nodig heeft ik U Brugman letselschade zeker kan aanbevelen .

Bert

54 years geleden

Ik heb mijn dossier laten overnemen door Brugman letselschade en werd meteen goed opgepakt , vriendelijke behandelaar , snelle antwoorden en optimale inzet. Sinds ik bij Brugman zit zie ik eindelijk vooruitgang in mijn zaak! Zeker aan te raden.

MY

2 years geleden