Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

EN NL
NL
Aanrijdingsformulier invullen na een aanrijding

Bij een aanrijding is er vaak schade. Schade aan de auto, scooter of fiets, maar vaak ook letselschade. Dit omdat u gewond bent geraakt nadat u door een auto aangereden bent. Deze schade wilt u verhalen op de persoon die u aangereden heeft. Op grond van de wet ligt de bewijslast bij u. Dit betekent dat u dient aan te tonen dat de tegenpartij aansprakelijk is.

Op een schade aanrijdingsformulier staat informatie die u nodig heeft om letselschade te claimen. Uiteraard de gegevens van partijen, maar ook de verzekeringsgegevens van de voertuigen en de toedracht van het verkeersongeval. De toedracht kan zelfs getekend worden! Ondertekenen beide partijen het schadeformulier, dan staat tussen partijen vast wie aansprakelijk is voor de schade. U heeft dan aan uw bewijslast voldaan. Onze letselschade advocaten kunnen uw letselschade dan kosteloos voor u verhalen.

Rechts van deze pagina vindt u 10 tips voor bij het invullen van een schadeformulier. Op deze manier weet u zeker dat u uw letselschade claimen kunt op de aansprakelijke partij. Want helaas ontstaat er nogal eens discussie over de schuldvraag bij een aanrijding en dus wie er aansprakelijk is. Daarom is het invullen heel belangrijk.

Verder informeren wij u op deze pagina wie er aansprakelijk is bij een aanrijding, welke letselschade bedragen er voor vergoeding in aanmerking komen en beantwoorden wij 3 veel gestelde vragen over letselschade.

Lijdt u letselschade door een kop-staartbotsing of bent u als fietser aangereden door een auto? Onze letselschade juristen helpen u graag en 100% kosteloos! Liever een letselschade advocaat? Geen probleem, Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Wij bieden u gratis hulp van een ervaren letselschade advocaat bij u in de buurt.

10 tips bij het invullen van een schade aanrijdingsformulier

Omdat een schade aanrijdingsformulier invullen zo belangrijk is, geven wij u graag een tiental tips voor het invullen ervan:

 • vul altijd een schade aanrijdingsformulier in, ook als er alleen materiΓ«le schade of licht letsel is
 • vergeet het schadeformulier niet te (laten) onderteken. Alleen een door beide ondertekend exemplaar is geldig
 • bent u als fietser aangereden door een auto? Vul het formulier ook dan in
 • vul altijd "ja" in bij de vraag of u gewond bent, soms komen klachten pas later op
 • zijn er getuigen van de aanrijding van achteren? Vraag de getuigen om gegevens en vul deze in
 • maak een foto van het ingevulde schadeformulier met uw telefoon, u raakt deze dan niet kwijt
 • probeer het formulier ter plaatse in te vullen.
 • vul ook de achterkant in
 • bel bij weigering van de tegenpartij de politie
 • stuur het aanrijdingsformulier naar onze letselschade juristen, wij claimen dan direct de letselschade voor u
Wat te doen bij een aanrijding?

Als u een aanrijding meemaakt, dan zijn naast een aanrijdingsformulier, een aantal zaken van belang. U wilt immers succesvol een letselschade claim indienen. Helaas gaat dit nogal eens fout omdat er discussie ontstaat over de toedracht en de vraag wie schuldig is bij een aanrijding.

Om ervoor te zorgen dat er geen discussie bestaat over de aansprakelijkheid geven wij u de volgende tips:

 • maak foto's van de schade aan het voertuig en bijvoorbeeld fiets
 • zijn er getuigen? Vraag om complete contactgegevens, niet alleen om een telefoonnummer
 • ontstaat er discussie over de toedracht en schuldvraag? Bel de politie en laat deze een onderzoek doen
 • laat u altijd door een arts beoordelen en meldt uw letsel en klachten, zeker bij whiplash klachten!
 • schakel zo spoedig mogelijk een letselschade specialist in om u te helpen bij uw letselschade claim, het is bij ons gratis.

Wilt u gratis hulp bij het invullen van een schade aanrijdingsformulier of wilt u letselschade claimen? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Een van onze letselschade advocaten neemt nog dezelfde dag contact met u op.

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Het antwoord op de vraag "wie is schuldig bij een aanrijding" is natuurlijk belangrijk voor de vraag of u letselschade claimen kunt. Dit antwoord vinden wij in een aantal wetten:

Artikel 5 Wegenverkeerswet. Hierin staat vermeld: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd". Bij "gevaar" kan gedacht worden aan:

 • het niet verlenen van voorrang
 • te kort afstand houden waardoor een kettingbotsing ontstaat
 • te hard rijden waardoor er niet tijdig geremd kan worden.

Naast artikel 5 Wegenverkeerswet is ook artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens belangrijk, met name voor een achterop aanrijding.Β  In dit wetsartikel staat vermeld dat bestuurders genoeg afstand moeten houden om een auto botsing te voorkomen. Daarom is bij een achterop aanrijding in de meest gevallen het achterop rijdende voertuig aansprakelijk voor de ontstane letselschade.

 

Wie is schuldig bij aanrijding met fietser?

Fietsers, maar ook voetgangers, zijn op grond van artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) zwakke verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat zij bij een aanrijding met een auto of scooter ernstig letsel op kunnen lopen. Daarom worden fietsers en voetgangers extra beschermd door artikel 185 wvw.

Door deze wettelijke bescherming zal het antwoord op de vraag wie schuldig is bij een aanrijding met fietser u wellicht verbazen. Wordt een fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan is deze laatste altijd (gedeeltelijk) schuldig aan de aanrijding.

Bent u dus als fietser aangereden, dan ontvangt u altijd een letselschade vergoeding. Ook als u zelf geen voorrang verleende en zelfs als er door rood licht gereden wordt!

Er zijn wel beperkingen aan de regeling van artikel 185 wvw. Zo ontvangt een fietser die zelf een verkeersfout maakt in beginsel "slechts" 50% van zijn of haar letselschade vergoed. Bij kinderen tot 14 jaar is dit echter altijd 100%. Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen bij eigen schuld 100% schadevergoeding ontvangen. Dit indien voldaan is aan de vereisten van de billijkheidscorrectie. Uw letselschade jurist van Letselschade Kompas informeert u hier graag over.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Staat de aansprakelijkheid op grond van het schade aanrijdingsformulier vast? Dan dient de schade begroot te worden. Letselschade bestaat uit vele soorten letselschade bedragen. Deze worden onderverdeeld in materiΓ«le letselschade bedragen en smartengeld.

De meest voorkomende materiΓ«le letselschade bedragen zijn:

 • inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • huishoudelijke hulp
 • kosten onderhoud huis & tuin
 • reparatiekosten en vervangingskosten

 

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u door de aanrijding heeft. Denk aan pijn, angst, verdriet en verlies van levensvreugde omdat u uw hobby's of werk niet meer kunt verrichten.

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 7 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten

Gratis hulp

bij invullen schade aanrijdingsformulier

U bent aangereden. Het invullen van een schade- aanrijdingsformulier is dan van groot belang. Bij Letselschade Kompas helpen wij u hier graag bij en claimen wij gratis uw letselschade op de aansprakelijke partij.