Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid voor kinderen, hoe zit dat?

Kinderen zijn jong en daardoor vaak onvoorspelbaar. Ze zijn ook niet altijd even voorzichtig. Dit is onbewust, maar kan wel leiden tot schade. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid van kinderen? Zijn de ouders aansprakelijk of kan het kind zelf aansprakelijk gesteld worden? En wie betaalt uiteindelijk de letselschade? Het antwoord op al deze vragen vindt u op deze pagina.

Wilt u direct contact met een letselschade advocaat voor vragen of het verhalen van uw letselschade? Neen dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Aansprakelijkheid voor kinderen tot 14 jaar

De aansprakelijkheid voor kinderen is geregeld in de wet. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in:

  • aansprakelijkheid voor kinderen tot 14 jaar
  • de aansprakelijkheid voor kinderen tussen de 14 en 16 jaar
  • aansprakelijkheid kinderen vanaf 18 jaar

 

De aansprakelijkheid voor kinderen tot 14 jaar is geregeld in artikel 6:164 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit wetsartikel luidt:

"Een gedraging van een kind dat de leeftijd van veertien jaren nog niet heeft bereikt, kan aan hem niet als een onrechtmatige daad worden toegerekend." Met andere woorden, een kind tot 14 jaar kan zelf nooit aansprakelijk zijn.

Rent een kind dus de weg op tegen een fietser aan en loopt deze fietser hierbij letsel op, dan kan de minderjarige niet aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade die hierdoor ontstaat. Maar hoe zit het dan met de aansprakelijkheid voor kinderen tot 14 jaar?

Het antwoord op deze vraag is ook te vinden in de wet en wel in artikel 6:169 BW. Hierin valt te lezen:

"Voor schade aan een derde toegebracht door een als een doen te beschouwen gedraging van een kind dat nog niet de leeftijd van veertien jaren heeft bereikt en aan wie deze gedraging als een onrechtmatige daad zou kunnen worden toegerekend als zijn leeftijd daaraan niet in de weg zou staan, is degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent, aansprakelijk."

Veroorzaakt een kind tot 14 jaar dus letsel en lijdt deze persoon hierdoor letselschade, dan kan de ouder of verzorger voor deze schade aansprakelijk gesteld worden.

Aansprakelijkheid voor kinderen tot 14 jaar is gedekt onder een AVP verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De meeste gezinnen hebben een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering en zijn dus verzekerd tegen aansprakelijkheid van kinderen.

Onder de AVP verzekering valt ook een dekking voor kosten van rechtsbijstand. Dit betekent dus dat u gratis een letselschade jurist van ons letselschadebureau in kunt schakelen.

Lijdt u schade door een gedraging van een kind tot 14 jaar? Neemt u dan contact met ons op. Wij geven u een gratis letselschade advies en verhalen indien gewenst kosteloos uw letselschade op de ouders of aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheid voor kinderen tussen de 14 en 16 jaar

Niet alleen kinderen tot 14 jaar kunnen voor letselschade zorgen bij anderen. Ook kinderen in de leeftijdscategorie van 14 en 16 jaar kunnen letselschade veroorzaken. Bijvoorbeeld als gevolg van een fietsongeluk. Wordt er geen voorrang gegeven en word iemand als fietser aangereden, dan kan er letsel en schade ontstaan.

Ook voor de aansprakelijkheid van kinderen tussen 14 en 16 jaar geeft de wet een oplossing en wel in artikel 6:169 lid 2 BW:

"Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een kind dat de leeftijd van veertien jaren al wel maar die van zestien jaren nog niet heeft bereikt, is degene die het ouderlijk gezag of de voogdij over het kind uitoefent, aansprakelijk, tenzij hem niet kan worden verweten dat hij de gedraging van het kind niet heeft belet."

De inhoud van het wetsartikel komt erop neer dat kinderen tussen de 14 en 16 jaar zelfstandig aansprakelijk zijn voor de schadelijke gevolgen van een aanrijding of ander ongeluk. Ouders zijn dit slechts in uitzonderingsgevallen.

Ook voor de aansprakelijkheid van deze groep kinderen geldt dat de schade gedekt wordt door de AVP verzekering. Wel dient de aansprakelijkstelling aan de minderjarige gestuurd te worden en de verjaring richting het kind gestuit te worden. Deze zal de aansprakelijkheidsbrief door sturen aan zijn of haar letselschade verzekering.

Aansprakelijkheid ouder dan 16 jaar

Kinderen vanaf 16 jaar zijn volledig zelfstandig aansprakelijk voor de schade die zij veroorzaken. Ouders kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. De aansprakelijkheid is wel vaak verzekerd op de gezinsaansprakelijkheidsverzekering. Deze schadeverzekering kan daarom meestal aangesproken worden voor een letselschade vergoeding.

Wetsvoorstel verruiming aansprakelijkheid ouders

Er is een wetsvoorstel ingediend die het mogelijk maakt om ouders ook aansprakelijk te houden voor letselschade van kinderen ouder dan 14 jaar. Op dit moment is echter bovenstaande situatie nog van toepassing. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een letselschade vergoeding? Onze letselschade advocaten helpen u graag en adviseren u over de mogelijkheden en verhalen kosteloos uw letselschade.

Schadevergoeding bij letselschade

Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Dan is er recht op schadevergoeding. Maar waar is dan precies recht op?

Schadevergoeding bij letselschade bestaat uit:

 

Na een ongeluk maakt u allerlei kosten zoals het eigen risico, hulp in het huishouden, een ziekenhuisdaggeldvergoeding en reiskosten. Deze kosten maken deel uit van de schadevergoeding die u bij letselschade claimen kunt.

Naast alle kosten kunt u arbeidsongeschikt raken door een fietsongeluk of bedrijfsongeval. Er ontstaan dan inkomensschade. Bij het berekenen van uw letselschade wordt ook met deze schadepost rekening gehouden, evenals met een mogelijke studievertraging. Want studenten en scholieren kunnen een achterstand in de studie oplopen door een ongeluk en komen dan later dan gepland op de arbeidsmarkt. Dit kan tot schade lijden.

Indien iemand gewond raakt of klachten overhoudt aan een ongeluk, dan is er altijd recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door een ongeluk lijdt.

Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeluk? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland