Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
Meer dan 20 jaar ervaring!
Hulp van ervaren letselschade advocaten
Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor
Een stilstaande auto die plotseling een deur opendoet terwijl u langsfietst. Of een aanrijding tegen een stilstaande auto die ergens staat waar dit gevaarlijk is.
Als u als fietser tegen een stilstaande auto rijdt, dan is het de vraag of u recht heeft op een schadevergoeding. Hetzelfde geldt bij een aanrijding met de auto.
In deze bijdrage leest u wanneer u recht heeft op een schadevergoeding bij een aanrijding tegen een stilstaande auto. Daarbij is het van belang dat als u als fietser aangereden wordt, er een speciale regeling geldt. Op grond daarvan is er bijna altijd recht op een schadevergoeding. U leest er hieronder alles over.
Maar ook bij een aanrijding met de auto is er veelal recht op een schadevergoeding!
Bij een aanrijding tegen een stilstaande auto hangt het van de omstandigheden af of er recht is op een schadevergoeding. Wij onderscheiden daarbij de volgende situaties:
Alleen in het laatste geval kunt u de eigenaar van de auto niet aansprakelijk stellen. In de andere gevallen is er in de meeste gevallen wel degelijk sprake aansprakelijkheid en kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van uw letselschade.
Voornoemde situaties worden hieronder besproken. Eerst gaan wij echter nog kort in op de regeling voor als u als fietser aangereden bent. Op basis hiervan is er namelijk bijna altijd recht op een schadevergoeding!
Fietsers worden door de wet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Overkomt u immers een fietsongeluk, dan is de kan groot dat u hierbij gewond raakt. Zeker als u als fietser aangereden door een auto wordt. Daarom worden fietsers (en voetgangers) door de wet extra goed beschermd.
De bijzondere bescherming van fietsers vinden wij in artikel 185 wvw. Het eerste lid van dit artikel luidt:
"Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is."
Op grond van art. 185 wvw heeft iemand dus recht op een schadevergoeding als deze als fietser aangereden wordt door een auto. Dus ook als de fietser door rood rijdt of ten onrechte geen voorrang verleent! In dit laatste geval wordt echter wel in beginsel "slechts" 50% van de letselschade vergoed. Slechts, want op grond van de zogeheten billijkheidscorrectie kan dit zelfs 100% zijn. Onze letselschade juristen adviseren u hier graag over.
Bent u dus als fietser aangereden, dan is er altijd recht op een schadevergoeding als u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt!
Rijdt een fietser tegen een stilstaande auto, dan hangt het van de omstandigheden af of er recht is op een schadevergoeding. Artikel 185 wvw heeft het over een "rijden". Toch kan er ook bij een aanrijding tegen een stilstaande auto recht zijn op een letselschade vergoeding, namelijk indien:
Een aanrijding tegen een stilstaande auto is vaak het gevolg van een openslaande autodeur. De fietser heeft dan altijd recht op een schadevergoeding van de letselschade die er geleden wordt. De letselschade claim kan in dit geval rechtstreeks ingediend worden bij de autoverzekeraar, de zogenaamde WAM- verzekeraar.
Bent u tegen een openstaand autoportier aangereden? Dan heeft u ook recht op de hulp van een letselschade jurist. Deze kosten worden betaald door de autoverzekeraar.
Auto's staan vaak op de gekste plekken geparkeerd, ook waar dit helemaal niet mag of heel gevaarlijk is. Bijvoorbeeld op een fietspad of op de stoep. Zeker in het donker of bij slecht weer kunt u deze auto over het hoofd zien.
Rijdt u op de fiets tegen een geparkeerde auto aan, dan is het zeker mogelijk dat er sprake is van aansprakelijkheid.
Een aanrijding tegen een stilstaande auto omdat een pakketbezorger plotseling stilstaat. Of een auto die iemand laat uitstappen en net als u langsfietst gaat rijden.
Staat een auto stil, maar niet geparkeerd, dan neemt deze nog deel aan het verkeer. Bij een aanrijding is de automobilist dan aansprakelijk. U kunt dan een schadevergoeding claimen.
Bent u met de auto aangereden tegen een stilstaande auto? Dan bent u in beginsel aansprakelijk voor de schade. In sommige situaties is dit anders. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing als het voorste voertuig plotseling stil staat.
Soms kunt u bij een aanrijding tegen een stilstaande auto aanspraak maken op een schadevergoeding door een beroep te doen op de svi- verzekering. Onze letselschade juristen adviseren u graag!
"*" indicates required fields
Bent u tegen een stilstaande auto aangereden? Vaak kan er aanspraak gemaakt worden op een letselschade vergoeding. Onze letselschade advocaten adviseren u en claimen kosteloos uw letselschade.
Bedankt voor je bericht. Een van onze letselschade specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op. Liever direct een letselschade jurist aan de telefoon? Bel 0800 278 4626 (gratis).