Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aanrijding tegen stilstaande auto

Een stilstaande auto die plotseling een deur opendoet terwijl u langsfietst. Of een aanrijding tegen een stilstaande auto die ergens staat waar dit gevaarlijk is. Als u als fietser tegen een stilstaande auto rijdt, dan is het de vraag of u recht heeft op een schadevergoeding. Hetzelfde geldt bij een aanrijding met de auto.

In deze bijdrage leest u wanneer u recht heeft op een schadevergoeding bij een aanrijding tegen een stilstaande auto. Daarbij is het van belang dat als u als fietser aangereden wordt, er een speciale regeling geldt. Op grond daarvan is er bijna altijd recht op een schadevergoeding. U leest er hieronder alles over. Maar ook bij een aanrijding met de auto is er veelal recht op een schadevergoeding!

Onze letselschade specialisten adviseren u graag en verhalen kosteloos uw letselschade op de aansprakelijke partij.

Letsel door aanrijding tegen stilstaande auto

Bij een aanrijding tegen een stilstaande auto hangt het van de omstandigheden af of er recht is op een schadevergoeding. Wij onderscheiden daarbij de volgende situaties:

 • De bestuurder van de geparkeerd auto slaat zijn deur open terwijl u langs fietst.
 • Er is sprake van laden of lossen of de auto staat stil om iemand in of uit te laten stappen.
 • De auto staat geparkeerd op een gevaarlijke plek (waar bij niet mag staan.)
 • U rijdt tegen een auto die geparkeerd staat op een parkeerplaats

 

Alleen in het laatste geval kunt u de eigenaar van de auto niet aansprakelijk stellen. In de andere gevallen is er in de meeste gevallen wel degelijk sprake aansprakelijkheid en kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van uw letselschade.

Voornoemde situaties worden hieronder besproken. Eerst gaan wij echter nog kort in op de regeling voor als u als fietser aangereden bent. Op basis hiervan is er namelijk bijna altijd recht op een schadevergoeding!

De speciale regeling van artikel 185 wvw

Fietsers worden door de wet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Overkomt u immers een fietsongeluk, dan is de kans groot dat u hierbij gewond raakt. Zeker als u als fietser aangereden door een auto wordt. Daarom worden fietsers (en voetgangers) door de wet extra goed beschermd.

De bijzondere bescherming van fietsers vinden wij in artikel 185 wvw. Het eerste lid van dit artikel luidt:

"Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is."

Op grond van art. 185 wvw heeft iemand dus recht op een schadevergoeding als deze als fietser aangereden wordt door een auto. Dus ook als de fietser door rood rijdt of ten onrechte geen voorrang verleent! In dit laatste geval wordt echter wel in beginsel "slechts" 50% van de letselschade vergoed. Slechts, want op grond van de zogeheten billijkheidscorrectie kan dit zelfs 100% zijn. Onze letselschade juristen adviseren u hier graag over.

Bent u dus als fietser of voetganger aangereden, dan is er altijd recht op een schadevergoeding als u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt!

Fietser rijdt tegen stilstaande auto

Rijdt een fietser tegen een stilstaande auto, dan hangt het van de omstandigheden af of er recht is op een schadevergoeding. Artikel 185 wvw heeft het over een "rijden". Toch kan er ook bij een aanrijding tegen een stilstaande auto recht zijn op een letselschade vergoeding, namelijk indien:

 • de fietser tegen een stilstaande auto rijdt dit zijn portier opendoet
 • er sprake is van een geparkeerde auto waar dit niet mag of gevaarlijk is
 • de autobestuurder stilstaat, maar de motor nog aan is

 

In al deze gevallen kan er dus sprake zijn van een schadevergoedingsplicht van de automobilist. Onze letselschade juristen adviseren u graag over de mogelijkheden voor het verhalen van letselschade.

Letsel door openslaande autodeur

Een aanrijding tegen een stilstaande auto is vaak het gevolg van een openslaande autodeur. De fietser heeft dan altijd recht op een schadevergoeding van de letselschade die er geleden wordt. De letselschade claim kan in dit geval rechtstreeks ingediend worden bij de autoverzekeraar, de zogenaamde WAM- verzekeraar.

Bent u tegen een openstaand autoportier aangereden? Dan heeft u ook recht op de hulp van een letselschade jurist. Deze kosten worden betaald door de autoverzekeraar van de tegenpartij.

Gevaarlijk geparkeerd auto

Auto's staan vaak op de gekste plekken geparkeerd, ook waar dit helemaal niet mag of heel gevaarlijk is. Bijvoorbeeld op een fietspad of op de stoep. Zeker in het donker of bij slecht weer kunt u deze auto over het hoofd zien.

Rijdt u op de fiets tegen een geparkeerde auto aan, dan is het zeker mogelijk dat er sprake is van aansprakelijkheid.

Auto staat stil maar motor draait nog

Een aanrijding tegen een stilstaande auto omdat een pakketbezorger plotseling stilstaat. Of een auto die iemand laat uitstappen en net als u langsfietst gaat rijden.

Staat een auto stil, maar niet geparkeerd, dan neemt deze nog deel aan het verkeer. Bij een aanrijding is de automobilist dan aansprakelijk. U kunt dan een schadevergoeding claimen.

Wat te doen bij een aanrijding?

Na een aanrijding komt er veel op u af. Er is sprake van verwondingen en klachten en u lijdt schade? uiteraard wilt u dan een schadevergoeding claimen. Dan zijn de volgende dingen belangrijk:

 1. vul altijd een schadeformulier in
 2. laat het schade- aanrijdingsformulier ook door de schuldige partij ondertekenen
 3. schrijf namen en contactgegevens van alle getuigen op
 4. laat uw letsel beoordelen door een arts of in het ziekenhuis, zeker bij whiplash klachten
 5. maak foto's van de ongeval locatie en het motorvoertuig dat bij de aanrijding betrokken is
 6. schakel zo snel mogelijk een letselschade jurist in van ons letselschadekantoor. Wij kunnen dan direct voor u aan de slag gaan.
Auto rijdt tegen stilstaande aut0

Bent u met de auto aangereden tegen een stilstaande auto? Dan bent u in beginsel aansprakelijk voor de schade. In sommige situaties is dit anders. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing als het voorste voertuig plotseling stil staat.

Soms kunt u bij een aanrijding tegen een stilstaande auto aanspraak maken op een schadevergoeding door een beroep te doen op de svi- verzekering. Onze letselschade juristen adviseren u graag!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland