Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letsel door gevaarlijke honden

Jaarlijks zijn er ongeveer 150.000 mensen in Nederland die door een hond gebeten wordt. Het gaat dan vooral om gevaarlijke honden die dit letsel veroorzaken. Maar wat zijn gevaarlijke honden rassen en wat te doen als je door een hond gebeten bent. Wie is aansprakelijk voor een hondenbeet en welke schade dient vergoed te worden. U leest het op deze pagina.

Bent u gebeten door een hond en wilt u gratis uw letselschade laten verhalen? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij een hondenbeet.

Wat zijn de gevaarlijkste honden?

Voorop staat dat niet alleen gevaarlijke honden zorgen voor hondenbeten. U kunt door iedere hond gebeten worden. Er is echter een grotere kans dat u door bepaalde hondenrassen gebeten wordt omdat deze als gevaarlijke honden bekend staan.

De volgende 10 gevaarlijke honden vallen onder de categorie hoog-risico hond:

 • Akita
 • Amerikaanse Bulldog
 • Amerikaanse Pitbull Terriër
 • Stafford
 • Mastiff Bull Terrier
 • BoerboelBull
 • Dogo Canario
 • Staffordshire Bull Terrier
 • Rottweiler
 • Anatolische herder

 

Niet ieder specifieke hond die in deze groep valt is per definitie te bestempelen als een gevaarlijke hond. Een aantal factoren kunnen er echter voor zorgen dat een hond gevaarlijk is. Dit is met name de wijze waarop de bezitter van de hond met het dier omgaat en de leefomgeving van de hond, bijvoorbeeld of deze genoeg ruimte heeft.

Maar wat nu te doen als u door een hond gebeten bent?

Letsel door gevaarlijke honden

Bent u gebeten door een al dan niet gevaarlijke hond, dan is het ten eerste van belang om de wond goed te verzorgen en altijd langs een arts te gaan. Honden zijn drager van diverse bacteriën. De hondenbeet lijdt in veel gevallen tot een infectie van de tetanusbacterie. Het is daarom belangrijk dat u hiertegen ingeënt bent of wordt.

Veelvoorkomend letsel als gevolg van een hondenbeet door een gevaarlijke hond bestaat uit:

 • vleeswond
 • zenuwletsel
 • amputatie van ledematen, met name vingers
 • spierletsel
 • ontsierende littekens
 • weefsel beschadiging
 • chronische pijnklachten
 • blijvende schade aan pezen, zenuwen en spieren
 • angst voor honden

Aansprakelijkheid voor beet gevaarlijke honden

Bent u gebeten door een gevaarlijke hond, dan heeft u recht op schadevergoeding. Maar wie is er nu aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een hondenbeet?

Het antwoord op voornoemde vraag vinden wij in de wet en wel in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit wetsartikel luidt:

"De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."

Het is op basis van artikel 6:179 BW dus de bezitter van de hond die aansprakelijk is voor de letselschade die u als gevolg van de hondenbeet door gevaarlijke honden lijdt en eventueel nog zal lijden.

Geen verplichte verzekering voor gevaarlijke honden

In Nederland kennen wij slechts 2 verplichte verzekeringen, namelijk de zorgverzekering en de WAM verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen.

Een verplichte verzekering voor hondenbezitters ontbreekt, zelfs voor gevaarlijke honden. Dit terwijl er jaarlijks 150.000 mensen door gevaarlijke honden gebeten worden en hieraan soms zelfs ernstig en blijvend letsel overhouden.

Onze letselschade advocaten vinden dat er een verplichte verzekering moet komen voor honden en met name voor gevaarlijke honden. Helaas is deze verzekering er dus nog steeds niet. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Gezien het feit er geen verplichte verzekering is voor hondenbezitters, is het niet vanzelfsprekend dat u als letselschade slachtoffer ook uw letselschade daadwerkelijk vergoed krijgt. Letselschade als gevolg van een hondenbeet valt onder de AVP verzekering, de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. Maar wist u dat maar liefst 640.000 van de 8.500.000 mensen geen aansprakelijkheidsverzekering heeft? De kans is dus 7,5% dat u de geleden en te lijden letselschade niet vergoed krijgt door een verzekering.

Wat te doen na een hondenbeet

Indien u gebeten bent door een hond, dan dient u de bezitter van de gevaarlijke hond aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Maar dit is niet vanzelfsprekend. Naast het feit dat niet iedere hondenbezitter verzekerd tegen aansprakelijkheid is, dient u te bewijzen dat u gebeten bent door de specifieke gevaarlijke hond. Zorgt u er daarom voor dat u:

 • weet wie de hondenbezitter is
 • getuigen heeft die een getuigenverklaring kunnen afleggen
 • foto's maakt van de hond en uw letsel
 • niet allen een telefoonnummer, maar alle persoonlijke gegevens van de hondenbezitter noteert. Vraag altijd om een legitimatiebewijs zodat u weet wie de hondenbezitter echt is
 • de politie belt bij twijfel of indien de hondenbezitter niet meewerkt.
Welke letselschade wordt vergoed na een hondenbeet?

Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit divers letselschadebedragen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schadeposten en smartengeld.

Materiële letselschadebedragen zijn alle schadeposten die op geld waardeerbaar zijn. Dit zijn de meest voorkomende schadeposten bij letsel:

 • inkomensschade als u door de hondenbeet niet kunt werken
 • medische kosten zoals het eigen risico
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een opname in het ziekenhuis
 • kosten voor overname van huishoudelijke taken
 • schade als gevolg van het inschakelen van hulp thuis
 • kosten gemaakt voor verbandmiddelen

 

Smartengeld is een vergoeding voor de niet op geld te waarderen gevolgen van een hondenbeet door gevaarlijke honden. Daarbij kunt u denken aan pijnklachten, angst voor honden en verdriet als gevolg van ontsierende littekens veroorzaakt door de hondenbeet.

Wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen?

Het claimen van letselschade na een hondenbeet is niet eenvoudig. U dient de tegenpartij aansprakelijk te stellen en krijgt dan te maken met een letselschade jurist van een grote verzekeraar. Daarnaast dient de schade begroot te worden en dient er onderhandeld te worden over de hoogte van de schadevergoeding.

Gelukkig hoeft u uw letselschade niet zelf te verhalen, dit kunnen onze letselschade advocaten voor u doen. Bij een hondenbeet kunnen wij u altijd volledig kosteloos helpen, de kosten van onze rechtsbijstand verhalen wij op de verzekeraar van de hondenbezitter.

Kiest u voor de gratis juridische hulp van ons letselschadebureau, dan is dit wat wij allemaal voor u doen:

 • onderzoeken van de aansprakelijkheid
 • de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • na erkenning van aansprakelijkheid een voorschot op de letselschadevergoeding regelen
 • correspondentie met de schadeverzekeraar voeren
 • onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding
 • zorgen voor een zo hoog mogelijke schadevergoeding
Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u ook kosteloze rechtsbijstand bij het verhalen van uw letselschade na een hondenbeet? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wij stonden al meer dan 1000 slachtoffers van een hondenbeet door een gevaarlijke hond bij. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Letselschade Kompas is door heel Nederland te vinden. Met meer dan 15 bezoekadressen zijn wij altijd in de buurt!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland