Letselschade is vaak het gevolg van een aanrijding, ongeval op het werk of hondenbeet. Alle drie deze schade evenementen worden op deze pagina besproken, te beginnen met een aanrijding.
Jaarlijks neemt het aantal aanrijdingen toe. Het gaat dan vooral om een achterop aanrijding zoals een kop-staartbotsing, scooterongeluk of fietsongeluk. Maar wie is er nu schuldig bij een aanrijding van achteren of als u als fietser aangereden wordt? En als de schuld vaststaat, wie kunt u dan aansprakelijk stellen voor een de door u opgelopen letselschade?
De vraag wie schuldig is bij een aanrijding met een fietser, auto of scooter vinden wij in de wet. De belangrijkste wettelijke bepaling in dit verband is artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw). Dit wetsartikel wordt ook wel een kapstokartikel genoemd, omdat veel schuld en aansprakelijkheid haar basis vindt in dit artikel.
Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt als volgt:
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Onder artikel 5 wvw vallen onder andere:
- voorrangsfouten
- een aanrijding door bumperkleven
- het te laat zien van een stilstaande auto of file
Wat het laatste betreft is ook artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (rvv) van belang. Hierin staat dat bestuurders voldoende afstand dienen te houden. Op grond van dit wetsartikel is dus schuldig de persoon die een kop-staart botsing of kettingbotsing veroorzaakt.
Staat schuld vast? Dan kan een nivre expert of letselschade advocaat 2 partijen aansprakelijk stellen voor letselschade:
- de bestuurder of bezitter van de auto
- de letselschadeverzekeraar
Alle motorvoertuigen zijn verplicht verzekerd op grond van de WAM, de wet aansprakelijkheidsverzekering motorverkeer. Op grond van deze wet kunt u uw letselschadeclaim rechtstreeks bij de autoverzekeraar van de aansprakelijke persoon indienen.
Een aanrijding tussen auto's geldt als een onrechtmatige daad. Het is de bestuurder die de fout gemaakt heeft die de letselschade dient te vergoeden. Dit is echter anders bij een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent. Ook als u zelf een verkeersongeluk veroorzaakt omdat u bijvoorbeeld geen voorrang verleend op de fiets of door rood licht loopt, is er toch recht op schadevergoeding als u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt. Onze letselschade advocaten adviseren u graag.