U loopt buiten als u of uw kind gebeten wordt door een hond. Wat nu te doen bij een hondenbeet en wie is aansprakelijk voor letselschade door een hondenbeet?
Een hondenbeet valt onder aansprakelijkheid voor dieren en dit is geregeld in artikel 6:179 BW. In dit wetsartikel staat: "De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."
Het is dus de hondenbezitter die aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een hondenbeet. Zo is er altijd recht op een smartengeldvergoeding, bij een oppervlakkige hondenbeet tot aan ernstig letsel door een hondenbeet.
Maar ook andere schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking. Denk aan loonschade door arbeidsongeschiktheid en medische kosten zoals het eigen risico.
Helaas is er geen verplichte verzekering voor aansprakelijkheid van dieren. Daarom is het verstandig om de hondenbezitter te vragen of deze verzekerd tegen aansprakelijkheid is.
Aansprakelijkheid voor dieren valt onder de WA verzekering of AVP verzekering. Helaas zijn nog veel mensen niet verzekerd, dus daarom is het belangrijk om na te gaan of u een beroep op een verzekering kunt doen. Uw letselschade advocaat in Zeist kan u hierbij ook van dienst zijn!