Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe stel je iemand aansprakelijk voor letselschade?

U heeft letsel aan een ongeluk overgehouden en wilt hiervoor iemand aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld na een aanrijding of bedrijfsongeval. Een letselschade jurist van ons letselschadebureau kan u hierbij kosteloos helpen.

Waarom kiest u voor Kompas?

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Hoe kun je iemand aansprakelijk stellen?

Iemand aansprakelijk stellen na een ongeluk gebeurd door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie:

 1. wie aansprakelijk is voor uw letselschade
 2. op welke rechtsgrond u iemand aansprakelijk stellen wilt
 3. de letselschade die u als gevolg van een ongeluk lijdt.

 

Iemand aansprakelijk stellen is niet altijd eenvoudig. Want wie stelt u aansprakelijk bij een verkeersongeluk, de bestuurder van de auto, de bezitter of rechtstreeks de WA verzekering? En bij een bedrijfsongeval, wie is dan aansprakelijk voor uw letselschade? U leest het op deze pagina.

Iemand aansprakelijk stellen na een verkeersongeluk

Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een verkeersongeluk, dan dient eerst bekend te worden wie er schuldig is aan bij een aanrijding. Dit staat in diverse wetten:

 1. Artikel 5 Wegenverkeerswet: op grond van deze wettelijke bepaling is schuldig bij een aanrijding de persoon die zich gevaarlijk op de weg gedraagt, bijvoorbeeld iemand die geen voorrang geeft, bumper kleeft of te weinig afstand houdt
 2. In artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat bestuurders genoeg afstand moeten houden op andere bestuurders

 

Nu wij weten wie er schuldig is, rijst de vraag wie aansprakelijk is voor een ongeluk. Deze vraag is van groot belang om iemand aansprakelijk te stellen.

Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een aanrijding, dan is het belangrijk om te weten om wat voor ongeluk het gaat:

 • aanrijding tussen motorvoertuigen
 • een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer. Dit zijn fietsers en voetgangers

 

Bent u betrokken bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing, dan is er sprake van een onrechtmatige daad. U kunt dan de bestuurder van het voertuig, maar ook de bezitter van het voertuig aansprakelijk stellen. Maar daarnaast kunt u ook een letselschade claim indienen bij de schadeverzekeraar van de tegenpartij.

Wilt u dus iemand aansprakelijk stellen bij een auto ongeluk, scooter ongeluk of vrachtwagenongeluk, dan kunt u kiezen wie u aansprakelijk stelt.

Bij een ongeluk tussen motorvoertuigen kan alleen het verkeersslachtoffer letselschade eisen. De schuldige partij kan dit niet maar kan eventueel de svi verzekering inschakelen.

Ben u aangereden als fietser of voetganger? Dan is er altijd iemand aansprakelijk te stellen voor uw letselschade, of u nu aangereden bent of zelf een verkeersfout gemaakt heeft. Maar hoe kan dit, hoe kun je iemand aansprakelijk stellen als je zelf een verkeersfout gemaakt hebt? U leest het hieronder.

Iemand aansprakelijk stellen na een fietsongeluk

Wilt u in het geval van een fietsongeluk iemand aansprakelijk stellen? Als fietser maar ook als voetganger bent u voor de wet een kwetsbare bestuurder. Dit houdt in dat u altijd iemand aansprakelijk stellen kunt voor uw letselschade, of de tegenpartij of u nu een fout heeft gemaakt.

Bent u als voetganger of fietser aangereden, dan is de regeling op grond van artikel 185 Wegenverkeersweg (wvw) als volgt:

 1. U bent als voetganger of fietser aangereden door een fout van een derde, uw volledige schadevergoeding wordt betaald
 2. De fietser of voetganger maakt zelf een verkeersfout, ten minste 50% van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
 3. Is uw kind tot 14 jaar aangereden? Dan wordt de gehele letselschade vergoed, ongeacht de toedracht van een ongeluk.

 

Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een aanrijding? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Iemand aansprakelijk stellen na een bedrijfsongeval

Ieder jaar overkomen 200.000 medewerkers een bedrijfsongeval. Wil je iemand aansprakelijk stellen na een verkeersongeval, dan is het belangrijk om te weten of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

In Nederland rust er op iedere Nederlandse werkgever een zorgplicht. Voldoet een werkgever hier niet aan, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Maar wat houdt deze zorgplicht nu in?

De zorgplicht is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit wetsartikel dient een werkgever:

 1. ervoor te zorgen dat u veilig uw werk kunt doen
 2. veiligheidsinstructies te geven
 3. toezicht op de werkzaamheden te houden.

 

Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor letselschade door een bedrijfsongeval, dan dient u slechts aan te tonen dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en u hierbij gewond bent geraakt. Het is vervolgens aan de werkgever om te bewijzen dat er aan de zorgplicht is voldaan. Op grond van de jurisprudentie (rechtspraak) slaagt een werkgever hier zelden in en is deze aansprakelijk voor letselschade.

Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor letselschade veroorzaakt door een collega? Ook dan is de werkgever aansprakelijk. Op een werkgever rust namelijk een risico aansprakelijk wat betekent dat hij aansprakelijk is voor fouten gemaakt door zijn medewerkers.

Schadevergoeding eisen

Is iemand anders aansprakelijk voor uw letselschade? Dan kunt u schadevergoeding vorderen. Een schadevergoeding bestaat uit de kosten die u maakt, inkomensschade, een studievertraging en smartengeld.

Een kostenvergoeding bestaat onder andere uit medische kosten, bijvoorbeeld het verplicht eigen risico, maar ook uit kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname, reiskosten en kosten die u thuis maakt, bijvoorbeeld voor overname van huishoudelijke taken.

Ook arbeidsongeschiktheid kan het gevolg zijn van een ongeluk, hierdoor kan er inkomensschade ontstaan. Ook hiervoor kunt u iemand aansprakelijk stellen. Dit geldt ook voor letselschade als gevolg van een studievertraging.

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u door een ander is toegedaan. Er is bij klachten zoals whiplashklachten en verwondingen altijd recht op een smartengeldvergoeding, zowel bij licht letsel als bij zwaar letsel.

Contact met uw letselschade jurist

Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van letselschade als gevolg van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de meest bekende en gespecialiseerde advocatenkantoren in Nederland. Indien nodig schakelen wij dan ook kosteloos een letselschade advocaat voor u in; uniek in Nederland!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland