Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een verkeersongeluk, dan dient eerst bekend te worden wie er schuldig is aan bij een aanrijding. Dit staat in diverse wetten:
- Artikel 5 Wegenverkeerswet: op grond van deze wettelijke bepaling is schuldig bij een aanrijding de persoon die zich gevaarlijk op de weg gedraagt, bijvoorbeeld iemand die geen voorrang geeft, bumper kleeft of te weinig afstand houdt
- In artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat bestuurders genoeg afstand moeten houden op andere bestuurders
Nu wij weten wie er schuldig is, rijst de vraag wie aansprakelijk is voor een ongeluk. Deze vraag is van groot belang om iemand aansprakelijk te stellen.
Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een aanrijding, dan is het belangrijk om te weten om wat voor ongeluk het gaat:
- aanrijding tussen motorvoertuigen
- een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een kwetsbare verkeersdeelnemer. Dit zijn fietsers en voetgangers
Bent u betrokken bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing, dan is er sprake van een onrechtmatige daad. U kunt dan de bestuurder van het voertuig, maar ook de bezitter van het voertuig aansprakelijk stellen. Maar daarnaast kunt u ook een letselschade claim indienen bij de schadeverzekeraar van de tegenpartij.
Wilt u dus iemand aansprakelijk stellen bij een auto ongeluk, scooter ongeluk of vrachtwagenongeluk, dan kunt u kiezen wie u aansprakelijk stelt.
Bij een ongeluk tussen motorvoertuigen kan alleen het verkeersslachtoffer letselschade eisen. De schuldige partij kan dit niet maar kan eventueel de svi verzekering inschakelen.
Ben u aangereden als fietser of voetganger? Dan is er altijd iemand aansprakelijk te stellen voor uw letselschade, of u nu aangereden bent of zelf een verkeersfout gemaakt heeft. Maar hoe kan dit, hoe kun je iemand aansprakelijk stellen als je zelf een verkeersfout gemaakt hebt? U leest het hieronder.