Het verkeer wordt steeds drukker. Hiermee neemt helaas ook de kans op een aanrijding steeds meer toe. Als gevolg van een fietsongeluk, scooter ongeluk of auto ongeluk kunt u letsel oplopen. Vaak is een ander hiervoor aansprakelijk, zoals bij een kop-staartbotsing of frontale aanrijding. Maar ook een eenzijdig ongeluk komt regelmatig voor.
Veel voorkomend letsel bij een verkeersongeluk is aangezichtsletsel. Bijvoorbeeld een botbreuk, spierletsel of een beschadigde oogkas. Aangezichtsletsel kan daarbij zorgen voor schade en dit wordt letselschade genoemd.
De vraag is nu wie schuldig is bij een aanrijding met aangezichtsletsel tot gevolg. Het antwoord op deze vraag vinden wij in diverse wetten, zoals in artikel 5 Wegenverkeerswet. Op grond van deze wet is schuldig bij een aanrijding de persoon die de verkeersfout maakt. Dus geen voorrang verleend, te dicht op u rijdt of op de verkeerde weghelft rijdt.
In beginsel is dus schuldig en aansprakelijk de partij die de verkeersfout maakt. Maar hierop bestaat een belangrijke uitzondering. Bent u namelijk als voetganger of fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig, dan is de bestuurder hiervan aansprakelijk voor ten minste 50% van uw letselschade. Ook als u zelf de verkeersfout gemaakt heeft.