Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wordt zwart werk vergoed na een ongeluk?

Als u verkeersslachtoffer bent of gewond bent geraakt bij een bedrijfsongeval, dan lijdt u schade. Een van deze schadeposten bestaat uit inkomensschade. Dit kan uit "wit werk", maar ook uit "zwart werk" zijn. De vraag is nu of ook inkomsten uit zwart werk vergoed wordt en hoe u dit dan kunt vorderen van de aansprakelijke persoon of dienst letselschadeverzekeraar.

Alles over schadevergoeding bij inkomen uit zwart werk leest u op deze pagina. Is u een aanrijding of ongeluk op het werk overkomen? Neem dan contact met een letselschade jurist van ons kantoor. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Vergoeding gemist inkomen uit zwart werk

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken werken ieder jaar 400.000 mensen zwart. Vooral in de schoonmaakbranche en de bouw komt zwart werk veelvuldig voor. Maar wat nu als u een ongeluk overkomt terwijl u zwart werkt? Wie is aansprakelijk en kunt u misgelopen inkomsten uit zwart werk claimen op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekeraar?

Hieronder leest u hoe het zit met aansprakelijkheid bij zwart werk. Maar eerst beantwoorden wij de vraag of uw gemiste inkomsten uit zwart werk onder de schadevergoeding vallen.

Valt zwart werk onder de letselschade vergoeding?

Deze vraag is al meerdere keren in de jurisprudentie behandeld. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege heeft uitgemaakt welke schade voor vergoeding in aanmerking komt:

""Als uitgangspunt voor de berekening van de omvang van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding dient dat de benadeelde zoveel mogelijk in de toestand moet worden gebracht waarin hij zou hebben verkeerd indien de schadeveroorzakende gebeurtenis zou zijn uitgebleven. Hieruit volgt dat zijn schade in beginsel moet worden berekend met inachtneming van alle omstandigheden van het concrete geval. Dit geldt ook wanneer sprake is van letselschade."

Met andere woorden, alle schade die een letselschade slachtoffer lijdt dient vergoed te worden en maakt dus onderdeel uit van de schadevergoeding. Dit is niet anders dan voor inkomsten uit zwart werk. Inkomsten uit zwart werk dient dus vergoed te worden.

Wel kleven er een aantal nadelen aan het claimen van inkomensschade bij zwart werk. Want u dient wel te bewijzen hoeveel u dan zwart verdiende. Dit is vaak lastig omdat uw werkgever of opdrachtgever veelal niet mee wil werken aan een verklaring.

Gelukkig wordt in de rechtspraak aangegeven dat er aan het bewijs niet al te zware eisen gesteld mogen worden. Vaak zal daarom wel aangenomen worden dat er sprake was van zwarte inkomsten en worden deze door de rechter begroot. Daarbij is het wel zo dat slechts vergoed wordt de schade al zou u "wit" gewerkt hebben.

Het verhalen van zwarte inkomsten is niet eenvoudig. Gelukkig kunnen onze letselschade specialisten u gratis helpen bij het verhalen van uw letselschade na een ongeluk. Wij verhalen al uw letselschadeposten, inclusief de kosten die wij voor onze rechtsbijstand maken.

Wilt u ook kosteloze hulp van een letselschade jurist bij het verhalen van uw letselschade? Al meer dan 3.000 slachtoffers van een ongeluk gingen u voor. Bel voor gratis juridische hulp 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en nemen direct contact met u op.

Wie is aansprakelijk voor een ongeluk tijdens zwart werk?

Alvorens wij uw letselschade voor u kunnen claimen, dienen wij eerst de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Maar wie kun je aansprakelijk stellen bij zwart werk?

In artikel 7:658 lid 1 is de zorgplicht van de werkgever geregeld. In het 5e lid van dit wetsartikel staat dat de zorgplicht ook geldt voor mensen die niet in loondienst zijn. Maar als u zwart werkt, is er op papier geen werkgever of opdrachtgever. Wie is er dan aansprakelijk?

Uit de jurisprudentie blijkt dat u bij zwart werk uw werkgever of opdrachtgever aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade. Zij zijn verplicht uw letselschade te vergoeden. Het is echter maar de vraag of de verzekeraar van de aansprakelijke gestelde persoon dekking biedt voor de letselschade. Om dit uit te zoeken is het verstandig om een letselschade jurist van ons letselschadebureau in te schakelen.

Schakelt u ons letselschadekantoor in, dan stellen wij de tegenpartij aansprakelijk en doen wij er alles aan om uw letselschade op de letselschadeverzekeraar te verhalen. In de meest gevallen doen wij dit met succes. Neem daarom gerust contact met ons op, wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wat doet een letselschade jurist?

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons letselschadebureau, dan regelen wij alles voor u. Zo kunt u zich bezighouden met uw revalidatie en eventueel re-integratie. Dit is wat wij allemaal voor u kunnen betekenen:

 • onderzoeken wie schuldig is bij een ongeluk
 • het aansprakelijk stellen van te tegenpartij
 • na erkenning van aansprakelijkheid zorgen wij dat u een voorschot op uw letselschade ontvangt
 • discussie voeren en onderhandelen met de schadeverzekeraar
 • opstellen schadestaat met daarom alle letselschade bedragen
 • inschakelen medisch adviseur
 • ervoor zorgen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Indien u gewond bent geraakt tijden zwart werk, dan is de schade uit het zwart werk een van de schadeposten. Maar u heeft recht op een volledige schadevergoeding die bestaat uit veel soorten schadeposten. Welke schade er wordt vergoed en de hoogte van de schadevergoeding hangt af van divers factoren, zoals:

 1. de ernst van uw letsel
 2. aard van het letsel
 3. duur van de klachten en beperkingen
 4. risico op toekomstige schade
 5. doorlooptijd van de schade

 

Een letselschadevergoeding bestaat uit veel soorten schadeposten, inkomensschade uit zwart werkt is er daar 1 van. Andere letselschadebedragen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn:

 

Wilt u weten op welke letselschade vergoeding u recht heeft? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland