Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Zwakke verkeersdeelnemer en letselschade

Fietsers en voetgangers zijn voor de wet "zwakke verkeersdeelnemers." Dit betekent dat u altijd recht op schadevergoeding heeft na een aanrijding met een auto of ander motorvoertuig. Wij helpen u kosteloos bij letselschade door een ongeluk!

Waarom kiest u voor Kompas?

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Zwakke verkeersdeelnemer altijd recht op schadevergoeding

Zwakke verkeersdeelnemers hebben altijd recht op een letselschadevergoeding op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet. Deze regeling houdt het volgende in:

 1. U bent aangereden door een auto of ander motorvoertuig buiten uw schuldig om: uw krijgt een volledige schadevergoeding
 2. De aanrijding is te wijten aan eigen schuld: ten minste 50% van uw letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
 3. in het geval een kind tot 14 jaar aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, is er altijd recht op een volledige schadevergoeding

 

Als zwakke verkeerdeelnemer kunt u dus altijd aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Ook al bent u als voetganger of fietser aangereden omdat u een verkeersfout gemaakt heeft. Bijvoorbeeld omdat u als voetganger oversteekt waar dit niet is toegestaan of omdat u als fietser door rood licht rijdt.

Heeft u zelf een verkeersfout gemaakt als fietser of voetganger, dan bedraagt de schadevergoeding in beginsel 50% van uw letselschade. Maar onder omstandigheden kan het zelfs gaan om een volledige schadevergoeding, ook al heeft u als zwakke verkeersdeelnemer een verkeersfout gemaakt. Dit is het geval als u met succes een beroep kunt doen op de billijkheidscorrectie!

Wilt u weten waar u recht op heeft bij een fietsongeluk of omdat u als voetganger aangereden bent? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij letselschade.

Zwakke verkeersdeelnemer en de billijkheidscorrectie

De eigen schuld en billijkheidscorrectie is opgenomen in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:

"Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist."

Het laatste stuk van artikel 6:101 BW gaat over de billijkheidscorrectie. Op grond van dit wetsartikel kunnen er omstandigheden zijn dat meer dan de helft of zelfs de volledige letselschade vergoed wordt, ondanks dat u als zwakke verkeersdeelnemer een verkeersfout heeft gemaakt.

Of de billijkheidscorrectie toegepast kan worden hangt af van de volgende omstandigheden:

 1. de aard en ernst van het letsel dat u door een verkeersongeluk opgelopen heeft
 2. hoe erg de gevolgen van ongeval zijn. Zo zal er eerder sprake zijn van toepassing van de billijkheidscorrectie bij arbeidsongeschiktheid
 3. of u als verkeersslachtoffer aanspraak maken kunt op andere verzekeringen
 4. de verwijtbaarheid van beide partijen
 5. ernst van de gemaakte fouten

 

Wilt u weten of u als zwakke verkeersdeelnemer aanspraak kunt maken op een schadevergoeding en hoe hoog deze is? Neem dan contact op met een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij uw letselschadeclaim.

Ongeval tussen 2 zwakke verkeersdeelnemers

Bovengenoemde regeling van artikel 185 wvw is alleen van toepassing als u op de fiets bent aangereden of als voetganger aangereden bent door een motorvoertuig. Bijvoorbeeld een aanrijding tussen een fietser en auto of scooter. Maar wat nu als u als voetganger aangereden wordt door een fietser of bij een aanrijding tussen twee fietsers?

Artikel 185 Wegenverkeerswet is in deze situaties niet van toepassing. Dit betekent dat u als zwakkere verkeersdeelnemer alleen recht op schadevergoeding heeft als de tegenpartij schuldig aan de aanrijding is. Dit wordt een onrechtmatige daad genoemd.

Hoeveel schadevergoeding kan ik krijgen?

Bent u slachtoffer van een ongeluk in het verkeer en is een derde hiervoor aansprakelijk, dan kunt u een letselschadevergoeding vorderen. Maar hoeveel schadevergoeding kunt u krijgen en waaruit bestaat een letselschade vergoeding?

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van een aantal factoren:

 1. aard en ernst van uw letsel
 2. gevolgen die het ongeluk voor u hebben. Bij inkomensschade en toekomstige schade is de schadevergoeding meestal hoger dan wanneer dit niet het geval is
 3. duur van de klachten en beperkingen
 4. uw letselschade jurist

 

De volgende schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking:

Gratis hulp bij claimen schadevergoeding

Bent u als fietser of voetganger aangereden? Dan bent u op grond van artikel 185 wvw een zwakkere verkeersdeelnemer. U heeft dan dus altijd recht op schadevergoeding, maar ook op de hulp van een letselschade jurist.

Ons letselschadebureau helpt u als zwakke verkeersdeelnemer altijd volledig kosteloos bij het verhalen van letselschade. Een letselschade jurist van ons kantoor stelt de tegenpartij aansprakelijk en regelt na erkenning van aansprakelijkheid een voorschot op de letselschadevergoeding. Wij zorgen ervoor dat u volledig schadeloos wordt gesteld en helemaal kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland