Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

WIA uitkering door een ongeluk

U kunt aan een ongeluk ernstig en zelfs blijvend letsel overhouden. Indien u arbeidsongeschikt bent geraakt door een ongeluk, dan kunt u uiteindelijk in aanmerking komen voor een WIA uitkering.

Op deze pagina leest u alles over een WIA uitkering na een ongeluk, zoals het claimen van inkomensschade omdat uw inkomen met een WIA niet volledig vergoed wordt.

Wat is een WIA uitkering?

Raakt u arbeidsongeschikt door een verkeersongeluk of bedrijfsongeval, dan dient uw werkgever uw salaris gedurende 2 jaar door te betalen. In beginsel het eerste jaar volledig en het 2e jaar voor 70%. Ben u dan nog niet hersteld van bijvoorbeeld whiplash klachten, hersenletsel of ander letsel, dan mag uw werkgever de loondoorbetaling stopzetten. Voor uw inkomen bent u dan afhankelijk van een WIA- uitkering van het UWV.

Een WIA uitkering bestaat uit 2 soorten uitkeringen:

 • de WGA uitkering
 • de IVA uitkering

 

Is er nog een mogelijkheid op terugkeer in het werk? U komt dan in aanmerking voor een WGA uitkering. Wel dient u dan voor meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Bent u voor 80% of meer arbeidsongeschikt door een ongeluk? Dan kunt u in aanmerking komen voor een IVA uitkering als er geen zicht meer is op werk in de toekomst.

Een WIA uitkering is dus een arbeidsongeschiktheidsuitkering waar u voor in aanmerking kunt komen bij arbeidsongeschiktheid door een auto ongeluk, fietsongeluk of ongeluk op het werk.

Vergoed een WIA uitkering mijn inkomensschade?

Een WIA uitkering is een uitkering betaald door het UWV. Het is geen volledige vergoeding van uw inkomensschade en de hoogte van de uitkering kan hoger of lager worden, maar wordt nooit zo hoog als uw oude salaris.

Er zijn 3 soorten WGA uitkeringen:

 1. de loongerelateerde uitkering
 2. de loonaanvullingsuitkering
 3. de vervolguitkering

 

Ontvangt u een loongerelateerde uitkering, dan bedraagt deze de eerste 2 maanden 75% van uw WIA maandloon. Deze WIA uitkering wordt na 2 maanden verlaagt tot 70% van uw WIA-maandloon. Gaat uw werken tijdens de loongerelateerde uitkering, dan worden uw verdiensten van deze UWV uitkering afgetrokken.

De loongerelateerde uitkering ontvangt u maximaal 2 jaar lang.

Kunt u meer dan 20% van uw oude loon verdienen en is het de verwachting dat u in de toekomst meer dan 20% van uw oorspronkelijke salaris kunt verdienen? U komt dan niet meer in aanmerking voor een loongerelateerde uitkering maar voor een loonaanvullingsuitkering.

De loonaanvullingsuitkering bedraagt 70% van het WIA maandloon verminderd met het bedrag dat u nog kunt verdienen. Verdient u het volledige bedrag dat u volgens het UWV nog kunt verdienen? Dan is uw WIA uitkering 70% van het WIA- maandloon verminderd met uw inkomen uit werk.

Welke WIA- uitkering u dus ontvangt, u verlies altijd inkomen na een ongeluk. Er ontstaat dan inkomensschade door het ongeluk. Deze dient vergoed te worden door de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekering. Maar hoe verhaal je letselschade en wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen na een ongeluk?

Hoe kun je inkomensschade verhalen?

Bent u door toedoen van een ander gewond geraakt door een aanrijding, een arbeidsongeval of een hondenbeet, dan kunt u in de regel letselschade claimen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie, zoals de toedracht van een ongeluk, een aansprakelijkstelling en het letsel en de letselschade die u door een ongeval opgelopen heeft. Tenslotte stuit u met de aansprakelijkheidsbrief de verjaring van de letselschadeclaim.

Inkomensschade verhalen doet u door een vergelijking te maken tussen het salaris dat u voor het ongeval verdiende en het inkomen of de WIA-uitkering die u na het ongeluk ontvangt. Maar daarbij dient ook rekening gehouden te worden met toekomstige loonsverhogingen en pensioenschade.

Het berekenen van inkomensschade is dus niet eenvoudig. U kunt echter kosteloos uw letselschade berekenen laten door een letselschade advocaat van ons letselschadebureau. Dan weet u zeker dat u de letselschadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Wat doet een letselschade advocaat?

Kiest u voor het inschakelen van een letselschade advocaat van ons letselschadebureau, dan regelt deze alles voor u, wij:

 1. stellen de tegenpartij aansprakelijk
 2. regelen een voorschot op uw letselschadevergoeding
 3. helpen u bij het claimen van inkomensschade
 4. schakelen indien noodzakelijk ook een van onze arbeidsrecht advocaten in
 5. kunnen u helpen bij problemen met het UWV
 6. schakelen een medisch adviseur in
 7. stellen een schadestaat op
 8. zorgen dat uw letselschade waaronder uw inkomensschade en het smartengeld verhaald wordt
Brugman Arbeidsrecht Advocaten

In het geval van inkomensschade kan het zijn dat er ook problemen met uw werkgever ontstaan. Ook hierbij kan ons letselschadebureau ons helpen. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten en Brugman Arbeidsrecht advocaten. Wij kunnen voor u dus ook kosteloos een arbeidsrecht advocaat inschakelen!

Waar vind ik mijn letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. U vindt ons team van letselschade juristen door heel Nederland. Want met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij.

Wij begrijpen dat het met verwondingen en klachten niet gemakkelijk is om naar ons toe te komen. Daarom bieden onze letselschade juristen aan om gewoon bij u thuis te komen voor een uitgebreid letselschade advies of een intakegesprek.

Contact met uw letselschade advocaat

Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeval? Een letselschade advocaat van ons letselschadekantoor kan u helpen bij het verhalen van uw letselschade.

Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade van een ervaren en deskundige letselschade advocaat? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland