De hoofdregel luidt "iedereen draagt zijn eigen schade tenzij er iemand aansprakelijk is". Vaak wordt daarbij gedacht dat er alleen sprake is van aansprakelijkheid als een ander schuldig is aan een aanrijding. Bij een auto ongeluk is de hoofdregel ook van toepassing. De persoon die de fout maakt pleegt juridisch gezien een onrechtmatige daad en moet de schade van het verkeersslachtoffer betalen. Bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing of frontale botsing.
Bent u als hardloper aangereden, dan geldt een andere regeling, namelijk de regeling van artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Deze wet geldt voor alle zwakke verkeersdeelnemers, dus voor voetgangers en hardlopers, maar ook als u bij een fietsongeluk betrokken bent geraakt. De enige voorwaarde is dat u als hardloper aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.
Op grond van artikel 185 wvw gelden hardlopers, wandelaars en fietser als "zwakke" verkeersdeelnemers. Als u aangereden wordt, is er immers vaker en zwaarder letsel als in het geval iemand in de auto aangereden wordt. Artikel 185 wvw beschermd de zwakke verkeersdeelnemers door hen altijd een schadevergoeding te bieden bij een ongeluk:
- 100% van de schade wordt vergoed als u door toedoen van een ander als hardloper aangereden wordt
- ten minste 50% van uw letselschade wordt vergoed als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt.
- Is uw kind tot 14 jaar aangereden? Dan wordt altijd de volledig letselschade vergoed.
Kortom, bent u als hardloper aangereden, dan kunt u meestal aanspraak maken op een letselschadevergoeding!