De hoofdregel is dus dat de bestuurder die de verkeersfout maakt, schuldig en dus ook aansprakelijk is voor de letselschade van het slachtoffer. Maar hier is een belangrijke uitzondering op. Want wie is er schuldig bij een aanrijding met een fietser?
Fietsers en voetgangers hebben een vergrote kans om letselschade op te lopen bij een verkeersongeluk. Immers, een fiets biedt geen tot weinig bescherming tegen letsel. Daarom worden fietsers en voetgangers bijzonder goed beschermd. Zeker bij een ongeluk tussen een fiets en auto.
De bescherming tegen letselschade als gevolg van een fietsongeluk is te vinden in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). Hierin valt te lezen dat een bestuurder van een auto of ander motorvoertuig altijd ten minste deels aansprakelijk is voor de letselschade van een fietser of voetganger.
Kort samengevat houdt de regeling van artikel 185 wvw het volgende in:
- U bent aangereden door een auto door toedoen van de autobestuurder: uw letselschade wordt 100% vergoed
- De fietser heeft zelf deels schuld aan de aanrijding in Almelo: ten minste 50% van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
- In het geval uw kind tot 14 jaar is aangereden bestaat er altijd recht op een volledige schadevergoeding.
In sommige situaties kan het niet redelijk zijn dat slechts 50% van de letselschade vergoed wordt. Daarom is er de billijkheidscorrectie. Deze is te vinden in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van deze billijkheidscorrectie kan de letselschadevergoeding oplopen tot 100% van de geleden schade.