Op de fiets of als voetganger is de kans op letsel veel groter dan in de auto. Dit komt vanzelfsprekend omdat u minder goed beschermd bent. Bij een fietsongeval of aanrijding als voetganger zien wij dan ook vaak zwaar letsel. Breuken, hersenletsel, een whiplash en zelfs een dwarslaesie kunnen het gevolg zijn van een fietsongeluk.
Zeker als u als voetganger of fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig wordt, kan er ernstig letsel optreden. Daarom heeft de wetgever in deze gevallen kwetsbare verkeersdeelnemers beschermd. Deze bescherming is opgenomen in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) en uitgewerkt in het 'Spoorboekje 185 wvw'.
De regeling uit artikel 185 wvw houdt in dat als u als voetganger of fietser aangereden wordt, u altijd schadevergoeding kunt eisen. Zelfs als de fietser schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding! Wel wordt er dan in principe een korting toegepast.
Artikel 185 wvw geeft voetgangers en fietsers recht op de volgende schadevergoeding:
- u bent aangereden door een auto door diens schuld, 100% van de letselschade wordt vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld
- er is sprake van een aanrijding met een motorrijtuig waarbij de voetganger of fietser schuld heeft, in ieder geval 50% van de schade wordt vergoed, behoudens overmacht.
- uw kind tot 14 jaar is aangereden door een auto of ander motorvoertuig, alle letselschade wordt vergoed.
Soms kan het niet redelijk zijn om een deel van de schade voor rekening van de voetganger of fietser te brengen. In dat geval kan er een beroep gedaan worden op de billijkheidscorrectie. Dit is in het bijzonder het geval als bij het fiets ongeluk of de aanrijding met een voetganger deze persoon ernstig letsel aan het ongeluk heeft overgehouden.
Op basis van de billijkheidscorrectie wordt er dan zelfs tot 100% schadevergoeding betaalt.
Wilt u meer informatie over het claimen van letselschade na een verkeersongeval? Neem dan contact op met uw letselschade advocaat in Helmond. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.