De eigen schuld en billijkheidscorrectie is opgenomen in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:
"Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist."
Het laatste stuk van artikel 6:101 BW gaat over de billijkheidscorrectie. Op grond van dit wetsartikel kunnen er omstandigheden zijn dat meer dan de helft of zelfs de volledige letselschade vergoed wordt, ondanks dat u als zwakke verkeersdeelnemer een verkeersfout heeft gemaakt.
Of de billijkheidscorrectie toegepast kan worden hangt af van de volgende omstandigheden:
- de aard en ernst van het letsel dat u door een verkeersongeluk opgelopen heeft
- hoe erg de gevolgen van ongeval zijn. Zo zal er eerder sprake zijn van toepassing van de billijkheidscorrectie bij arbeidsongeschiktheid
- of u als verkeersslachtoffer aanspraak maken kunt op andere verzekeringen
- de verwijtbaarheid van beide partijen
- ernst van de gemaakte fouten
Wilt u weten of u als zwakke verkeersdeelnemer aanspraak kunt maken op een schadevergoeding en hoe hoog deze is? Neem dan contact op met een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij uw letselschadeclaim.