Om overlijdensschade te kunnen verhalen na een dodelijke bedrijfsongeval is het van belang om te weten te komen wie er aansprakelijk is voor het dodelijk bedrijfsongeval. Het antwoord op deze vraag is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
Artikel 7:658 BW gaat over de zorgplicht van de werkgever. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever alles in het werk moet stellen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit houdt onder andere in dat een werkgever:
- machines en andere bedrijfsmiddelen goed onderhoudt
- een veilige werkplek biedt
- voldoende (schriftelijke) veiligheidsinstructies geeft om een ongeluk op het werk te voorkomen
- toezicht houdt op de werkzaamheden om zodoende arbeidsongelukken te voorkomen
Voldoet een werkgever niet aan de zorgplicht die op haar als werkgever ligt, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade of overlijdensschade in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval.
Een arbeidsongeval kan ook het gevolg zijn van een fout van een collega. Bijvoorbeeld een val van een ladder omdat iemand de ladder niet vasthoudt of een heftruck ongeluk omdat een collega iemand aanrijdt. Komt door een fout van een collega iemand te overlijden, dan is het de vraag wie hiervoor aansprakelijk is.
Op grond van artikel 6:170 BW is een werkgever aansprakelijk voor fouten gemaakt door een ondergeschikte. Veroorzaakt een werknemer dus een dodelijk bedrijfsongeval, dan is het de werkgever die de overlijdensschade dient te vergoeden. Ook al treft de werkgever zelf geen blaam. Dit wordt een risicoaansprakelijkheid genoemd.
Tenslotte kan een dodelijk bedrijfsongeval ook het gevolg zijn van een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld omdat een bezorger wordt aangereden onder werktijd en komt te overlijden. Is de werkgever ook nu aansprakelijk voor de overlijdensschade?
Op een werkgever rust een verzekeringsplicht voor medewerkers die deelnemen aan het verkeer, behalve bij voetgangers. Wordt een medewerker dus slachtoffer van een kop-staart botsing of een frontale botsing, dan komt de letselschade of overlijdensschade voor vergoeding op grond van de verzekering in aanmerking. Is er geen verzekering? dan is de werkgever aansprakelijk voor de overlijdensschade.