Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Kosteloze hulp bij overlijdensschade

Het overlijden van een naaste lijdt ook tot schade. Dit noemen wij overlijdensschade. De vergoeding van overlijdensschade is geregeld in de wet en bestaat uit 2 onderdelen.

Enerzijds komt voor vergoeding in aanmerking de kosten van levensonderhoud die nabestaanden door het overlijden maken omdat zij in het levensonderhoud werden voorzien door de overledene. Bijvoorbeeld kinderen die een ouder verliezen of indien iemand een partner verliest bij een ongeluk.

Anderzijds komen de gemaakte uitvaartkosten voor vergoeding in aanmerking. Voor naasten van de overledene is er onder omstandigheden recht op affectieschade en/ of shockschade. U vindt alle informatie hierover op deze pagina.

Wij helpen u graag bij het verhalen van overlijdensschade. Bel voor een kosteloos adviesgesprek met een overlijdensschade advocaat 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Overlijdensschade na overlijden naaste

Er is een naaste van u overleden als gevolg van een ongeluk. Dit brengt veel persoonlijk leed met zich mee. Helaas brengt een overlijden vaak ook financiële gevolgen met zich mee. Deze financiële gevolgen wordt overlijdensschade genoemd.

Is het overlijden het gevolg van een ongeval waarvoor een derde verantwoordelijk is, dan is er recht op een vergoeding van de overlijdensschade. Dit is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek somt de soorten overlijdensschade op. Ten eerste hebben naasten van de overledene recht op een vergoeding van inkomensschade omdat het inkomen van de overledene door het dodelijke ongeluk is komen te vervallen.

Naast inkomensschade worden er vaak begrafeniskosten gemaakt. In veel gevallen is er een verzekering die de meeste kosten vergoed. De niet door de verzekering vergoede kosten komen echter voor vergoeding op grond van artikel 6:108 BW in aanmerking

Per 1 januari 2019 is artikel 6:108 uitgebreid met het recht op affectieschade voor nabestaanden. Deze schadepost is het best te vergelijken met smartengeld voor een letselschadeslachtoffer.

Overlijdensschade en inkomensschade

Niet alle nabestaanden komen voor een vergoeding van kosten van levensonderhoud in aanmerking. De wet somt limitatief op welke personen recht hebben op overlijdensschade. Deze personen vinden wij in artikel 6:108 lid 1 en 2 van het Burgerlijk Wetboek:

 1.  de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, de geregistreerde partner en de minderjarige kinderen van de overledene,
 2. andere bloed- of aanverwanten van de overledene, mits deze reeds ten tijde van het overlijden geheel of ten dele in hun levensonderhoud voorzag of daartoe krachtens rechterlijke uitspraak verplicht was;
 3. andere bloed- of aanverwanten van de overledene, mits deze reeds ten tijde van het overlijden geheel of ten dele in hun levensonderhoud voorzag of daartoe krachtens rechterlijke uitspraak verplicht was.

Het berekenen van overlijdensschade voor sub 1 tot en met 3 geschied door middel van een ingewikkelde rekenmethode. Voor een correcte berekening van de overlijdensschade adviseren wij daarom om een overlijdensschade advocaat in de arm te nemen. Deze vindt u bij Letselschade Kompas. Aan ons letselschadekantoor  zijn namelijk gespecialiseerde advocaten verbonden met ervaring op het gebied van het verhalen van overlijdensschade. En wij helpen u kosteloos. De aansprakelijke partij betaalt alle kosten voor rechtsbijstand.

Vergoeding begrafeniskosten

Artikel 6:108 lid 2 BW luidt:

"Bovendien is de aansprakelijke verplicht aan degene te wiens laste de kosten van lijkbezorging zijn gekomen, deze kosten te vergoeden, voor zover zij in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene."

Wat onder "de kosten van lijkbezorging" valt, is in de jurisprudentie (rechtspraak) verder uitgemaakt. Het gaat daarbij om alle kosten die in de situatie van het gevel redelijk zijn. Hiertoe kunnen bijvoorbeeld ook reiskosten van familie uit het buitenland horen of het overbrengen van de overledene naar het land van herkomst.

Affectieschade

Per 1 januari 2019 is de overlijdensschade uitgebreid met een derde lid welke over affectieschade gaat. Affectieschade is een vergoeding voor het leed dat naasten van het slachtoffer is aangedaan door het overlijden als gevolg van een ongeluk of medische fout.

In aanmerking voor affectieschade als onderdeel van overlijdensschade komen de volgende personen:

 • de echtgenoot en geregistreerd partner
 • levensgezellen
 • (pleeg)kinderen en ouders
 • personen die in zorgverband met de overledene leefden
 • overige nauwe relaties

 

De hoogte van de affectieschadevergoeding is afhankelijk van de relatie tot het slachtoffer. Daarnaast worden voor overlijden als gevolg van een misdrijf hogere schadebedragen vergoed dan bij overlijden als gevolg van een ongeluk. De bedragen die aan overlijdensschade betaalbaar worden gesteld liggen tussen de € 12.500,00 en €20.000.00.

Wil u een berekening van de overlijdensschade of weten op welk bedrag aan affectieschade u recht heeft? Onze letselschade advocaten adviseren u graag en altijd volledig kosteloos bij overlijdensschade.

Vergoeding van shockschade

Bent u direct of indirect geconfronteerd met de gevolgen van een dodelijke ongeval van een naaste? Er kan dan een dusdanige shock ontstaan dat u voor korte of lange termijn niet meer kunt functioneren als voorheen. Hierdoor kan schade ontstaan. Bijvoorbeeld omdat u niet kunt werken, professionele hulp nodig heeft of uw dagelijkse werkzaamheden thuis niet meer kunt verrichten. Deze schade wordt shockschade genoemd.

Schockschade komt onder omstandigheden voor vergoeding in aanmerking:

 • u dient een nauwe relatie tot het slachtoffer te hebben
 • er is sprake van een directe of indirecte confrontatie met het ongeluk
 • bij u is sprake van psychische klachten als gevolg van de confrontatie met het ongeval
Gratis juridische hulp overlijdensschade advocaat

Wilt u geholpen worden bij het berekenen van overlijdensschade, affectieschade of shockschade? Neemt u dan contact met een overlijdensschade advocaat van ons kantoor. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Bel voor hulp bij overlijdensschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland