Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Auto-ongeluk met dodelijke afloop

Een auto-ongeluk met dodelijke afloop brengt veel verdriet met zich mee voor alle betrokkenen. Helaas is het gevolg van een dodelijke afloop ook vaak een onzekere tijd, ook op financieel gebied. Want wat als 1 van de ouders of een partner wegvalt. Wat betekent dit voor de nabestaanden? Kunnen zij in het huis blijven wonen? Wie verzorgt de kinderen en hoe dienen de begrafeniskosten te worden betaald?

Letselschade Kompas helpt u graag bij de financiële gevolgen na een ongeluk waarbij uw naaste is komen te overlijden.

Schadevergoeding bij auto-ongeluk met dodelijke afloop

Het vergoeden van schade na een auto-ongeluk met dodelijke afloop wordt geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het artikel bestaat uit 2 leden:

 • lid 1 gaat over inkomensschade van nabestaanden
 • lid 2 gaat over begrafeniskosten

 

Hieronder zal eerst ingegaan worden op de inkomensschade van artikel 6:108 lid 1 BW en vervolgens over de begrafeniskosten uit artikel 6:108 lid 2.

Naast schadevergoeding op grond van artikel 6:108 BW is er in bepaalde gevallen recht op affectieschade en shockschade. Ook hierover vindt u op deze pagina informatie.

Rechthebbenden schadevergoeding bij auto-ongeluk met dodelijke afloop

Niet iedere nabestaande heeft recht op een vergoeding van inkomensschade na overlijden van een slachtoffer als gevolg van een auto-ongeluk met dodelijke afloop. De rechthebbenden worden opgesomd in artikel 6:108 BW. Kort samengevat gaat het om de volgende personen:

 • de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, geregistreerd partner en de minderjarige kinderen
 • andere bloed- en aanverwanten van de overledene, mits deze reeds ten tijde van het overlijden geheel of ten dele in hun levensonderhoud voorzag of daartoe krachtens rechterlijke uitspraak verplicht was
 • degenen die reeds vóór de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, met de overledene in gezinsverband samenwoonden en in wier levensonderhoud hij geheel of voor een groot deel voorzag
 • degene die met de overledene in gezinsverband samenwoonde en in wiens levensonderhoud de overledene bijdroeg door het doen van de gemeenschappelijke huishouding

 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding op grond van het eerste lid van artikel 6:108? Neem dan contact op met een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos.

Welke schade wordt vergoed?

Op grond van artikel 6:108 lid 1 worden de kosten van levensonderhoud vergoed. Dit is ingewikkeld, want wat wordt er verstaan onder kosten van levensonderhoud?

Door een auto-ongeluk met dodelijke afloop kan het inkomen van de overledene stoppen. Hierdoor kan het zijn dat een partner of kinderen van het verkeersslachtoffer in de financiële problemen komt. Want het wegvallen van inkomen kan betekenen dat de huur of hypotheek niet meer betaald kan worden of de energierekening onbetaald blijft.

Het berekenen van overlijdensschade is uiterst complex. Want wat als een ouder besluit minder te gaan werken om de verzorging van kinderen over te nemen? En hoe zit het met het berekenen van het inkomen van de overledene in de hypothetische situatie zonder dodelijk auto-ongeluk?

Gelukkig hebben onze letselschade juristen geruime ervaring in het berekenen van overlijdensschade als gevolg van een auto-ongeluk met dodelijke afloop. Wij kunnen u in de meeste gevallen ook volledig kosteloos bijstaan. Vraag gerust naar de mogelijkheden of een vrijblijvend adviesgesprek.

Vergoeding begrafeniskosten

Het tweede lid van artikel 6:108 BW gaat over vergoeding van begrafeniskosten. Artikel 6:108 lid 2 luidt:

"Bovendien is de aansprakelijke verplicht aan degene te wiens laste de kosten van lijkbezorging zijn gekomen, deze kosten te vergoeden, voor zover zij in overeenstemming zijn met de omstandigheden van de overledene."

Welke begrafeniskosten er nu na een auto-ongeluk met dodelijke afloop vergoed worden, hangt af van de bijzondere omstandigheden van het geval. De letselschade juristen van ons letselschadekantoor adviseren u graag.

Affectieschade bij overlijden

Tot 1 januari 2019 had alleen het verkeersslachtoffer recht op schadevergoeding in het algemeen en smartengeld in het bijzonder. Naasten hadden geen recht op smartengeld, ook al was het leed van deze mensen er niet minder om.

Zeker bij overlijden als gevolg van een auto-ongeluk met dodelijke afloop is het niet eerlijk dat er geen smartengeldvergoeding betaald wordt aan naasten. Daarom is per 1 januari 2019 een derde lid aan artikel 6:108 BW toegevoegd. Deze luidt:

"Voorts is de aansprakelijke verplicht tot vergoeding van een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vast te stellen bedrag of bedragen voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, geleden door de in lid 4 genoemde naasten als gevolg van het overlijden."

De schadevergoeding ex artikel 6:108 lid 3 staat bekend als affectieschade en is het beste te vergelijken als een smartengeldvergoeding voor naasten van een verkeersslachtoffer. Onder andere bij overlijden van het slachtoffer is er recht op affectieschade.

Recht op affectieschade hebben:

 • partners
 • kinderen
 • andere personen met een zeer nauwe persoonlijke relatie

 

De schadebedragen bij affectieschade variëren tussen de € 12.500 en de € 20.000,00.

Wilt u meer informatie over affectieschade? Neem dan contact met onze letselschadespecialisten op. Wij helpen graag en altijd 100% kosteloos.

Shockschade

Bent u geconfronteerd met de gevolgen van het auto-ongeluk met dodelijke afloop? Dan is er ook recht op shockschade. Voor het verkrijgen van een vergoeding van shockschade is vereist dat u het ongeluk gezien heeft of direct bent geconfronteerd met de gevolgen hiervan. Denkt u daarbij aan het zien van het slachtoffer op de plaats van het ongeluk of in het ziekenhuis.

Een tweede voorwaarde is dat er een geestelijk ziektebeeld is ontstaan door de confrontatie. Aan deze voorwaarde is in de praktijk snel voldaan.

In het geval van shockschade wordt alle geleden letselschade vergoed. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • inkomensschade
 • schade door een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • smartengeld
Wat kost een letselschade advocaat bij overlijdensschade

Vaak wordt gedacht dat het inschakelen van een letselschade advocaat duur is. Bij ons letselschadekantoor is dit niet het geval. Alle juridische kosten verhalen wij bij aansprakelijk persoon of diens letselschadeverzekering.

Contact met ons letselschade bureau

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij het verhalen van overlijdensschade, affectieschade of shockschade? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u!

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland