Bij het claimen van letselschade is het belangrijk om te weten welke tegenpartij u aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade. Want dit is niet altijd even duidelijk. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk bij een auto ongeluk, fietsongeluk of hondenbeet? En wat als u onder werktijd aangereden wordt of een collega u letsel toebrengt?
In het geval van een aanrijding is het belangrijk om te weten dat ieder motorvoertuig een verplichte verzekering heeft. Bent u aangereden door een auto of betrokken bij een scooterongeluk, dan is de schadeverzekering rechtstreeks aansprakelijk te stellen. Dit geldt ook als u als fietser aangereden bent door een auto of ander motorvoertuig.
In het geval van een aanrijding tussen fietsers kunt u de andere fietser aansprakelijk stellen, ook als er een verzekering is. De aansprakelijk gestelde fietser dient zelf zijn of haar verzekeraar in te schakelen.
Een bedrijfsongeval kan voor ernstig en zelfs blijvend letsel zorgen. De vraag is dan wie er aansprakelijk is. Dit is eigenlijk altijd de werkgever. Niet alleen bij een arbeidsongeval, maar ook voor letsel ontstaan door een verkeersongeval tijdens het werk. Daarnaast komt het voor dat een collega letsel toebrengt aan een andere medewerker. Ook voor de hierbij ontstane letselschade kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Jaarlijks worden er 150.000 mensen gebeten door een hond. Aansprakelijkheid voor een hondenbeet is geregeld in de wet en wel in artikel 6: 179 BW. Dit wetsartikel gaat over de aansprakelijkheid voor dieren. Op grond van dit artikel is de hondenbezitter aansprakelijk voor een hondenbeet.