Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door gebroken rugwervel

Een gebroken rugwervel is veelal het gevolg van een val, bijvoorbeeld op het werk of in het verkeer. In beide situaties is er vaak recht op een schadevergoeding. Onze letselschade juristen adviseren u hier graag over en verhalen kosteloos uw letselschade door een gebroken rugwervel.

Waarom kiest u voor Kompas?

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Letselschade verhalen bij een gebroken rugwervel

Op deze pagina leest u alles over een gebroken rugwervel, van de symptomen en behandelingen, tot hoe uw letselschade kunt verhalen na een ongeluk met een gebroken rugwervel tot gevolg. Behandeld worden op deze pagina onder andere:

 1. symptomen en behandeling gebroken rugwervel
 2. aansprakelijkheid voor letselschade door gebroken rugwervel
 3. letselschade verhalen op de schadeverzekering

 

Wist u dat u bij letselschade claimen na een ongeluk vaak recht op gratis juridische bijstand van een letselschade jurist heeft? Dit is een wettelijk recht! Onze letselschade juristen helpen u dus geheel kosteloos bij letselschade als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of bij aansprakelijkheid van de gemeente voor een gebrekkig wegdek.

Symptomen gebroken rugwervel

Een val van een ladder, trap of steiger, een verkeersongeluk of een val door een gebrekkig wegdek. Een gebroken rugwervel is vaak het gevolg van een ongeluk waarvoor een ander verantwoordelijk gehouden kan worden. Maar wat zijn nu de symptomen van een gebroken rugwervel?

In de literatuur vinden wij de volgende symptomen van een gebroken rugwervel:

 • u heeft pijn in uw nek en rug
 • er is moeite met bewegen
 • tintelingen door beschadiging van de zenuwen in de wervelkolom
 • uitstralingspijn in de armen of benen
 • krachtsverlies in armen en benen

 

Herkent u een van deze symptomen, dan is de kans groot dat er sprake is van een gebroken rugwervel.

Behandeling gebroken rugwervel

Er zijn meerdere behandelingen voor een gebroken rugwervel mogelijk. Welke behandeling voor u het beste is bespreekt u met uw arts. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

 • bedrust, soms is rust de beste optie ter genezing van een gebroken rug
 • pijnmedicatie
 • een korset, eventueel in combinatie met pijnmedicatie
 • operatie, waarbij de breuk met een plaatje en schroeven vast gemaakt wordt

 

Welke behandeling voor u de beste oplossing is, hangt af van de breuk en de beslissing is aan uw arts. Bij al deze behandelingen kunnen er echter klachten en beperkingen overblijven. Bijvoorbeeld een beperking op het gebied van werk, uw huishoudelijke taken of onderhoud.

Is een ander op grond van de wet aansprakelijk voor uw letselschade, dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen. In de meeste gevallen zal een letselschade verzekering de letselschadevergoeding betalen. Maar wie is er nu aansprakelijk voor de gevolgen van een ongeluk en hoe stel je iemand aansprakelijk?

Aansprakelijkheid voor een verkeersongeluk

Een van de meest voorkomende oorzaken van een gebroken rugwervel is een ongeluk in het verkeer. Bijvoorbeeld door een val als gevolg van een fietsongeluk, een kop-staart botsing of een val van de scooter of motor. Maar hoe zit het nu met aansprakelijkheid?

Schuldig bij een aanrijding is de persoon die de verkeersfout maakt. Wie dat is staat in meerdere wettelijke bepalingen. Zo geeft artikel 5 Wegenverkeerswet aan  het niet is toegestaan dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Met andere woorden, wie geen voorrang geeft aan iemand die op een voorrangsweg rijdt, is schuldig en dus ook aansprakelijk voor de letselschade van het verkeersslachtoffer.

Een andere wetartikel dat over schuld bij een aanrijding gaat is artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Op grond van dit wetsartikel is schuldig bij een aanrijding de persoon die achterop een ander voertuig rijdt.

Een verkeersfout is voor de wet een onrechtmatige daad en de persoon die de verkeersfout maakt moet dus de letselschade van het slachtoffer vergoeden.

Op deze hoofdregel bestaat 1 uitzondering, namelijk als u als fietser of voetganger aangereden wordt. U heeft dan altijd recht op schadevergoeding. Hoe dit zit leest u hieronder

Als voetganger of fietser aangereden

Fietsers en voetgangers worden voor de wet begrepen als "kwetsbare verkeersdeelnemers". Dit houdt in dat als zij aangereden door een auto worden, de kans op letsel groot is. Daarom worden fietsers en voetgangers extra door de wet beschermd.

De bescherming van fietser en voetganger is geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet. Op grond van dit wetsartikel is er bij een gebroken rugwervel als gevolg van een fietsongeval of aanrijding als voetganger altijd recht op vergoeding van tenminste 50% van de geleden schade. De regeling ziet er als volgt uit:

 1. u bent aangereden door een auto of ander motorvoertuig buiten uw schuld, 100% van uw letselschade wordt vergoed
 2. er is sprake van een aanrijding waarbij u zelf schuld heeft, ten minste 50% van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
 3. in het geval uw kind aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, is er altijd recht op een volledige schadevergoeding, ongeacht de toedracht van een ongeluk.

 

Wilt u ook uw letselschade na een gebroken rugwervel verhalen op de tegenpartij of diens schadeverzekering? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor!

Letselschade door bedrijfsongeval

Een andere veel voorkomende oorzaak van een gebroken rugwervel is een bedrijfsongeval. Bijvoorbeeld een val van een ladder of steiger. Of omdat u gevallen bent door een gladde vloer.

Aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk wetboek. Dit artikel gaat over de zorgplicht van de werkgever. Op grond van deze zorgplicht is de werkgever eigenlijk in bijna alle gevallen aansprakelijk voor uw letselschade.

Niet alleen bij schending van de zorgplicht is er aansprakelijkheid voor letselschade als gevolg van een gebroken rugwervel. Dit is ook in de volgende situaties het geval:

 1. letsel door een fout van een collega
 2. een gebroken rugwervel door een verkeersongeluk onder werktijd

 

Ook in deze situaties kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade.

Contact met uw letselschade jurist

Ondervindt u klachten en beperkingen als gevolg van een gebroken rugwervel? Wij onderzoeken graag en kosteloos de mogelijkheden om uw letselschade als gevolg van uw letsel te verhalen.

Met meer dan 25 locaties door heel Nederland is er altijd een letselschade jurist van ons letselschadebureau in de buurt. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos!

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland