De aansprakelijkstelling wordt verstuurd naar de aansprakelijke persoon. Maar wie is dat eigenlijk? Dit hangt af van het soort ongeluk. Bent u bijvoorbeeld aangereden door een auto, dan moet de aansprakelijkstelling naar een andere persoon dan wanneer u als fietser aangereden bent of betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval.
Bent u door een auto aangereden? In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, de WAM. Op grond van de WAM hoeft u niet de bestuurder aansprakelijk te stellen, maar kan de aansprakelijkstelling rechtstreeks naar de autoverzekeraar van de tegenpartij gestuurd worden.
Is er sprake van een aanrijding tussen fietsers? Dan dient u rechtstreeks de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
Werkgevers zijn aansprakelijk voor ongelukken die op de werkplek plaatsvinden als de zorgplicht van de werkgever geschonden is. De aansprakelijkheid van werkgevers is in artikel 7:658 BW geregeld. Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid, dan dient de werkgever alle letselschade te vergoeden.
Een aansprakelijkstelling kan niet alleen bij een arbeidsongeval naar de werkgever gestuurd worden. Een werkgever is namelijk ook aansprakelijk in de volgende gevallen:
- indien u letsel oploopt door een fout van een collega
- bij een verkeersongeluk onder werktijd
Ook in deze gevallen kunt u de werkgever een aansprakelijkstelling sturen. Bij een hondenbeet tenslotte is de hondenbezitter aansprakelijk en wordt de aansprakelijkstelling rechtstreeks naar de bezitter van de hond gestuurd.