Ambulancebroeders helpen dagelijks vele mensen na een aanrijding of bijvoorbeeld na een medische noodsituatie thuis. Zij verlenen eerste hulp en zorgen dat het slachtoffer zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht wordt.
Om ervoor te zorgen dat iemand met zo snel mogelijk geholpen wordt en met spoed naar het ziekenhuis gebracht wordt, maken ambulances uiteraard gebruik van alarmlichten en een sirene. Maar dit zorgt niet zelden voor gevaarlijke situaties op de weg. De vraag is dan ook wie er nu schuldig is bij een aanrijding tussen een auto en ambulance of een fietser en een ambulance.
In de wet zijn de volgende voorrangsregels gegeven voor ambulances en overige hulpdiensten:
- Als een hulpdienst zoals een ambulance, maar ook een brandweerwagen of politieauto blauwe zwaailichten en sirenes voert, dan hebben deze voertuigen voorrang op al het overige verkeer.
- Voert de hulpdienst alleen blauwe zwaailichten? Dan is voorrang niet verplicht, maar is het verzoek wel voorrang te verlenen omdat er sprake is van een spoedsituatie. Deze is echter niet dermate dringend dat absolute voorrang noodzakelijk is
Wordt u dus aangereden in de auto door een ambulance en voerde de ambulance sirenes en zwaailicht? Dan had de ambulance voorrang en dient letselschade van de ambulancebroeders vergoed te worden. De schade van de bestuurder van de automobilist wordt in beginsel alleen vergoed als deze in het bezit is van een schade inzittenden verzekering, afgekort svi- verzekering. Overige inzittenden van de auto kunnen overigens aanspraak maken op een volledige schadevergoeding vanuit de "schuldloze derde regeling". Vraag een letselschade advocaat van ons letselschadebureau gerust naar de mogelijkheden!
Hierboven staat dat de letselschade van de ambulancebroeders wel en die van de automobilist in principe niet vergoed wordt. Er is namelijk wel een uitzondering. In de jurisprudentie (rechtspraak) is namelijk uitgemaakt dat de bestuurder van de ambulance, ook als deze een sirene en zwaailicht voert, wel voorzichtig dient te zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat deze bij het oversteken van een gevaarlijk kruispunt wel de snelheid van de ambulance dient aan te passen.
Is er derhalve sprake van een aanrijding tussen een auto en ambulance op een gevaarlijk kruispunt en reed de ambulance met een hoge snelheid, dan kan het zijn dat er een schulddeling plaatsvindt. Dit houdt in dat een deel van de letselschade van de bestuurder van de auto toch vergoed wordt.
Wordt geen sirene gevoerd maar alleen zwaailicht? Dan gelden de bijzondere voorrangsregels niet en zijn onderstaande verkeersregels van toepassing.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding bij een aanrijding tussen een auto en ambulance? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.