Alvorens de whiplash symptomen te bespreken is het belangrijk om antwoord te geven op de vraag wat een whiplash is. Volgens de medische literatuur is een whiplash een vorm van letsel wat ontstaan doordat er, bijvoorbeeld door een kop-staart botsing of kettingbotsing plotseling en onverwacht een heel snelle beweging van het hoofd ontstaat waarbij het hoofd achtereenvolgens hard naar voren en haar achteren wordt geslingerd.
Een whiplash ontstaat doordat er (te) veel druk op de nek komt. Zo gaat de nek bij een verkeersongeval heel hard naar voren en vervolgens weer naar achteren. Hierdoor ontstaat er nekletsel. Dit noemen wij een WAD, een Whiplash Associated Disorder. Een whiplash is heel vervelend letsel en kent meerdere varianten. Het kan gaan om tijdelijke nekklachten. Soms helaas is er sprake van een chronisch whiplash syndroom. De nekklachten en bijkomende klachten zijn dan van blijvende aard.
De letselschade die u oploopt door een whiplash dient door de aansprakelijke partij vergoed te worden. Dit is echter niet eenvoudig, Een whiplash is namelijk niet zichtbaar op röntgenfoto’s, een MRI of een CT- scan. Het wordt ook wel niet- objectiveerbaar letsel genoemd. Verzekeraars grijpen dit ook altijd aan om een letselschadeclaim af te wijzen.
Gelukkig bestaat er jurisprudentie op basis waarvan uw letselschade vergoed moet worden, ook al is het whiplashletsel niet op foto’s of scans te zien. Bij Letselschade Kompas hebben wij ons hierin verdiept en gespecialiseerd. Onze methode om letselschade te verhalen bij whiplash letsel werkt bewezen!