Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Overlijdensschade door dodelijk bedrijfsongeval

Jaarlijks raken er 200.000 mensen gewond op het werk. Helaas gebeuren er ieder jaar ook 60 dodelijke bedrijfsongevallen. Naast het grote leed dat een dodelijk bedrijfsongeval met zich meebrengt, is er na een dodelijk bedrijfsongeval ook sprake van overlijdensschade.

Op deze pagina leest u alles over aansprakelijkheid voor een dodelijk bedrijfsongeval en over de overlijdensschade die de nabestaanden toekomt.

Wie is aansprakelijk voor overlijdensschade?

Om overlijdensschade te kunnen verhalen na een dodelijke bedrijfsongeval is het van belang om te weten te komen wie er aansprakelijk is voor het dodelijk bedrijfsongeval. Het antwoord op deze vraag is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Artikel 7:658 BW gaat over de zorgplicht van de werkgever. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever alles in het werk moet stellen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit houdt onder andere in dat een werkgever:

 1. machines en andere bedrijfsmiddelen goed onderhoudt
 2. een veilige werkplek biedt
 3. voldoende (schriftelijke) veiligheidsinstructies geeft om een ongeluk op het werk te voorkomen
 4. toezicht houdt op de werkzaamheden om zodoende arbeidsongelukken te voorkomen

 

Voldoet een werkgever niet aan de zorgplicht die op haar als werkgever ligt, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade of overlijdensschade in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval.

Een arbeidsongeval kan ook het gevolg zijn van een fout van een collega. Bijvoorbeeld een val van een ladder omdat iemand de ladder niet vasthoudt of een heftruck ongeluk omdat een collega iemand aanrijdt. Komt door een fout van een collega iemand te overlijden, dan is het de vraag wie hiervoor aansprakelijk is.

Op grond van artikel 6:170 BW is een werkgever aansprakelijk voor fouten gemaakt door een ondergeschikte. Veroorzaakt een werknemer dus een dodelijk bedrijfsongeval, dan is het de werkgever die de overlijdensschade dient te vergoeden. Ook al treft de werkgever zelf geen blaam. Dit wordt een risicoaansprakelijkheid genoemd.

Tenslotte kan een dodelijk bedrijfsongeval ook het gevolg zijn van een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld omdat een bezorger wordt aangereden onder werktijd en komt te overlijden. Is de werkgever ook nu aansprakelijk voor de overlijdensschade?

Op een werkgever rust een verzekeringsplicht voor medewerkers die deelnemen aan het verkeer, behalve bij voetgangers. Wordt een medewerker dus slachtoffer van een kop-staart botsing of een frontale botsing, dan komt de letselschade of overlijdensschade voor vergoeding op grond van de verzekering in aanmerking. Is er geen verzekering? dan is de werkgever aansprakelijk voor de overlijdensschade.

Meldplicht voor dodelijk bedrijfsongeval

In een aantal gevallen is een werkgever verplicht om een bedrijfsongeval te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze verplichting geldt in de volgende gevallen:

 1. er is sprake van blijvend letsel
 2. het slachtoffer dient in het ziekenhuis opgenomen te worden
 3. in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval

 

Is er derhalve sprake van een dodelijk bedrijfsongeval, dan dient de werkgever dit arbeidsongeval te melden bij de arbeidsinspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze doen dan een uitgebreid onderzoek naar het dodelijk bedrijfsongeval. De arbeidsinspecteur hoort de werkgever en collega's over wat er is gebeurd en hoe het bedrijfsongeval heeft kunnen gebeuren.

De bevindingen van de arbeidsinspecteur worden opgenomen in een rapport, het boeterapport genaamd. Op basis hiervan wordt ook bepaald of de werkgever aansprakelijk is voor het dodelijke bedrijfsongeval.

Het boeterapport is voor uw letselschade advocaat vaak belangrijk om in bezit te hebben. Op basis van dit rapport wordt namelijk vaak de werkgever aansprakelijk gesteld voor de overlijdensschade.

Overlijdensschade als gevolg van een dodelijk bedrijfsongeval

Staat vast dat de werkgever heeft gehandeld in strijd met de zorgplicht, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. De overlijdensschade komt dan voor vergoeding in aanmerking. De meeste werkgevers in Nederland zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid zodat het uiteindelijke de letselschadeverzekering is die de overlijdensschade van de nabestaanden vergoed.

Overlijdensschade is geregeld in artikel 6:108 BW. Op grond van deze wettelijke bepaling komen als gevolg van een dodelijk bedrijfsongeval de volgende schadeposten voor vergoeding in aanmerking:

 1. inkomstenderving van nabestaanden (inkomensschade)
 2. begrafeniskosten
 3. affectieschade

 

Voornoemde schadeposten zullen hieronder besproken worden.

Vergoeding gederfd levensonderhoud (inkomensschade)

Een dodelijk bedrijfsongeval heeft grote gevolgen op de nabestaanden. Naast het grote gemis en verdriet om het overlijden, zijn er ook financiële gevolgen. Zeker als de overledene nog jong was, is er immers een partner en zijn er kinderen die geheel of gedeeltelijk afhankelijk waren van het inkomen van de overledene. Dit wordt gederfd levensonderhoud genoemd.

Gederfd levensonderhoud betekent dat er een inkomen van iemand gemist wordt. Maar ook de zorg van deze persoon is er niet meer. Het gaat bij gederfd levensonderhoud dus niet alleen om het inkomen, maar ook een gemis aan opvoeding van een achterblijvend kind en zorg voor kinderen en de partner.

Het berekenen van gederfd levensonderhoud is ingewikkeld en de schade is vaak hoog. Denk bijvoorbeeld aan het geval de overblijvende ouder zijn of haar baan (gedeeltelijk) opzegt om voor de kinderen te zorgen. Er is dan nog minder inkomen omdat ook het inkomen van de overblijvende ouder verminderd.

Voor het berekenen van overlijdensschade na een dodelijk bedrijfsongeval is het verstandig om een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen. Dit is een LSA advocaat. Bij ons letselschadebureau werken 3 LSA advocaten. Hiervan is mr. Friso W. Brugman gespecialiseerd in het berekenen van overlijdensschade na een bedrijfsongeval of verkeersongeval.

Wilt u graag hulp bij het berekenen van overlijdensschade en het verhalen hiervan na een dodelijk bedrijfsongeval? Onze letselschade advocaten kunnen u in de meeste gevallen kosteloos helpen bij het verhalen van de overlijdensschade.

Waaruit bestaan begrafeniskosten

Naast gederfd levensonderhoud als gevolg van een dodelijk bedrijfsongeval, is er op grond van artikel 6:108 BW ook recht op een vergoeding van begrafeniskosten. De persoon die deze kosten maakt, heeft op grond van artikel 6:108 lid 2 recht op een vergoeding van deze kosten.

Op grond van de jurisprudentie (rechtspraak) komen onder andere de volgende begrafeniskosten na een dodelijk bedrijfsongeval voor vergoeding in aanmerking:

 1. kosten van de begrafenis of crematie
 2. een uitvaartdienst
 3. Condoleancebijeenkomst
 4. Condoleanceregister
 5. uitvaartkist
 6. grafmonument
 7. bloemen
 8. rouwauto
 9. reiskosten van nabestaanden
 10. cateringkosten na de uitvaartplechtigheid
Affectieschade

Tot 1 januari 2019 kon alleen een slachtoffer van een ongeluk aanspraak maken op een smartengeldvergoeding. Naasten konden dit niet. Op 1 januari 2019 is echter artikel 6:108 lid 3 in het leven geroepen. De tekst van dit wetsartikel luidt:

"Voorts is de aansprakelijke verplicht tot vergoeding van een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vast te stellen bedrag of bedragen voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, geleden door de in lid 4 genoemde naasten als gevolg van het overlijden."

Deze schade wordt affectieschade genoemd. Een bij wet bepaalde groep personen heeft recht op vergoeding van deze affectieschade:

 1. partners van de overledene
 2. kinderen van de overleden persoon
 3. ouders van de overleden persoon
 4. anderen die door de overledene verzorgd werden
 5. broers en zussen (sinds 1 maart 2024)
 6. andere personen die in een nauwe relatie met de overledene stonden

 

De vergoeding van affectieschade bestaat uit een vast bedrag. Bij overlijden door een dodelijk bedrijfsongeval bedraagt de affectieschade € 17.500,00. Alleen voor de onder 4 genoemde personen is de vergoeding € 15.000,00 en voor de onder 6 genoemde personen € 12.500,00.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor affectieschade na een dodelijk bedrijfsongeval? Onze overlijdensschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Contact met een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een letselschadebureau en onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren  in Nederland. Bij ons bent u dan ook aan het juiste adres voor berekenen van overlijdensschade en het verhalen hiervan.

Onze letselschade advocaten regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het verhalen van alle letselschade bedragen die op uw situatie van toepassing zijn.

Wilt u ook gratis juridische hulp bij het verhalen van overlijdensschade na een dodelijk bedrijfsongeval? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Waar vind ik mijn letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. U vindt ons team van specialisten door heel Nederland. Want met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland