De voornaamste symptomen van een gebroken enkel zijn:
- Pijnklachten
- grote zwelling op de plek van de breuk
- de enkel is niet meer (normaal) te bewegen
Andere bekende symptomen van een gebroken enkel zijn een bloeduitstorting, het uitsteken van het bot en een krakend geluid als u de enkel beweegt.
Herkent u 1 van deze symptomen van een gebroken enkel, dan is het belangrijk direct naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling. Deze bestaat meestal uit een behandeling met gips, maar het kan ook zijn dat er een operatie nodig is. Uw enkel wordt dan vastgezet met behulp van een plaatje en schroeven.
Een gebroken enkel kan zorgen voor klachten en beperkingen direct na de breuk, maar ook in de toekomst. Als gevolg van de gebroken enkel bestaat er namelijk vaak een risico op vervroegde artrose. Maar een enkelbreuk kan ook voor blijvende klachten en beperkingen zorgen, bijvoorbeeld op het gebied van werk of thuis in het huishouden of bij het uitvoeren van hobby's. Er ontstaat dan schade.
Schade als gevolg van een gebroken enkel wordt letselschade genoemd. Bent u als fietser aangereden, betrokken bij een aanrijding van achteren of slachtoffer van een bedrijfsongeval, dan kunt u deze letselschade verhalen. Een letselschade jurist van ons letselschadebureau kan u hierbij kosteloos helpen.