Een val van een ladder, letsel door een machine, een fout van een collega of een verkeerongeval onder werktijd. Wat is een bedrijfsongeval en wie is hiervoor aansprakelijk?
Van een bedrijfsongeval is sprake als u door een ongeluk op het werk gewond bent geraakt en hierdoor personenschade lijdt. Voor uw personenschade is de werkgever onder omstandigheden aansprakelijk. Dit is het geval bij het overtreden van de zorgplicht van de werkgever. Maar wat houdt deze zorgplicht nu precies in?
De zorgplicht is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat een werkgever er voor moet zorgen dat:
- bedrijfsmiddelen veilig gebruikt kunnen worden
- er voldoende schriftelijke veiligheidsmaatregelen gegeven zijn
- er afdoende toezicht op de werkzaamheden is
Voldoet een werkgever niet aan deze eisen, dan is er sprake van een schending van de zorgplicht. Dit betekent dat u de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor uw personenschade.
Onder deze werkgeversaansprakelijkheid valt niet alleen een bedrijfsongeval, maar ook personenschade veroorzaakt door een fout van een collega. In de wet staat namelijk dat de werkgever aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door "ondergeschikten." Lijdt u dus personenschade door toedoen van een collega, dan is de werkgever hiervoor aan te spreken. De werkgever treft weliswaar geen blaam, maar op grond van de risico aansprakelijkheid is hij toch aansprakelijk voor uw letselschade.
Ten slotte is er in de jurisprudentie bepaald dat er op werkgevers een verzekeringsplicht rust voor medewerkers die voor werk aan het verkeer deelnemen. Bijvoorbeeld personenschade als gevolg van een scooterongeluk, auto ongeluk, fietsongeluk of vrachtwagenongeluk.