Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade eisen na lesauto ongeluk

Je bent aan het lessen in de lesauto en raakt betrokken bij een aanrijding. Als je bij een dergelijk lesauto ongeluk gewond raakt of hieraan klachten overhoudt, dan is er sprake van letselschade. In deze bijdrage van onze letselschade specialist Friso Brugman lees je wat te doen na een lesauto ongeluk en op welke schadevergoeding jij recht hebt.

Wist je dat wij gratis helpen bij letselschade claimen na een lesauto ongeluk? De kosten van onze rechtshulp verhalen wij namelijk op de aansprakelijke partij, vaak een letselschade verzekeraar.

Wat te doen na een lesauto ongeluk

Raak je betrokken bij een lesauto ongeluk, dan is een aantal dingen van belang. Want in beginsel dien jij te bewijzen dat er een ander schuldig aan een aanrijding is. Bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing of een overtreding van de voorrangsregels.

Om ervoor te zorgen dat je de schuld en aansprakelijkheid van de tegenpartij kunt bewijzen adviseren wij:

  • vul altijd een schadeformulier in
  • maakt foto's van de betrokken voertuigen
  • vraag getuigen om een getuigenverklaring
  • ga altijd naar een arts, zeker bij whiplash klachten
  • schakel een letselschadejurist in om je te helpen met je letselschade claim.

Wie is aansprakelijk bij een lesauto ongeluk?

In het geval van een lesauto ongeluk kun je een aantal partijen aansprakelijk stellen. Wie je aansprakelijk kunt stellen hangt wel af van de omstandigheden van het geval.

Ben je in de lesauto aangereden door de fout van een andere bestuurder? Dan is deze bestuurder fout en aansprakelijk. Je kunt van deze bestuurder van schadevergoeding eisen. Omdat ieder motorvoertuig in Nederland verplicht verzekerd is tegen aansprakelijkheid, zal de autoverzekeraar jouw letselschade rechtstreeks aan je overmaken. Uiteraard regelt een van onze letselschade juristen dit voor jou.

Maar wat nu als je betrokken bent bij een eenzijdig ongeluk of als je zelf tegen iemand aanrijdt? Kun je dan ook letselschade claimen? Je leest het hieronder!

Aansprakelijkheid rijsschool bij lesauto ongeluk

Tijdens een rijles of rij examen ben jij uiteraard de feitelijke bestuurder. Immers, jij hebt het stuur in handen. Maar als je tijdens de rijles een ongeluk veroorzaakt, dan ben je niet aansprakelijk. Op grond van artikel 1 lid 2 van het Reglement Verkeerregels en verkeertekens is de rij instructeur of examinator namelijk de juridische bestuurder.

Het feit dan een ander de juridische bestuurder is, maakt dat niet jij, maar de rij instructeur of de examinator aansprakelijk is voor de letselschade die door de aanrijding veroorzaakt is. De aansprakelijkheid van de rijinstructeur of examinator houdt niet alleen in dat deze aansprakelijk is voor de letselschade van de tegenpartij. Ook voor jou letselschade zijn deze personen aansprakelijk. Is de de instructeur of examinator in loondienst? Dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever is dan gehouden jouw letselschade te vergoeden. Er is in deze situatie sprake van een wanprestatie, omdat je een overeenkomst met de rijschool hebt en deze er voor dient te zorgen dat jou geen verkeersongeluk kan overkomen tijdens de rijles.

De WAM- verzekering

Bent je betrokken bij een lesauto ongeluk en is de ander aansprakelijk? Dan kun je rechtstreeks bij de autoverzekeraar jouw letselschade claim indienen. Dit is in de wet geregeld. Maar kies je voor een letselschade jurist van ons kantoor, dan zorgen wij uiteraard voor de aansprakelijkstelling.

Naast een aansprakelijkstelling zorgen wij ook direct voor een voorschot op jouw letselschadevergoeding. Wel zo fijn als je kosten maakt of jouw salaris niet wordt doorbetaald na het lesauto ongeluk.

Letselschade claimen op de svi- verzekering

Is er geen tegenpartij om aansprakelijk te stellen? Geen probleem! Rijschoolhouders zijn door het CBS verplicht om een SVI verzekering af te sluiten voor ongelukken tijdens een rij examen. In de meeste gevallen is deze schade inzittenden verzekering er echter ook voor een verkeersongeluk tijdens een rijles. Vraag er altijd naar als je een overeenkomst met een rijschool aangaat!

Als rij instructeur aangereden, wat nu?

Niet alleen als je als leerling tijdens een rijles letselschade oploopt heb je recht op een schadevergoeding. Ook de instructeur kan in de meeste gevallen aanspraak maken op een letselschadevergoeding.

Bent u als rij instructeur in loondienst werkzaam? Werkgevers zijn op basis van goedwerkgeverschap (artikel 7:611 BW) aansprakelijk voor schade die u door verkeersongelukken onder werktijd lijdt. Naast de werkgeversaansprakelijkheid is er ook vaak een schade- inzittendenverzekering waarop een beroep gedaan kan worden.

Belangenbehartiging bij berekenen letselschade

Indien u letselschade aan een lesauto ongeluk letselschade over hebt gehouden, dan kunt u schadevergoeding vorderen  van de persoon die u aangereden heeft of van de rijschoolhouden. Maar hoe weet u nu op welke letselschadevergoeding u recht heeft en welke bedragen vallen er onder een letselschade vergoeding?

De wetgever beseft zich ook dat letselschade ingewikkeld is. Op grond van het Burgerlijk Wetboek is er daarom de mogelijkheid om zonder dat u kosten maakt een belangenbehartiger in te schakelen bij letselschade. Dit kan een letselschade jurist van een letselschade bureau zijn of een letselschade advocaat.

Neemt u ons letselschadekantoor in de arm, dan is onze dienstverlening altijd kosteloos voor u. Wij zorgen dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt en onderhandelen met de letselschade verzekeraar over de hoogte van uw letselschadevergoeding. Wij nemen het hele letselschade traject voor u uit handen. Zo kunt u zich bezighouden met een optimaal herstel en hoeft u zich geen zorgen te maken over de financiële afhandeling na een rijles ongeluk.

 

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland