Stel iemand is als fietser aangereden door een auto. Hierdoor is er een enkelbreuk opgelopen. Het verkeersslachtoffer doet staand werk en heeft veel last van zijn enkel. Hij kan echter zijn werk op dit moment goed uitoefenen. Er is een medische expertise uitgevoerd en de deskundige geeft aan dat hij over 10 tot 15 jaar meer klachten kan krijgen. Dit kan leiden tot arbeidsongeschiktheid.
Er is dus kans op meer schade (inkomensschade door arbeidsongeschiktheid) als gevolg van het ongeval. Maar omdat het slachtoffer van het fietsongeluk nu kan werken, is er op dit moment geen schade. Daarom wordt er een vaststellingsovereenkomst in de letselschadezaak opgesteld en getekend.
Zou het slachtoffer van het verkeersongeluk zijn letselschadedossier tegen finale kwijting regelen, dan kan hij niet meer op het dossier terugkomen. Dit terwijl er nog een kans op letselschade in de toekomst is. Voor deze situatie wordt er dan een voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Deze houdt in dat het verkeersslachtoffer altijd op zijn dossier terug kan komen als er inkomensschade ontstaat als gevolg van het ongeluk.
Een voorbehoud kan dus van groot belang zijn. Onderzoek daarom altijd of het nodig is deze in de vaststellingsovereenkomst op te nemen.