Indien u als beschermde verkeersdeelnemer te maken heeft gehad met een verkeersongeval waarbij de wederpartij een motorvoertuig is, kan de wederpartij voor ten minste 50% aansprakelijk gesteld worden voor het letsel wat u heeft. Oftewel, de wederpartij is voor ten minste 50% aansprakelijk uw letselschade, ongeacht of het ongeval door hem veroorzaakt is of niet.
Als voetganger of fietser hoeft u verder ook niet aan te tonen dat de wederpartij aansprakelijk is. In principe is de wederpartij, in geval van een ongeval waar een voetganger of fietser bij betrokken is, voor 100% aansprakelijk te stellen. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen op de aansprakelijkheid van 100%.
In totaal bestaan twee uitzonderingen op de 100% aansprakelijkheid. Allereerst bestaat er geen 100% aansprakelijkheid wanneer een voetganger of fietser deels eigen schuld heeft. Wanneer dit het geval is kan de aansprakelijkheid worden verminderd tot 50%. De wederpartij blijft dan dus wel voor 50% aansprakelijk voor het ongeval.
Verder is de tweede uitzondering een uitzondering op de 50% aansprakelijkheid. Het kan zo zijn dat de wederpartij absoluut geen rekening had kunnen houden met de manier waarop u deelnam aan het verkeer. Indien dit het geval is spreekt men van overmacht. De wederpartij had dan het ongeval niet kunnen voorkomen, omdat de voetganger of fietser roekeloos gedrag vertoonde. Als er sprake is van overmacht kan de wederpartij voor minder dan 50% aansprakelijk worden gesteld. Echter, dit komt weinig voor, want overmacht heeft strenge eisen.