Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wat is een medische expertise bij letselschade?

Soms is een medische expertise bij letselschade nodig. Hiervoor bestaan 2 redenen. Er is discussie over de medische gevolgen van een ongeluk, zoals bij een whiplash. Of een deskundige wordt gevraagd om de beperkingen voor de toekomst in kaart te brengen.

Een medische expertise bij letselschade wordt uitgevoerd door een deskundige op een bepaald medisch gebied. Zoals een neuroloog bij whiplashklachten en hersenletsel en een orthopedisch chirurg in het geval een breuk moet worden onderzocht.

Op deze pagina leest u wat een medische expertise is en hoe deze verloopt. Want een expertise is een belangrijk onderdeel van uw letselschade claim.

Heeft u hulp nodig van een letselschade advocaat of heeft u vragen over een medische expertise letselschade? Neem dan contact met ons op. Bel onderstaande telefoonnummer of klik op de link en omschrijf wat u is overkomen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat is een medische expertise?

Een medische expertise letselschade is een onderzoek door een medisch specialist. Deze wordt ingeschakeld om duidelijkheid te geven. Bijvoorbeeld of er in de toekomst nog een verergering van klachten kan komen. Of om een beslissing te nemen, zoals of de nekklachten het gevolg zijn van de aanrijding of niet.

Een medische expertise gebeurd meestal op gezamenlijk verzoek van de medisch adviseur van het slachtoffer en van de verzekeraar. Zij stellen hiervoor een vraagstelling op, welke bekend staat als de IWMD- vraagstelling. In de IWMD vraagstelling staan 2 hoofdvragen:

  • wat was de gezondheid van de onderzochte persoon vóór het verkeersongeluk of bedrijfsongeval
  • hoe ziet de gezondheid van deze persoon er na het ongeluk uit.

 

Vervolgens worden er allerlei sub vragen gesteld. Deze gaan met name over de mate van beperkingen door het ongeluk en een antwoord op de vraag of de whiplash klachten van het ongeluk komen.

Hoe lang duurt een medische expertise

Een medische expertise duurt vrij lang. Dit heeft een aantal redenen. Zo is het aantal experts klein, maar moet deze persoon ook eerst uw dossier bestuderen alvorens u wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar ook de wachttijden voor het laten uitvoeren van een medische expertise worden steeds langer.

In het gesprek met de deskundige wordt besproken wat u is overkomen en welke letsel u aan het ongeluk heeft overgehouden. Soms laat de deskundige ook een onderzoek uitvoeren, bijvoorbeeld het nemen van röntgenfoto's. Is het expertise onderzoek klaar? Dan worden de bevindingen in een rapport gezet. Deze gaat eerst naar u toe. U heeft namelijk een blokkeringsrecht. Dit houdt in dat u tegen kunt houden dat het conceptrapport naar de medisch adviseurs gaat. Daarnaast krijgt u een correctiemogelijkheid. Soms staan er namelijk feitelijk onjuistheden in een rapport.

Blokkeert u het expertiserapport niet en zijn er geen verbeterpunten? Dan gaat het rapport naar beide medisch adviseurs die vervolgens aan uw letselschade jurist een medisch advies toestuurt.

Een medische expertise duurt met alle te nemen stappen geregeld meer dan 3 maanden.

Medische expertise whiplash

Bij whiplash gaat het meestal om een achterop aanrijding. Hierbij komt door de klap grote druk op de nek te ontstaan met nekletsel tot gevolg. Deze nekklachten worden "whiplash klachten" genoemd.

Er is veel discussie over whiplash letsel. Verzekeraars stellen zich vaak op het standpunt dat nekklachten geen "structureel letsel" De medisch adviseur geeft dan aan dat er hooguit enkele maanden sprake kan zijn geweest van nekletsel. Dit ten onrechte!

Om uw schade bij whiplash letsel toch te verhalen, schakelt uw medisch adviseur vaak een medische expert in voor het laten uitvoeren van een "medische expertise whiplash." Dit onderzoek kan in onderling overleg met de verzekeraar overeen gekomen worden.

Wil de verzekeraar niet meewerken aan de medische expertise bij whiplash? Dan wordt door uw belangenbehartiger de rechtbank verzocht om een onafhankelijke medische expertise in gang te zetten.

Het belang van het expertise onderzoek

Een expertise onderzoek is een heel belangrijk onderdeel van uw letselschade claim. De inhoud van het onderzoeksrapport is tussen partijen namelijk zo goed als bindend. De mening van de expert dient als uitgangspunt voor het vaststellen van het causaal verband of voor het regelen van uw letselschade zaak.

3 veel gestelde vragen over letselschade
Wat is letselschade?

Nekklachten na een achterop aanrijding, hersenletsel na een bedrijfsongeval of zenuwschade door een hondenbeet. Bij dit letsel wordt vaak schade geleden. Denk aan minder of geen loon door arbeidsongeschiktheid, medische kosten en reiskosten. Al deze schade wordt letselschade genoemd.

Wat is smartengeld?

Letselschade bestaat uit materiële schade en smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de pijn en angst die u door het ongeluk ervaart. Daarnaast is het een vergoeding omdat hobby's niet uitgevoerd kunnen worden of omdat iemand minder zin in het leven heeft door de aanrijding of het ongeluk op het werk.

Waar vind ik jullie letselschade bureau

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Dus ook voor een letselschade advocaat Rotterdam of een letselschade advocaat in Amsterdam kunt u bij ons terecht. Omdat wij 15 afspraaklocaties door heel Nederland hebben, kun je echter door heel Nederland bij ons terecht. Van een letselschade advocaat in Groningen tot een letselschade advocaat in Den Haag. Wij komen overal!

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland