Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wie hebben er recht op schadevergoeding bij een ongeluk?

Vroeger had alleen het letselschade slachtoffer recht op een letselschadevergoeding. Anderen konden geen schadevergoeding eisen. Ook niet als je getuige was van een ernstig ongeluk met letsel tot gevolg. Zelfs niet als het om een familielid of vriend ging. Dit terwijl je wel ontdaan bent en schade kunt leiden door het zien van een ongeluk met letsel.

Sinds het welbekende "Taxibusarrest" is er in Nederland wel recht op een schadevergoeding als je "direct geconfronteerd bent met de gevolgen van het ongeluk". Hiervan is sprake als je het ongeluk gezien hebt, maar ook als je later in het ziekenhuis geconfronteerd wordt met het letsel of zelfs overlijden van een familielid of vriend.

De schade die je door het zien van het ongeluk of de gevolgen hiervan kunt lijden wordt shockschade genoemd. Is hiervan sprake, dan wordt alle geleden en te lijden schade vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke persoon.

Na een ongeluk heeft een letselschade slachtoffer ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijnklachten en psychisch leed. Als je familielid of vriend(in) een ongeluk overkomt of komt te overlijden, is er bij ook sprake van psychisch leed van de familie of vrienden. Sinds 1 januari 2019 is het recht op smartengeld voor familie in de wet geregeld en wordt affectieschade genoemd. Hier is dus recht op als een familielid letsel oploopt of is komen te overlijden.

Het is dus niet alleen het letselschade slachtoffer dan letselschade en smartengeld kan vorderen, maar ook naasten kunnen een schadevergoeding eisen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Uw letselschade advocaat in Roermond adviseert u graag.

Letselschade door een verkeersongeluk

Een verkeersongeval is het meest waarschijnlijke ongeluk dat je letsel kunt overhouden. Bijvoorbeeld door een kettingbotsing of als gevolg van een fietsongeluk. De vraag is dan wanneer je recht hebt op schadevergoeding en welke letselschade je kunt claimen.

Bij letselschade door een verkeersongeval kun je een onderscheid maken tussen:

  • een autobotsing of botsing met een ander motorrijtuig
  • een f iets ongeluk

In het eerste geval gelden de algemene aansprakelijkheidsregels. Deze zijn te vinden in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek en verder uitgewerkt in het zogeheten Kelderluik-arrest. Dit betekent kort gezegd dan de persoon die een verkeersfout maakt aansprakelijk is voor de schade van het letselschade slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan het ten onrechte niet verlenen van voorrang of een kop-staart botsing omdat iemand te kort afstand bewaart.

Bij letselschade omdat je als fietser aangereden bent gelden bijzondere regels. Deze staan in artikel 185 wvw en zijn bedoeld om fietsers met letsel te beschermen tegen schade door een aanrijding. Deze regels gelden overigens ook als je als voetganger aangereden bent. Hieronder wordt deze bijzondere regel besproken.

Heeft u vragen of wilt u letselschade claimen op de aansprakelijke persoon? Uw letselschade advocaat te Roermond helpt u graag.

Als fietser of voetganger aangereden

Bent u als fietser of voetganger aangereden door een auto, scooter of ander motorrijtuig? Dan gelden de bijzondere regels van artikel 185 Wegenverkeerswet. In deze regels staat dat je als fietser of voetganger bij een aanrijding altijd recht hebt op een letselschade vergoeding.

Artikel 185 WVW is uitgewerkt in het bekeken 'Spoorboekje artikel 185 wvw' en houdt het volgende in:

  • u bent bij een fiets betrokken door ongeluk door toedoen van een motorvoertuig bijvoorbeeld omdat u aangereden door een auto bent. U volgt dan een volledige vergelijking
  • een fietser of voetganger volgt ten minste geen voorrang en wordt aangereden, ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed
  • bij kinderen tot 14 jaar wordt de schade door een ongeluk altijd volledig vergoed

 

Bent u dus als voetganger of fietser aangereden en bent u bijna gewond geraakt of heeft u klachten? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% inclusief!

Door hond gebeten wat te doen?

Bent u gebeten door een hond? De hondenbezitter is hiervoor aansprakelijk. Dit op de grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staan ​​namelijk dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier (bijvoorbeeld door een hondenbeet ) aan zaken en personen toebrengt.

Helaas geldt er voor hondenbezitters in Nederland geen verplichte verzekering die schade als gevolg van een hondenbeet dekt. Bent u gebeten door een hond, dan dient u rechtstreeks de hondenbezitter aansprakelijk te stellen.

Bent u gebeten door een hond? Dan is het belangrijk dat u weet wie de hond is. Ook moet u bewijzen dat u door de gewenste hond gebeten bent. Vraag daarom altijd getuigen om een ​​getuigenverklaring.

Wilt u gratis hulp van een letselschade advocaat in Roermond na een hondenbeet? Onze letselschadespecialisten helpen u graag en altijd volledig!

Gratis rechtspraak van een letselschade advocaat te Roermond

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval, een hondenbeet of bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig.

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Daarom wordt u altijd geholpen door een ervaren deskundige en letselschade advocaat te Roermond. Zo weet u zeker dat u de beste mogelijke rechtsbijstand ontvangt bij de verhalen van uw letselschade.

Mensen lezen ook
Letselschade advocaat
Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade claimen

Letselschade advocaat Roermond

Zoekt u een ervaren en deskundige letselschade advocaat in Roermond? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% inclusief.