Vroeger had alleen het letselschade slachtoffer recht op een letselschadevergoeding. Anderen konden geen schadevergoeding eisen. Ook niet als je getuige was van een ernstig ongeluk met letsel tot gevolg. Zelfs niet als het om een familielid of vriend ging. Dit terwijl je wel ontdaan bent en schade kunt lijden door het zien van een ongeluk met letsel.
Sinds het welbekende "Taxibusarrest" is er in Nederland wel recht op een schadevergoeding als je "direct geconfronteerd bent met de gevolgen van het ongeluk". Hiervan is sprake als je het ongeluk gezien hebt, maar ook als je later in het ziekenhuis geconfronteerd wordt met het letsel of zelfs overlijden van een familielid of vriend.
De schade die je door het zien van het ongeluk of de gevolgen hiervan kunt lijden wordt shockschade genoemd. Is hiervan sprake, dan wordt alle geleden en te lijden schade vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke persoon.
Na een ongeluk heeft een letselschade slachtoffer ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijnklachten en psychisch leed. Als je familielid of vriend(in) een ongeluk overkomt of komt te overlijden, is er bij ook sprake van psychisch leed van de familie of vrienden. Sinds 1 januari 2019 is het recht op smartengeld voor familie in de wet geregeld en wordt affectieschade genoemd. Hier is dus recht op als een familielid ernstig letsel oploopt of is komen te overlijden.
Het is dus niet alleen het letselschade slachtoffer dat letselschade en smartengeld kan vorderen, maar ook naasten kunnen een schadevergoeding eisen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Uw letselschade advocaat in Roermond adviseert u graag.