Wist u dat er jaarlijks circa 150.000 bedrijfsongevallen in Nederland gebeuren? Is er sprake van letsel door schuld, bijvoorbeeld omdat de werkgever een verwijt gemaakt kan worden, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U kunt de werkgever dan aansprakelijk stellen voor uw letselschade.
Of u de werkgever aansprakelijk kunt stellen hangt af van de omstandigheden van het geval. Het gaat er namelijk om of uw werkgever de zorgplicht die op een werkgever rust heeft geschonden. Is dit het geval, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen.
In de wet is opgenomen waaruit de zorgplicht van de werkgever bestaat. Wij vinden de zorgplicht in artikel 7:658 BW. Op grond van dit wetsartikel is de werkgever gehouden om:
- ervoor te zorgen dat machines en gereedschap in orde zijn. Gebeurt er toch een ongeval, dan is de werkgever aansprakelijk door letsel door schuld
- voldoende schriftelijke veiligheidsinstructies te geven
- toezicht te houden op de werkzaamheden
Is de zorgplicht van de werkgever geschonden? Dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U heeft dan recht op schadevergoeding en kunt hiervoor de werkgever aansprakelijk stellen.
Wist u dat een werkgever ook gehouden is een verzekering af te sluiten voor letselschade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd? Daarnaast is uw werkgever ook aansprakelijk als u letselschade opgelopen heeft door toedoen van een collega. Bijvoorbeeld bij een heftruck ongeluk.
Is er sprake van letsel door schuld van de werkgever? Een letselschade jurist van ons letselschade kantoor helpt u graag en altijd geheel kosteloos.