Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Deelgeschil bij letselschade

Met een deelgeschil kunt u 1 discussie in een letselschade zaak aan de rechtbank voorleggen. Bijvoorbeeld over de hoogte van het smartengeld of bij discussie over de aansprakelijkheid.

Onze letselschade juristen kunnen het deelgeschil gratis voor u voeren. Wat een deelgeschil precies is en hoe wij kosteloos uw letselschade kunnen claimen leest u op deze pagina.

Wat is een deelgeschil?

Gedurende de behandeling van uw letselschadezaak kunnen er diverse discussies ontstaan. Bijvoorbeeld over het verband tussen het ongeval en uw whiplashklachten of over de hoogte van de schadevergoeding.

Komen partijen er niet samen uit, dan zal de rechter een uitspraak moeten doen. Gerechtelijke procedures zijn echter duur en tijdrovend. In letselschadezaken is er echter een bijzondere, goedkope en snelle procedure mogelijk, de deelgeschilprocedure.

Bij een deelgeschil wordt slechts 1 onderwerp aan de rechter voorgelegd. Hierbij kunt u denken aan een geschil over:

 • de hoogte van het smartengeld
 • de gevolgen van de whiplashklachten
 • het uurtarief van de ingeschakelde schoonmaakster

 

In een deelgeschil vraag je dus de rechter over 1 discussie een uitspraak te doen. De kosten zijn "buitengerechtelijk". Hierdoor kunnen de letselschade specialisten van ons letselschadebureau deze procedure vaak kosteloos voor u voeren.

Waarom een deelgeschil voeren?

Een deelgeschil heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een
"gewone" gerechtelijke procedure, ook wel een bodemprocedure genoemd.

In een bodemprocedure duurt het over het algemeen lang voordat de rechter een uitspraak doet. Dit komt omdat er veel processtukken gemaakt moeten worden, gevolgd door een zitting.

Bij een bodemprocedure duurt het vaak meer dan 1 jaar voordat er in uw letselschadezaak een uitspraak wordt gedaan. Een deelgeschilprocedure is veel sneller. Na het verzoekschrift deelgeschil dient de tegenpartij op vrij korte termijn een reactie te geven. Daarna volgt binnen enkele weken een zitting op de rechtbank waarop het deelgeschil door de rechter behandeld wordt.

Een deelgeschil duurt ongeveer 3 maanden, dat is aanzienlijk sneller dan bij een bodemprocedure. Andere voordelen zijn dat u geen kosten maakt voor het deelgeschil in een letselschade dossier, behalve (mogelijk) bij een deelgeschil over de aansprakelijkheid.

Wilt u meer informatie over het voeren van een deelgeschil of wilt u letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan contact met een letselschade jurist van ons letselschadekantoor op.

Gratis deelgeschil bij letselschade, hoe kan dat?

Een bodemprocedure bij de rechtbank kost veel geld. U maakt immers rechtbankkosten en dient uw letselschade advocaat te betalen. Verliest u de gerechtelijke procedure, dan dient u ook nog eens de advocaatkosten van de tegenpartij betalen.

In de wet staat dat een deelgeschilprocedure "buitengerechtelijk" is. Dit klinkt vreemd omdat je toch echt naar de rechter gaat. Maar het feit dat de deelgeschilprocedure buitengerechtelijk wordt genoemd, betekent dat de aansprakelijke partij de kosten van het deelgeschil moet betalen.

Is de aansprakelijkheid dus een feit of wordt met het deelgeschil de aansprakelijkheid bevestigd, dan worden de kosten van het deelgeschil door de tegenpartij, vaak een schadeverzekering, betaald. Onze letselschade juristen kunnen u dus kosteloos helpen bij een deelgeschil in een letselschade zaak.

Deelgeschil bij aansprakelijkheid

Soms wordt de aansprakelijkheid in een letselschade zaak niet erkend door de tegenpartij. Dan is een procedure bij de rechtbank nodig. In de jurisprudentie (rechtspraak) is bepaald dat ook voor discussie over de aansprakelijkheid een deelgeschil mogelijk is.

Stel dat de verzekeraar aangeeft dat u zelf schuld heeft aan een ongeluk, bijvoorbeeld omdat u plotseling moest remmen bij een kop-staart botsing. Of omdat u een bedrijfsongeval is overkomen en de werkgever van mening is dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Er dan geen erkenning van aansprakelijkheid.

In het geval van een deelgeschil vraag u  de rechter voor recht te verklaren dat de automobilist die bij u achterop is gereden bij de kettingbotsing aansprakelijk is. Of dat er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid. De rechter doet dan alleen een uitspraak over de aansprakelijkheid. Stelt de rechtbank u in het gelijk, dan kunt u verder met de letselschadeverzekeraar de schade regelen.

Onderwerpen deelgeschil

Niet alleen een erkenning van de aansprakelijkheid kan aan de rechtbank in een deelgeschil gevraagd worden. Andere onderwerpen die aan de deelgeschilrechter voorgelegd kunnen worden zijn:

 • de hoogte van een smartengeldvergoeding
 • het causaal verband bij whiplashklachten
 • of er sprake is van arbeidsongeschiktheid

 

Feitelijk kunt u ieder onderwerp voorleggen aan de deelgeschilrechter. Vindt de rechtbank het onderwerp niet geschikt om in een deelgeschil te behandelen? Dan wordt u niet-ontvankelijke verklaard en kunt u alsnog uw geschil voorleggen aan de bodemrechter.

Voorwaarden deelgeschil

Niet ieder geschil kan aan de rechtbank worden voorgelegd. Het dient te gaan om slechts 1 geschil wat partijen verdeeld houdt. De belangrijkste voorwaarde voor het mogen starten van een deelgeschil is echter dat deze moet bijdragen aan het tot stand komen van een vaststellingsovereenkomst.

In een vaststellingsovereenkomst komen partijen afspraken overeen over de regeling van de letselschade. Hierin staat bijvoorbeeld de hoogte van de schadevergoeding.

Wilt u weten of uw geschil in aanmerking komt voor een deelgeschilprocedure? Neemt u dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade na een aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet.

No cure no pay letselschade advocaat

In artikel 6:96 van het Burgerlijk wetboek is het recht op hulp van een gratis letselschade advocaat opgenomen. Maar u kunt ook kiezen voor een no cure no pay letselschade advocaat.

No cure no pay betekent dat u uw letselschade advocaat alleen betaalt als hij of zij een positief resultaat van uw letselschadezaak bereikt. Komt de aansprakelijkheid niet rond of verlies u een deelgeschil, dan betaalt u de letselschade advocaat geen honorarium.

Het inschakelen van een no cure no pay letselschade advocaat is bij een deelgeschil niet nodig. Dit is alleen anders als het gaat om de aansprakelijkheid. Immers, op grond van de wet is er recht op gratis hulp van een letselschade advocaat als u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt.

Waar vind ik een letselschade advocaat?

Ons letselschade bureau werkt landelijk. Het letselschadekantoor is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste en een gespecialiseerde letselschade advocatenkantoor.

U vindt ons inmiddels in meer dan 15 steden. Wij zijn dus altijd bij u in de buurt. Maar uw letselschade specialist komt gewoon bij u thuis voor een gratis letselschade advies of een uitgebreid intakegesprek.

Jaarlijks worden er 150.000 mensen gebeten door een hond. Het gaat dan om een oppervlakkige hondenbeet, maar ook vaak om ernstig letsel en zelfs blijvend letsel. Hierbij kunt u denken aan:

 • zenuwletsel
 • spierletsel
 • chronische pijnklachten
 • amputatie van ledematen
 • infecties

 

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een hondenbeet, dan kunt u de hondenbezitter aansprakelijk stellen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Uiteraard stelt uw letselschade advocaat deze aansprakelijkstelling voor u op.

Lijdt u letselschade als gevolg van een hondenbeet? Dan is het belangrijk om te weten dat er geen verplichte verzekering bestaat voor hondenbezitters. Vraagt u daarom altijd of de bezitter van de hond verzekerd is tegen aansprakelijkheid.

Gratis hulp van een letselschade jurist

Wilt u gratis juridische hulp van een letselschade jurist bij het verhalen van uw letselschade? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland