In de wet staat dat als iemand een fout maakt, hij of zij gehouden is de schade van het letselschade slachtoffer te voldoen. Dit op grond van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Er is dan namelijk sprake van een onrechtmatige daad. Maar wat houdt dit nu voor u in als een ander u van achteren heeft aangereden, u als fietser aangereden bent of in het geval van een bedrijfsongeval?
Als iemand u letsel toebrengt, dan is er recht op een vergoeding van al uw gemaakte kosten zoals medische kosten, maar ook van schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid of een studievertraging. Daarnaast maakt u aanspraak op smartengeld. Dit is een vergoeding voor pijnklachten zoals nekklachten na een aanrijding, angstklachten als verkeersangst en andere psychische of emotionele klachten die na net ongeval ontstaan.
Recht op schadevergoeding bij letselschade is er dus als een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van het letsel. Soms komt dit omdat iemand schuld aan het ongeluk heeft, zoals bij een kettingbotsing. Er is dan immers een verkeersfout gemaakt. Of aansprakelijkheid van de werkgever omdat deze niet aan de zorgplicht van een werkgever heeft voldaan.
Bij ander letsel is schuld niet noodzakelijk. Zo is een hondenbezitter altijd aansprakelijk voor een hondenbeet, ook al heeft hij of zij de hond keurig aan de lijn. En een werkgever is op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk voor fouten van haar medewerkers. Ook al kan de werkgever niks aan het ongeluk doen. Er is dan sprake van een risico aansprakelijkheid. Ook dan is er recht op een schadevergoeding bij letselschade.