Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval is geregeld in een aantal bijzondere wetten. De belangrijkste zullen wij hieronder bespreken.In het geval van een auto ongeluk zijn met name artikel 6:162 BW, artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstegens en artikel 5 en artikel 185 Wegenverkeerswet van belang.
Artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek gaat over de onrechtmatige daad. Hiervan is sprake als iemand een wettelijke regel of een gebruik overtreedt. De dader is dan verplicht de schade van het slachtoffer te vergoeden. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand die geen voorrang geeft of achterop rijdt op grond van dit artikel aansprakelijk is voor de schade die u door het verkeersongeval lijdt.
In artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens staat dat je voldoende afstand van je voorganger moet houden. Doe je dit niet, dan ben je aansprakelijk voor de schade die je aan jouw voorganger toebrengt. Bij een kettingbotsing is dus in beginsel het achterste voertuig aansprakelijk voor de schade die u als gevolg van het auto ongeluk lijdt.
De inhoud van artikel 5 Wegenverkeerswet is heel algemeen en houdt in dat je je niet zo mag gedragen op de weg dat er een risico op letsel ontstaat. Bijvoorbeeld bij bumperkleven of te hard rijden bent je dus aansprakelijk voor het verkeersongeval.